Fråga om förändring eller svävar kontinuitet över RBI

Som jämförelse skulle en veteran New Delhi insider såsom Mayaram, 57, uppfattas vara mer benägna att ge efter för regeringens påtryckningar för att lätta på penningpolitiken till förmån för tillväxt. Dock var det samma sägas om Subbarao, som har knappast varit en barnlek.
Med tanke Rajan referenser, kunde han ses som någon som kan möta de breda politiska utmaningar som turbulensen i rupier, oro över betalningsbalansen, och svagare ekonomisk tillväxt.
Samma faktorer ökar risken för att Subbarao mandatperiod förlängs.
Tala i Moskva på lördag, berättade Subbarao Reuters att han inte hade så långt ombetts att stanna på.
“Inget erbjudande har gjorts hittills, så det är inte fråga om att acceptera hittills. Det är en hypotetisk fråga. Som jag sade tidigare, måste jag gå vidare,” Subbarao sade på sidlinjerna av ett möte av världens ekonomiska ledare.
Vem får klartecken ärver en ekonomi växer i sin långsammaste i ett decennium, och belastades med en rekordhög bytesbalansunderskott som har väckt farhågor att betalningsbalansen kan förvärras. Ner nästan 10 procent mot dollarn sedan början av maj, träffade rupier nyligen en rekordlåg nivå.
För att göra saken värre, är premiärminister Singhs svag koalition väg för valen i maj nästa år, vilket gör det svårare att driva igenom impopulära reformer som kan ta lite avlasta bytesbalansen genom att locka fler utländska investeringar.
Vänster kämpar en rearguardhandling att bromsa rupier är bilden, tog RBI en risk förra veckan genom att strama åt likviditeten och höja de korta räntorna, en strategi som äventyrar ansträngningarna att sätta lite fart tillbaka till tillväxt.
“Nu är det viktigaste beslutsfattande variabel för dem bytesbalansunderskott och externa risker sektorn”, säger Rupa Rege Nitsure, chefekonom på Bank of Baroda i Mumbai, som sätter oddsen för en Subbarao förlängning på bättre än 50 procent.
I dagsläget är Subbarao grund leda sin senaste kvartalsrapport översyn av penningpolitiken den 30 juli, med spekulationer montering att han kan tvingas att pressa likviditeten hårdare, eventuellt genom att höja bankernas krav kontanta tillgångar. En vandring i styrräntorna, otänkbart för en vecka sedan, ses nu av vissa ekonomer som en utomstående möjlighet.
Rajan, tidigare Internationella valutafonden chefsekonom och University of Chicago professor som återvände till Indien förra året för att bli den ledande rådgivare i finansdepartementet, hade länge setts som favorit, men ministeriet insiders säger att han har konkurrens.
Rajan, 50, skulle föra global resning och en skvätt av glamour till RBI. Hans status som en “outsider” – han har tillbringat en stor del av sin karriär i USA – kunde räkna mot honom, så skulle möjligheten att han kan vara för självständig för New Delhi i smaken.
Hans syn på inflationen hantering anses vara ungefär i linje med de av Subbarao, som har varit oväntat hökaktiga.
Ekonomen rockstjärna? Den byråkrat? Den sittande?
Identiteten av Reserve Bank of India chefen är fortfarande en fråga om spekulationer även som guvernör Duvvuri Subbarao förvanskar för att stödja en kämpande rupier med mindre än sju veckor kvar innan han beror på att avgå.
Den främre-löpare har inte alltid fått RBI stolpen och den mäktiga indiska statsförvaltningen, varav Mayaram är medlem, tenderar att driva på för en av sina egna. Subbarao och hans föregångare, Y.V. Reddy, var också en del av den indiska Administrativ service.
Beslutet kommer slutligen att göras av premiärministern i samråd med Chidambaram.
Om valet är att hålla kursen med Subbarao, 63, kan det vara för en kort tid, möjligen att tidvattnet regeringen genom valet, sade en ekonom. Subbarao gavs inledningsvis en period på tre år som förlängdes till fem.
Chaudhuri, Mayaram, Rajan och Subbarao avböjt att kommentera.
Ny bank LICENSER
Nästa RBI guvernör kommer att övervaka processen för utfärdande bank licenser till indiska företagens hus, en politik som drivs av finansministeriet som har mindre entusiastiskt omfamnade i centralbanken i Mumbai.
En kandidat syn på utfärdande bank licenser kan inte längre vara det avgörande provet skulle det ha varit i en mer stabil ekonomisk miljö, men det är fortfarande en övervägande.
“Eftersom det finns skillnader mellan regeringen och Subbarao om utfärdande av nya bank-licenser, kan denna faktor gå emot honom,” sade en finansdepartementet tjänsteman, minskande identifieras tanke på hur känsliga frågan.
En förlängning av Subbarao mandatperiod, när osannolikt, har blivit en möjlighet som rupee rullar från en selldown på tillväxtmarknader som har drabbats Indien särskilt hårt på grund av dess höga bytesbalansunderskottet.
Andra ledande kandidaterna är Raghuram Rajan, Indiens främsta ekonomiska rådgivare, som gjorde hans namn genom att förutsäga den globala finanskrisen, och ekonomiminister Statssekreterare Arvind Mayaram, en anställd tjänsteman och nyckel löjtnant att finansminister P. Chidambaram.
Saumitra Chaudhuri, 59, en medlem av premiärminister Manmohan Singhs inflytelserika planering kommissionen, har också nämnts av statliga källor och medier som en utmanare.

EU-Asia