Hester terug te treden als CEO RBS

Brooks Newmark, een MP op de schatkist beperkt comite en voormalig senior partner van private equity outfit Apollo Management, zei dat de bank en de regering hadden gelijk aan de heer Hester vragen te vertrekken als hij niet kon verplichten tot een andere lange termijn aan het roer van de bank.
“Als je van plan bent om een ​​aandelenemissie te doen, zou elke onzekerheid met key management hinder geven aan potentiële aandeelhouders,” zei hij.
“Hij [de heer Hester] heeft een ingewikkelde herstructurering afgerond en effectief een nieuwe RBS gaat vooruit en het waarschijnlijk zinvol nu om een ​​nieuwe chief executive inch hebben”
“Hebben bracht RBS terug van de rand, nu is het tijd om over te gaan van de redding fase,” zei de heer Osborne.
De raad zei op woensdag dat het een onmiddellijke zoektocht naar een opvolger voor de heer Hester zou starten, kijken zowel intern als extern.
De heer Hester werd geparachuteerd in RBS eind 2008 naar de schande Fred Goodwin vervangen. De bank moest worden gered met £ 45 miljard van de overheid geld volgt de heer Goodwin’s rampzalige overname van de Nederlandse bank ABN Amro, net als de wereldwijde financiële crisis werd de grond krijgt.
Hij heeft toegezien op een dramatische krimp en sanering van RBS, maar was de druk om terug te trekken uit interntional en investment banking zo dramatisch als de regering zou hebben gewild weerstaan.
RBS is ingesteld om verdere bezuinigingen aankondigen in zijn investment bank op donderdag, met tot 2.000 van de 11.300 investment bankers ingesteld om te gaan als de groep implementeert een eerder plan om de balans van de eenheid krimpen met nog eens 20 procent.
Er kan ook een poging om verder te zuiveren RBS van meer van haar niet-presterende bedrijven, met een bijzondere focus op de Ierse dochter van Ulster Bank, volgens de mensen die dicht bij de situatie.
De heer Osborne heeft eerder geschetst vele praktische redenen niet meer van giftige activa van RBS het verwijderen van de bank, maar de kanselier overweegt nu de mogelijkheid en details volgende week kan geven in zijn Mansion House speech.
Hij zei dat hij in afwachting van een rapport van de parlementaire commissie bancaire normen Andrew Tyrie, die een “goede bank / bad bank” split als een mogelijke optie voor snel herstel van RBS voor de gezondheid zal identificeren.
Dat alles kon houden de vlugge herprivatisering die RBS heeft hoopte. Bij een verandering van toon van de Schatkist, de heer Osborne’s aides zeggen nu de kanselier is “niet wanhopig proberen om aandelen te verkopen voor de verkiezingen”.
De kanselier erkent dat elke RBS verkoop ver onder de door de Labour-regering in 2008-9 betaalde 503p politiek onverteerbaar zou zijn, in weerwil van David Cameron de wens om terug te keren naar de bank om de particuliere sector “zo snel mogelijk”.
De markt naar aanleiding van verwijdering heer Hester werd gemengd. “Zijn vertrek zal een verlies zijn,” analisten van Citigroup schreef in een nota aan klanten. Echter, een top 20 investeerder in RBS zei: “We hebben veel respect voor Hester Maar misschien is het nu de tijd om een ​​nieuwe persoon … om daar te zijn aan het begin van de privatisering te benoemen.”.
De keuze van de opvolger zal zijn van cruciaal belang voor beleggers. Twee mensen bekend met de situatie zei Sir Philip Hampton, RBS voorzitter, had zowel binnen de bank als extern in de afgelopen weken informele peilingen gehouden.
Richard Meddings, momenteel financieel directeur van de opkomende markten gerichte bank Standard Chartered, is onder degenen te zijn indirect benaderd, zeiden de mensen.
Hoogstwaarschijnlijk interne kandidaten RBS voor de rol zou zijn risico chief Nathan Bostock, die is klaar om financieel directeur, Rory Cullinan, die het proces van afbouw van niet-kernactiviteiten van de bank, of retail baas Ross McEwan heeft geleid geworden.
De heer Hester zal een ontslagvergoeding in december van £ 1,6 miljoen, gelijk aan 12 maanden loon en voordelen, maar geen jaarlijkse bonus te ontvangen. Hij zal recht hebben op lopende lange termijn incentive awards, wat overeenkomt met ongeveer 2m aandelen blijven.
Echter, zullen deze worden onderworpen aan prestatiegerelateerde voorwaarden, waarvan de realiseerbare maximale zal snijden om tussen 45 procent en 65 procent van het totaal – equivalent aan 3 miljoen pond-£ 4m bij hedendaagse aandelenkoersen.
De heer Osborne heer Hester’s “belangrijke bijdrage” geprezen en sir Philip erkende zijn “absoluut immense prestaties”.
Maar het is duidelijk dat ze verlicht de chief executive van zijn baan. De heer Hester zelf had graag aan te blijven gedurende ten minste twee jaar aan RBS terugkeer zien naar duurzame winstgevendheid en herder door de start van herprivatisering de bank. Hij vertelde onlangs de Financial Times: “Ik haat het niet winnen, ik haat het.”
Er zijn jaarlijkse rijen zijn dan bonussen, zowel voor zichzelf en voor RBS goedbetaalde investment bankers. De heer Hester, een voormalig Credit Suisse executive, heeft hard gevochten om intacte RBS’s investment banking operatie en de Amerikaanse aanwezigheid in de detailhandel banking houden.
Maar eind vorig jaar – na een directe interventie van de heer Osborne, en onder druk van de regelgevers op het kapitaal – de heer Hester vermurwen over beide onderwerpen. De zakenbank wordt nu gekrompen door een derde en burgers, de Amerikaanse consument arm, bereidt zich voor op beursgang.
Vervanging van de heer Hester zal een uitdaging zijn. De heer Meddings is een van de weinige Britse executives algemeen beschouwd als een haalbare kandidaat, hoewel bankiers wijzen erop dat zelfs zijn nominatie zou politiek gezien problematisch vanwege zijn betrokkenheid bij een ruzie tussen StanChart en Amerikaanse toezichthouders vorig jaar over sancties inbreuken – een affaire die eindigde kost de groep honderden miljoenen dollars aan boetes.
De heer Osborne zei in een verklaring: “Toen Stephen Hester nam de baan bij RBS in 2008 was het een borstbeeld bank met een gebroken cultuur en stelde een enorm risico voor de financiële stabiliteit.
“RBS vandaag is veiliger, sterker en beter in staat om haar klanten te ondersteunen. Ik wil Stephen Hester bedanken voor alles wat hij heeft gedaan om deze omslag mogelijk te maken. De grootte en complexiteit van de bank is aanzienlijk verminderd, met een veel grotere nadruk op dienste van haar Britse klanten.
Sommige bankiers hebben lang geloofd het einde van 2013 een natuurlijk tijd voor de heer Hester om af te treden, met produktieronde programma RBS zou zijn – met inbegrip van de wind-down van een £ 250bn portfolio van “non-core”, grotendeels non-performing, leningen – ingesteld op alle, maar compleet met december zijn.
De regering had scherp om het proces van de verkoop van haar 82 procent belang in RBS en haar 39 procent belang in Lloyds Banking Group te starten, voordat de 2015 algemene verkiezingen geweest.
Bank insiders zeggen dat de heer Hester heeft een moeilijke relatie met de overheid en, in de afgelopen maanden bijzonder, met Sir Philip.
Sir Philip zei in een video-interview uitgebracht door RBS: “Dit is een van de meest veeleisende zakelijke banen in de wereld.”
“De publieke omgeving voor banken en bankiers is zeer moeilijk. Geweest voor Stephen, zijn geweest nog grotere uitdaging.”
Stephen Hester is om af te treden als chief executive van Royal Bank of Scotland aan het eind van het jaar als de Britse regering duwt voor een andere revisie van het deel-genationaliseerde groep en bereidt de grond te starten verkoop van haar 82 procent belang in de geldschieter.
Assistenten aan George Osborne, de kanselier, zei hij en directie van de bank graag een nieuwe CEO die een overgangsperiode van vijf jaar, dat zou zien RBS opnieuw geprivatiseerd en opnieuw opgericht als een Britse commerciële bank kan leiden benoemen was geweest.

EU-Asia