Gör som 28 Kroatien ansluter EU

Kristof Bender, vice ordförande i Policy Institute, European Stability Initiative, säger Kroatiens framsteg på “tröskeln EU” är ganska anmärkningsvärt.
“Vi får inte glömma hur illa det var på 1990-talet,” Bender sa. “De mörkaste stunder av krig, ockupation, massmord, etnisk rensning, och enväldiga ledarskap och kumpankapitalism var alla där.”
“Välkommen till ditt fackförbund, välkommen till vår union,” EU-ordförande Herman Van Rompuy berättade folkmassan.
Nationen av 4,4 miljoner människor är den 28: e medlem i EU, och det andra landet på Balkan som uppstod ur askan av Jugoslavien att gå med i facket. Slovenien blev medlem 2004.
“Vad man än säger om oss, ska du veta att vi är ett land av rationella människor som är realistiska om sig själva och sitt land, och det egna landets roll i Europa och världen,” premiärminister Zoran Milanovic berättade folkmassan.
Kroatien ser ut att olje-och gasfält i Adriatiska havet
Många utmaningar
Med en låg kreditvärdighet skräp och en politisk klass färgas med anklagelser om endemisk korruption, Kroatiens utmaningar är osannolikt att försvinna över en natt.
Det är tre år till en skuldkris som plågar länder i södra Europa.
En av utmaningarna för Kroatien är dess tillväxtutsikter. Den ekonomiska kraschen 2008 medförde en hård double-dip recession som lämnade landets ekonomi kvardröjande i denna svacka.
Men den nuvarande regeringen – ledd av Milanovic – vidtar åtgärder för att rensa upp i landets agerar under noggrann övervakning från Europeiska unionen.
I november blev landets förre premiärminister Ivo Sanader, fängelse i 10 år efter att ha befunnits skyldig till att betal-offs från utländska företag.
Sanader – som var premiärminister 2004-2009 – hade flytt landet men greps i Österrike.
Förra året, arbetslösheten nådde en topp på 17,3% som är bakom bara Grekland och Spanien, enligt Eurostat – Europeiska kommissionens dataarkiv.
“EU kommer inte att vara ett universalmedel för Kroatiens ekonomi,” Will Bartlett, en senior forskare vid London School of Economics, berättade CNN i januari.
Kampen mot korruptionen
Kroatien är också mitt uppe i städa upp en politisk klass som är full av korruption. Eftersom landets starten i början av 1990-talet, har det kämpat för att strypa profiterar från de i maktpositioner.
Transparency International – en organisation bekämpa korruption – rangordnad Kroatien nedanför Rwanda, Jordanien och Kuba i sitt korruptionsindex för 2012. Men landet kom fortfarande in över Italien – Europas tredje största ekonomi.
“Landets utveckling har gått mycket långsamt sedan 1990,” säger Zorislav Petrovic, chef för Transparency Internernational i Kroatien.
Kroatien blev formellt den nyaste medlemmen i Europeiska unionen på måndagen, markerar ett slut på en 10-årig kampanj för en Balkan stat som uppstod ur ruinerna av ett blodigt inbördeskrig.
Firandet började som klockan slog midnatt söndag. Fyrverkerier lyser himlen i huvudstaden Zagreb, sjöng en kör “Ode till glädjen” och tusentals klirrade champagneglas och bröt ut i jubel.

EU-Asia