Google slagsmål NSA gagbeställning

Google bad också om möjligheten att dela antalet användarkonton som är förknippade med dessa hemliga uppgifter förfrågningar. Företaget hävdade att en gag order spärra sådant offentliggörande är en kränkning av dess rätt till yttrandefrihet.
Framställningen kommer mindre än två veckor efter The Guardian och The Washington Post avslöjade ett nationellt säkerhetsprogram Agency övervakning kallas Prism. Läckta dokument sade NSA har övervakat data från nio stora amerikanska företag, däribland Google, Apple (AAPL, Fortune 500) och Microsoft (MSFT, Fortune 500), i ett försök att samla in uppgifter om utländsk underrättelsetjänst targets.Google hävdar att de och andra rapporter om Prism var “vilseledande” och “mischaracterized omfattningen” av programmet – specifikt, att de vilselett allmänheten att tro att regeringen har carte blanche att snoka på sina användare. Företaget har offentligt förnekat att regeringen har förmågan att peka direkt in i sina servrar, och Google säger att den vill rensa posten om omfattningen av sådana förfrågningar.
Se Googles domstol dokument här
“Googles rykte och verksamhet har skadats av de falska eller vilseledande rapporter i medierna, och Googles användare berörs av anklagelserna,” företaget sa i sin ansökan. “Google måste reagera på sådana påståenden med mer än generaliseringar.”
Det amerikanska försvarsdepartementet inte omedelbart svara på en begäran om kommentar. En representant för NSA pekade på tidigare publicerade uttalanden om Prism, men vill inte kommentera Googles petition specifikt.
Några tittade Googles petition som ett knep för att vinna den allmänna opinionen.
“Även om jag är glad Google har utmanat FISA gag, är rättegången ett billigt sätt att få lite positiv PR efter 2 veckors fruktansvärda press,” twittrade Christopher Soghoian, en teknolog och politisk analytiker vid American Civil Liberties Union.
Regeringen fastslog nyligen att företagen kan inkludera antalet övervakning ansökningar sammanlagt med andra statliga förfrågningar om data, inklusive kriminella förfrågningar från federala, statliga och lokala myndigheter. Flera av Googles konkurrenter hoppade på chansen, däribland Microsoft, Facebook (FB), Apple och Yahoo (YHOO, Fortune 500).
För de senaste åren, har Google publicerat en “rapport om öppenhet” som innehåller det antal användardata önskemål som den tar emot från myndigheter som helhet. Men företaget vill få mer specifik genom att bryta ut “sammanlagda antal nationella säkerhetsintressen förfrågningar” separat.
“Klumpa nationella säkerheten förfrågningar tillsammans med kriminella önskemål skulle vara ett steg bakåt för Google och våra användare”, en Google taleskvinna sade i ett uttalande.
Tidigare på tisdagen, sade Yahoo den mottog mellan 12.000 och 13.000 ansökningar om användardata från amerikanska brottsbekämpande myndigheter under de senaste sex månaderna. Apple sade måndagen den hade fått så många som 5.000 ansökningar, medan Facebook (FB) fick cirka 10.000 sidvisningar i den sista halvan av 2012.
Google sparade en domstol petition tisdag krävande det vara tillåtet att dela information om program myndighetsövervakande med allmänheten.
I en första ändring invändning ingivits den hemlighetsfulla amerikanska Foreign Intelligence Surveillance Court, frågade Google (GOOG, Fortune 500) att domstolen lät det avslöjar omfattningen av de nyupptäckta “Prism”-programmet.

EU-Asia