Hester da podnese ostavku kao izvršni direktor RBS

Brooks Newmark, poslanik u trezora odaberite odbora i bivši visoki partner private equity outfit Apollo Management, rekao je da je ta banka i Vlada bili su pravo da traži g Hester da ode, ako on nije mogao počiniti na drugi poduži mandat na čelu banke.
“Ukoliko planirate da uradite ponude dionica, svaka neizvjesnost s ključnim upravljanje dati prepreka potencijalnim dioničarima”, rekao je on.
“On [g Hester] je završio kompliciran restrukturiranje i efikasno stvorio novu RBS ide naprijed i to vjerojatno ima smisla da se novi izvršni in”
“Nakon što je doveo RBS sa ivice, a sada je vrijeme da idem dalje od spašavanja faze”, rekao je gospodin Osborne.
Odbor je u srijedu da će pokrenuti hitnu potragu za nasljednika g Hester, gledajući kako interno i eksterno.
Gospodin Hester je spustio padobranom u RBS krajem 2008 zamijeniti osramotili Fred Goodwin. Banka je morao biti spašena sa £ 45bn vlasti novca nakon g Goodwin je katastrofalno preuzimanju banke ABN Amro Nizozemski, baš kao što je globalna finansijska kriza uzima maha.
On je nadgledao dramatičan skupljanja i čisto-up RBS, ali je otpor pritisku da se povuku iz interntional i investicijsko bankarstvo kao dramatično kao i Vlada bi voljela.
RBS je postavljen najaviti daljnje cut-back u investicione banke u četvrtak, sa do 2.000 svojih 11.300 investicionih bankara postavljena da ide kao grupa implementira ranije plan da se smanji jedinice bilans stanja za dodatnih 20 posto.
Tu može biti pokušaj da se dodatno očistiti RBS više svojih nekvalitetnih biznisa, s posebnim naglaskom na irski podružnice Ulster Bank, prema ljudima u blizini na situaciju.
Gospodin Osborne je prethodno navedeno mnoge praktične razloge za uklanjanje više od RBS je toksične imovine od banke, ali je kancelar sada razmatra opciju i mogu dati detalje u svojoj Mansion House govor sljedeći tjedan.
On je rekao da je čeka izvještaj Andrew Tyrie parlamentarnim bankarskim standardima odbora, koji će identificirati “dobar banka / loše banke” split kao moguća opcija za brzo vraćanje RBS za zdravlje.
Svi koji bi mogli držati SWIFT reprivatizacija da RBS je nadao. U promjeni ton iz trezora, gospodin Osborne je pomoćnici sada kažu da je kancelar “nije očajnički pokušava prodati dionice prije izbora”.
Kancelarka priznaje da bilo RBS prodaje daleko ispod 503p plaća laburistička vlada u 2008-9 bi politički neugodne, uprkos David Cameron želju da se vrati u banku na privatni sektor “, što je brže moguće”.
Tržište odgovor na gospodina Hester je uklanjanje je mješoviti. “Njegov odlazak bit će gubitak”, analitičari u Citigroup je napisao u poruci klijentima. Međutim, jedan top 20 investitora u RBS je rekao: “Imamo puno poštovanje Hester Ali, možda je sada vrijeme da imenuje novu osobu … da bude tamo na početku privatizacije.”.
Izbor nasljednik će biti od presudnog značaja za investitore. Dvoje ljudi upoznati sa situacijom rekao je Sir Philip Hampton, RBS predsjednik, uzeo neformalni dubini kako unutar tako i izvan banke u proteklih nekoliko tjedana.
Richard Meddings, trenutno finansira direktor tržišta u razvoju, usmjerene banke Standard Chartered, jedan je od onih da su posredno prišao, narod kaže.
RBS je najvjerojatnije internih kandidata za ulogu bi rizik glavni Nathan Bostock, koji je spreman da postane direktor financija, Rory Cullinan, koji je na čelu procesa navijanje dolje banke non-core portfelja, odnosno maloprodaja šef Ross McEwan.
Gospodin Hester će dobiti otpremninu u decembru £ 1,6, što je ekvivalentno 12 mjeseci plate i beneficije, ali nema godišnji bonus. On će ostati pravo na tekućim dugoročni poticaj nagrade, ekvivalent od oko 2m dionica.
Međutim, te će biti predmet performanse uvjetima, što će smanjiti ostvari maksimalnu da između 45 posto i 65 posto od ukupnog broja – ekvivalent £ 3m-£ 4m na udio današnjem cijenama.
Gospodin Osborne je pohvalio gospodina Hester je “značajan doprinos”, a Sir Philip priznao svoju “apsolutno ogroman uspjeh”.
Ali, jasno je da ublažili glavni izvršni iz svog posla. Gospodin Hester i sam bio oduševljen da ostane još najmanje dvije godine da vidi RBS povratak na održivu profitabilnost i pastir kroz početak reprivatizacija banke. On je nedavno rekao za Financial Times: “Mrzim ne pobjede, mrzim to.”
Bilo je godišnji redova iznad bonuse, kako za sebe i za RBS je dobro plaćen investicije bankara. Mr Hester, bivši izvršni Credit Suisse, je borio teško zadržati netaknut RBS investicionog bankarstva operacije i njen američki stanovništvom prisutnost.
Ali, krajem prošle godine – nakon direktne intervencije gospodin Osborne, a pod pritiskom regulatora nad kapitalom – Gospodin Hester popustio na oba pitanja. Investicijske banke sada se smanjio za trećinu i građana, njegov američki potrošač ruku, priprema se za flotacija.
Zamenjuje Gospodin Hester će biti izazov. Gospodin Meddings je među nekoliko britanskih direktora općenito smatra izvodljiv kandidat, iako bankari ističu da čak ni njegovo imenovanje moglo biti politički problematična zbog njegove umiješanosti u nizu između StanChart i američki regulatori prošle godine preko sankcije kršenja – aferu koja je završio koštaju grupi stotine miliona dolara u kaznama.
Gospodin Osborne rekao je u izjavi: “Kada Stephen Hester je na posao u RBS u 2008 bio je poprsje banka sa slomljenom kulture i predstavljaju veliki rizik za financijsku stabilnost.
“RBS je danas sigurnije, jače i bolje u mogućnosti da podrže svoje klijente. Želim da pohvalim Stephen Hester za sve što je učinio da ovaj preokret moguće. Veličina i složenost banke značajno je smanjen, sa daleko veći fokus na služi svojim klijentima Britaniji.
Neki bankari su dugo vjerovali do kraja 2013 bi bilo prirodno vrijeme za g Hester da odstupi s RBS je preokret program – uključujući i vjetar-dolje od £ 250bn portfolio “non-core”, uglavnom nekvalitetni, krediti – postavljen da bude sve osim potpune do decembra.
Vlada je bilo stalo da pokrene proces prodaje svojih 82 posto udjela u RBS, a 39 posto udjela u Lloyds Banking Group, prije općih izbora 2015.
Banka insajderi kažu gospodin Hester je imala težak odnos sa vladom i, posljednjih mjeseci posebno, sa Sir Philip.
Sir Philip je u video intervjuu objavio RBS: “Ovo je bio jedan od najzahtjevnijih poslovnih radnih mjesta u svijetu.”
“Javnost okruženje za banke i bankara je vrlo teško. Za Stephen, njegovo je još veći izazov.”
Stephen Hester je da podnese ostavku kao izvršni direktor Royal Bank of Scotland na kraju godine što je britanska vlada gura još remont dijela-nacionalizirala grupe i priprema tlo za početak prodaje svojih 82 posto udjela u vjerovniku.
Pomoćnici George Osborne, kancelar, rekao je on i odbora banke bio je oduševljen da se imenuje novi direktor, koji bi mogli dovesti pet godina tranzicije koji će vidjeti RBS reprivatised i ponovno uspostavljen kao britanske komercijalne banke.

EU-Asia