G20 vendos rritjen para kursimit

Japonia, e cila mban një zgjedhje e sipërme të shtëpisë të dielën, në ana e tërhoqi kritika për të dhënë pak detaje për reformat strukturore faturuara si ‘shigjeta’ e tretë e planit ekonomik të kryeministrit iniciativës Abe kthesën, burimet e G20 tha.
Ministri i Financave Taro Aso tha se Tokio do të përpiqemi për të bërë një plan të besueshëm fiskal nga koha e samitit të G20 shtator. Aso tha gjithashtu se ai do të shkojë përpara prillin e ardhshëm me një rritje të planifikuar në taksat e shitjeve, kyç për stabilizimin e borxhit publik të Japonisë i cili, në mbi 200 për qind të PBB-së, është më e lartë në G20.
Indikacionet se Rezerva Federale e SHBA do pakësuar stimulin monetar dominuar bisedimet dy-ditore në Moskë, me tregje në zhvillim më shumë të shqetësuar nga një selloff rezultuar në aksione dhe obligacione, dhe një fluturim të dollarit.
Pret Rusia tha se politikëbërësit G20 kishte butë-pedaled në qëllimet për të shkurtuar borxhin e qeverisë në favor të një fokus në rritje dhe si stimul për të dalë bankës qendrore me një minimum prej trazirave.
“(G20) kolegët nuk e kanë marrë vendimin për të marrë përgjegjësinë për të ulur deficitet dhe borxhet nga viti 2016,” tha Ministri i Financave Anton Siluanov Reuters. “Disa njerëz mendonin se pari ju duhet për të siguruar rritjen ekonomike.
Ndërsa rimëkëmbja SHBA po fiton tërheqje, motorike eksporti i Kinës është çrregulluar, oferta e Japonisë për të thyer nga deflacionit nuk ka arritur shpejtësinë e arratisjes, dhe kërkesa në zonën e euros është tepër i dobët për të mbështetur një rimëkëmbje të punë-krijimin.
Zyrtarët mbështetën një plan veprimi për të rritur vende pune dhe rritje, ndërsa ribalancimi kërkesën globale dhe të borxhit, që do të readied për një samit të liderëve të G20 pritur nga presidenti Vladimir Putin në shtator.
“Ne mbetemi të ndërgjegjshëm për rreziqet dhe efektet anësore negative të paqëllimshme të periudhave të zgjatura të lehtësimit monetar,” tha deklarata. “Ndryshimet e ardhshme në parametrat e politikës monetare do të vazhdojnë të jenë të kalibruar me kujdes dhe të komunikohet në mënyrë të qartë.”
Në kthim për zotimin e saj për ‘Mesazh’ qëllimet e politikës monetare të qartë, Uashingtoni arriti të sigurojë se teksti përmbante asnjë objektiva të detyrueshme fiskale, duke thënë se konsolidimi duhet të jenë “të kalibruar” të kushteve ekonomike.
Burimet në takim tha se Gjermania ishte më pak i sigurt se më parë gjatë angazhimeve për të reduktuar huamarrjen për të ndjekur nga një marrëveshje të arritur në Toronto në vitin 2010, me përmirësimin e ekonomisë amerikane duke shtuar peshë thirrjes së Uashingtonit për të përqëndrohet në rritje.
Me normat e papunësisë të rinjtë afrohen 60 për qind në euro zonë luftëtarëve Greqi dhe Spanjë, kundrejt rritjes ka zhvendosur debatin shtrëngues – pasqyrohet në faktin se G20 ministrat e financave dhe punës u mbajt një sesion të përbashkët të premten.
Kriza në periferi të eurozonës është përkeqësuar prej daljeve të kapitalit, dhe komunikata u zotua për të lëvizur “vendosmëri” me reformat për të krijuar një bashkim bankare në Evropë që mund të ringjallin ndërkufitar kreditimit.
“Debati mes rritjes ekonomike dhe shtrënguese duket se kanë ardhur në një fund, siç kapur në deklaratën e G-20 e fortë në zhvillim dhe vende pune,” tha një zyrtar i lartë amerikan i Thesarit.
“SHBA zgjodhi të ndjekë politika makroekonomike që inkurajuar rritjen ekonomike dhe punësim, me korrektimin fiskal herë kërkesa private ishte mjaft e fortë që të jetë e qëndrueshme vetë. G-20 ka pranuar rëndësinë e gjetjes së këtij ekuilibri të drejtë.”
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka paralajmëruar se turbulenca në tregjet globale mund të thellohet, ndërkohë që rritja mund të jetë më e ulët se ç’pritej për shkak të stagnimit në zonën e euros dhe rreziqet ngadalësim në botën në zhvillim.
“Kushtet ekonomike globale mbetet sfiduese, rritja është shumë e dobët, papunësia është shumë e lartë dhe shërim është shumë e brishtë,” tha Drejtori Menaxhues Christine Lagarde gazetarëve.
“Pra, më shumë punë është e nevojshme për të përmirësuar këtë situatë.”
Kina ballafaquar thërret për të inkurajuar rritjen e brendshëm të nxitur nga kërkesa dhe do të lejojë fleksibilitet më të madh të kursit të këmbimit si pjesë e përpjekjeve më të gjera për ribalancimin e ekonomisë globale e cila përmban një suficit të madh kinez dhe përputhen deficitin amerikan.
Normat e këmbimit dhe kërcënimi nga zhvlerësimet konkurruese artistikisht mezi, delegatët tha – në kontrast me një takim grinjar G20 në shkurt me ngjyrë nga biseda e luftërave të monedhës.
Shkel me kujdes
Njoftimi i Ben Bernankes dy muaj më parë se Fed mund të fillojnë për të pushuar e saj prej 85 miliard $ në blerjet e bonove mujore shkaktoi një panik të shitur-off, veçanërisht në tregjet në zhvillim.
Investitorët u qetësua nga dëshmia në Kongres këtë javë nga Bernanke, i cili nuk është në Moskë, megjithëse ai tha se plani i daljes nga paratë e shtypjes-mbetur në kartat.
G20 është përgjegjëse për 90 për qind të ekonomisë botërore dhe dy të tretat e popullsisë së saj – Living shumë në ekonomitë e mëdha në zhvillim në rrezik më të madh të një rimarrje e hyrjeve të kapitalit që kanë qenë një nga efektet anësore të stimulit Fed.
“Një gjë që ne do të doja të theksoj është rëndësia e koordinimit,” tha Ministri i Financave Indonesian Chatib Basri, duke paralajmëruar se politikat mbrapa shkallë e lartë e lehtësimit sasior diku tjetër “, menjëherë ndikon” tregjet e reja.
Pekin premten ofroi një degë ulliri, duke hequr një kat mbi normat bankat mund të ngarkuar klientëve për kredi, e cila duhet të zvogëlojë koston e huamarrjes për kompanitë dhe individët. Megjithatë kjo pranuar vëmendje të pakët në bisedimet e G20.
Grupi i 20 vendeve u zotuan të shtunën për të vënë përpara rritjen e masave shtrënguese, duke kërkuar për të ringjallur një ekonomi globale që “mbetet shumë i dobët” dhe përshtatjen e politikave stimuluese me kujdes në mënyrë që rimëkëmbja nuk është nga shinat nga tregjet e paqëndrueshme financiare.
Ministrat e financave dhe bankierët qendrorë nënshkruar jashtë në një komunikatë që e pranoi përfitimet e politikave të shtrirë në Shtetet e Bashkuara dhe Japonia, por theksoi recesioni në eurozonë dhe një ngadalësim në tregjet në zhvillim.
“Ndërsa veprimet tona politike kanë kontribuar në të përmbajë rreziqet downside, ato ende mbeten të larta,” tha deklarata. “Ka pasur një rritje në paqëndrueshmërinë e tregut financiar dhe një shtrëngim të kushteve.

EU-Asia