Gjuajtje Nikkei pas rënie dramatike

Disa analistë thonë se tregut të aksioneve është overbought. Të tjerë dyshojnë se një dyfishim i bazës monetare nga ana e Bankës së Japonisë do të jetë në gjendje të kthejë dekada të deflacionit këmbëngulëse pa shkurajuese treg të madh të vendit bondeve dhe shtyn deri kostot e huamarrjes.
Rënia e së enjtes, e cila fshiu nga fitimet e bëra nga indeksit në maj, ishte rënia e dytë dramatike në ditët e fundit. Një javë përpara, Nikkei ra 7% në një seancë të vetme, humbjen e saj më të madhe që prej tërmetit 2011 dhe fatkeqësi bërthamore.

Dy nga tri shtyllat Abenomics ‘politikës janë tashmë në vend. Japonia ka ramped shpenzimet e qeverisë lart, dhe banka qendrore është injektuar para në ekonomi në një shkallë masive.

Nikkei u nxitur të premten nga një raport që tregon prodhimit industrial u rrit më shpejt se ekonomistë kishte pritur në prill. Një raport i qeverisë treguan se çmimet janë ende në rënie në Japoni, me masën kryesore të çmimeve të konsumit në rënie me 0.4% në prill gjatë vitit 2012.
Çmimet e bëri rritje, megjithatë, kur në krahasim me muajin e mëparshëm. Ekonomistët në Societe Generale, tha se shifrat ishin “më inkurajuese” dhe “sugjerojnë se deflacioni ka dhënë rrugë për inflacionin, të paktën tani për tani.”
Indekseve të tjera të mëdha në mbarë botën kanë mbetur kryesisht të imunizuar ndaj Nikkei’smisfortune, duke sugjeruar se patch i përafërt është e lidhur me shqetësimet mbi Abenomics, ofertën ambicioze e vendit për rritjen ekonomike.
Investitorët kishte në muajt e fundit kryesisht brohorisnin ndryshimet e politikave fiskale dhe monetare çuar në nga kryeministri Abe SHINZO ministri dhe shefi i bankës qendrore Haruhiko Kuroda.
Rënia e fundit la të indeksit më shumë se 10% off kulmin e saj dhe në një korrigjim teknik.

Abe është duke punuar në një propozoj të ndryshimeve strukturore ekonomike të dizajnuara për të bërë tregu i vendit të punës më fleksibël dhe të inkurajojnë gratë të hyjnë në fuqinë punëtore.
Historia Related: 7 Fituesit e mëdha në rritje Nikkei
Nikkei, e cila është kthyer në performancën më të mirë të çdo indeksit të mëdha këtë vit, është ende deri 32% që nga janari dhe ka mbledhur 62% që nga maji 2012. Jen e ka dobësuar edhe në mënyrë dramatike që nga Abe mori detyrën, dhe mbetet rreth 30% off kulmin e saj kundrejt dollarit amerikan.
Megjithatë, kjo nuk është e qartë se eksitim është përkthyer në të gjitha pjesët e ekonomisë. Pagat janë të sheshtë, ndërkohë që shitjet me pakicë dhe treguesit e prodhimit industrial kanë dështuar edhe për të bërë përshtypje.
Nikkei avancuar 1.4% e premte si indeksi i rimëkëmbur nga rënia e pjerrta djeshme sjellë nga shqetësimet në rritje rreth planit ekonomik të vendit kthesën.

EU-Asia