Fortescue ser sina kostnader sjunker som Kina köper mer järnmalm

En potentiell köpare, Australian tågoperatören Aurizon Holdings Ltd, som vill utöka sin kol dragande verksamheten att omfatta järnmalm, har sagt offentligt att det inte är intresserade av en minoritetspost i TPI.
Det finns spekulationer om att kinesiska stålproducenter kan vara intresserade, men ingen har kommit fram. Fortescue näst största aktieägaren är stålkoncernen Hunan Valin Iron and Steel Group Co Ltd
“Vi kommer bara att fortsätta med denna försäljning som vi kan få fulla marknadsvärdet på villkor som tillåter oss att fortsätta att driva vår leveranskedja effektivt och fritt,” verkställande Nev Ström journalister.
Kommentarerna kommer som bolagets juni kvartalet data visar Fortescue är upprampning järnmalm produktion snabbare än väntat och sänka kostnader och investeringar, vilket tyder på att det kanske inte längre är under press att sälja en andel för att betala ner skulden.
“Vi är redan i en mycket stark position globalt ur ett kostnadsperspektiv och vårt fokus på kostnadsbesparingar och kostnadseffektivitet fortsätter att driva oss ner denna kurva,” Ström sade.
Den malm ökade med 4 procent förra veckan och är upp 13 procent hittills i juli, på väg mot sitt bästa månaden sedan december. Riktmärket spotpriset <. Io62-cn> uppgick till $ 131,50 per ton.
Kraft sade Fortescue hade höjt sin kassa med $ 700.000.000 till $ 2,2 miljarder per den 30 juni, vilket återspeglar förbättrade operativa kassaflöden och en snabb minskning av investeringar som dess vindarna expansionen arbeta nedåt.
Fortescue tidiga uppbackare, Ian Cumming och Joseph Steinberg på US värdepappersföretag Leucadia National Corp, i juni sade Forrest har för mycket inflytande över styrelsen.
“Hans personlighet dominerade FMG styrelsen och övriga ledamöter var mer benägna att följa hans ledning vad gäller den lämpliga mängden eget kapital, lån, belåningsgrad och i vilken takt att expandera, i motsats till våra mer konservativa åsikter,” Cumming och Steinberg sade i ett brev till Leucadia aktieägare.
Fortescue också sänka kostnaderna med 18 procent under det senaste kvartalet och prognoser järnmalm på 110 $ – 130 USD per ton för resten av 2014, säger Ström.
“De är inte tvingade säljare,” sade Ben Lyons, en fondförvaltare på ATI Asset Management, med hänvisning till en eventuell försäljning av infrastruktur.
Den har redan sålt ett kraftverk för $ 300 miljoner halva sitt intresse i en gruv satsning för $ 190 miljoner euro.
I december presenterade en plan för att avlasta en minoritetsandel i Pilbara Infrastructure (TPI) enhet), vilket analytiker uppskattar kunde ta in $ 4000000000.
Sedan dess har Australien dollarn fallit med omkring 14 procent, vilket ger Fortescue slutresultat ett hälsosamt uppsving.
Fortescue grundare och ordförande, Andrew Forrest, tros vara en motvillig säljare av TPI, eftersom det ger utlopp för sin malm till den lukrativa kinesiska stålmarknaderna.
Fortescue visade en 41 procent hoppar i produktionen senaste räkenskapsåret som närmat sig en årstakt på 155 miljoner ton i slutet av december. I juni månad, levereras den i en årstakt på 120 miljoner ton, 5 miljoner ton över mål tack vare förbättrade produktionsprocesser.
De infrastrukturtjänster tillgångar omfattar 280 km järnvägslinjer och tillgång till Port Hedland, ordet största järnmalm terminalen.
SYDNEY, July 23 (Reuters) – Fortescue Metals Group Ltd är prognoser starkare rörelsemarginaler under de kommande månaderna som priserna på järnmalm håller upp på robust köpa från kinesiska stålverk.
Australiens tredje största järnmalm gruvarbetare sade också att det fortfarande i samtal om att sälja en del av sin eftertraktade hamnen och järnvägarna i Australien, men underhålls säljprocessen skulle skrotas om den inte får ett tillräckligt högt pris.

EU-Asia