Google se bori NSA sudska zabrana

Google također traži mogućnosti da dijele broja korisničkih računa u vezi s tim tajnim podacima zahtjeve. Kompanija tvrdi da je sudska zabrana zabrane takvo otkrivanje je kršenje njenog prava na slobodu govora.
Peticija dolazi manje od dva tjedna nakon što The Guardian i The Washington Post otkrio je Nacionalna agencija za nadzor sigurnosti program poznat kao prizma. Procurile dokumente, rekao je NSA je praćenje podataka iz devet velikih američkih kompanija, uključujući Google, Apple (AAPL, Fortune 500) i Microsoft (MSFT, Fortune 500), u nastojanju da prikupe podatke o stranim obavještajnim targets.Google tvrdi da su te i drugih izvještaja o Prism bili “zabludu” i “mischaracterized opseg” programa – konkretno, da su obmanjivali javnost da vjeruju da vlada ima carte blanche za snoop o svojim korisnicima. Kompanija je javno negirao da vlada ima mogućnost dodirnite direktno u svoje servere i Google kaže da želi očistiti zapisnik o obimu takvih zahtjeva.
Pogledajte Googleov sudski dokument ovdje
“Google-ov ugled i poslovanje je oštećeni lažne ili obmanjujuće izvještajima u medijima, kao i Google korisnici su zabrinuti zbog navoda”, objavila je kompanija u svom podnošenja. “Google mora odgovoriti na takve tvrdnje sa više od općenitosti.”
US Department of Defense nije odmah odgovoriti na zahtjev za komentar. Predstavnik za NSA ukazao na ranije objavljene izjave o Prism, ali da neće komentirati Google peticiju konkretno.
Neki su pogledali Google peticiju kao trik za osvajanje javnog mnijenja.
“Iako sam oduševljen Google je prošao FISA gag, tužba je jeftin način da se neke pozitivne PR nakon 2 tjedna od užasno štampe” tweetovao Christopher Soghoian, tehnolog i politički analitičar u American Civil Liberties Union.
Vlada je nedavno odlučio da kompanije mogu uključivati ​​broj zahtjeva za nadzor u agregat sa drugim vladinim zahtjevima za podacima, uključujući i krivično zahtjeve iz savezne, državne i lokalne vlasti. Nekoliko Google konkurenata skočio na priliku, uključujući Microsoft, Facebook (FB), Apple i Yahoo (rasprave E, Fortune 500).
U proteklih nekoliko godina, Google je objavio “transparentnost izvještaju” koji uključuje broj korisničkih podataka zahtjeva dobije od vladinih agencija u cjelini. Ali društvo želi da se više specifičnih od izbijanja “agregat broj zahtjeva nacionalne sigurnosti” odvojeno.
“Kladast nacionalne sigurnosti zahtjeva zajedno sa krivičnim zahtjeva bio bi korak unatrag za Google i naše korisnike”, Google je glasnogovornica kaže se u saopćenju.
Ranije u utorak, Yahoo-a je rekao da je primio između 12.000 i 13.000 zahtjeva za korisničkih podataka iz SAD-agencije za provedbu zakona u posljednjih šest mjeseci. Apple je u ponedjeljak da je dobio čak 5.000 zahtjeva, dok je Facebook (FB) primili oko 10.000 zahtjeva u drugoj polovini 2012.
Google je podnio sudu peticiju utorak zahtijevajući da se dozvoliti da dijele informacije o vladinim programima nadzora s javnošću.
U Prvi amandman o priznanju krivnje, koju je tajnoviti US Foreign Intelligence Surveillance suda, Google (GOOG, Fortune 500) zatražio da sud neka otkrije opseg novootkrivenih “Prizma” programa.

EU-Asia