Festat në Somali, anyone?

Bashir Osman lëviz me nxitim përgjatë një beachfront me rërë të bardhë, duke i dhënë udhëzime për një shofer që vepron një buldozer. Pranë tyre, një kamion i madh është që transportojnë larg grumbujt e shkëmbinjve, duke hapur një plazh dielli-ngjyhet lapped nga ujërat e kaltra blu e Oqeanit Indian.

Puna këtu është zhvilluar edhe si Osman shtyn përpara me projektin e tij të ri multi-milionë dollarësh: për të ndërtuar një plazh turistik luksoz në Mogadishu, kryeqyteti i shkatërruar nga lufta Somali.
“E dija që një ditë do të bëhet Mogadishu paqe dhe stabilitet ne do të merrni”, thotë Osman, të cilët tashmë zotëron dy hotele në qytet. “Kjo është arsyeja pse kam filluar për të blerë atë tokë.”
Pas më shumë se 20 vjet të dhunës, Somalia lëvizur një hap më afër për stabilitetin në shtatorin e kaluar, pas picking presidentin e saj e parë e zgjedhur në tokën në shtëpi në dekada.
“Nëse ju shkoni në Mogadishu ndërtimit është shumë, shumë lulëzon”, thotë Osman. “Kjo është shenjë e paqes,” shton ai. “Sidomos njerëzit që u ktheva nga Amerika dhe Evropa, ata fillojnë të hapin biznese të reja.”
Edhe pse siguria është ende një çështje, Mogadishu ka përjetuar një ringjallje ekonomike në muajt e fundit, i nxitur nga pjesëtarët e diasporës që kthehet në shtëpi për të rindërtuar vendin, si dhe përpjekjet e biznesmenëve lokalë, të cilët asnjëherë nuk u largua.
Osman, të cilët qëndruan në Somali gjatë konfliktit të saj, shpreson se zhvillimi i tij i ri do të tërheqin pushuesit nga jashtë. Ai thotë se ai tashmë kishte vizitorët amerikanë dhe britanikë qëndrojnë në hotele e tij.
Dhe tani, shpresa po i kthehen gradualisht në pjesët lindore të vendit afrikan.
Ekonomia në rritje Mogadishu është manifestuar jo vetëm në pasuri të patundshme dhe sektorin e hotelerisë. Telekomunikacionit është gjithashtu në rritje, ndërsa industria e aviacionit është përhapur në krahët e saj shumë, me rreth 15 fluturime të përditshme vendore dhe ndërkombëtare.
“Ne kemi gjashtë rrugë të ndryshme dhe në thelb të ardhshëm ne do të jetë tetë”, thotë Osman Abdullahi, një sipërmarrës i ri Somalisht cili ngriti linjën ajrore Oday Express. “Nuk është një shumë e linjave ajrore që janë planifikuar për të (për të ardhur) këtë vend dhe duke shpresuar për (të ketë) një shpërndarës gjatë këtu.”
Abdullahi pranon që lënë Shtetet e Bashkuara në vitin 2010 të kthehen në shtëpi dhe të fillojnë biznesin e tij ishte një “rrezik 100% i madh.”
Dhe përkundër listës së gjatë të sfidave, biznesmenët Mogadishu si Osman jemi me shpresë për një të ardhme të ndritshme.
Por forcat e sigurisë somalezë kanë pasur sukses në para e shmangur sulmeve vetëvrasëse të shumta dhe kanë arrestuar disa prej operativëve të Al-Shabaab fshehur në mesin e popullsisë së kryeqytetit.
“Situata në përgjithësi është e mirë në këtë moment – forcat e sigurisë janë duke kontrolluar atë shumë mirë,” tha Ondoga. “Këtu në qytet tani, armë të mëdha janë të qetë, rrugët janë të ndriçuara, shumë (në) diaspora po kthehen, ndërtimet e reja që po ndodh, biznesi po lulëzon,” tha ai.

Të ardhurat e mbledhura nga doganat këtu është rritur në mënyrë eksponenciale në kohët e fundit. Dhe ndërsa sistemi është larg nga të përsosur, të ardhurat është vendimtare për qeverinë e formuar rishtas në rindërtimin e qytetit, të cilit themelore infrastruktura është shkatërruar nga lufta.
Aktualisht, ekonomia e Somalisë është mbështetur kryesisht nga ndihma nga qeveritë donatore, ndërsa mjedisi relativisht të qetë të biznesit është propped nga Misioni i Bashkimit Afrikan në Somali Afrikan (AMISOM).
Forcat e sigurimit shtrydhur grupin lidhur al-Kaedës militant islamik Al-Shabaab i eliminuar nga Mogadishu, por kryengritësit ende rri dhe periodikisht të nisur sulme terroriste.
Brigade Michael Ondoga, i AMISOM, i tha CNN se kohët e fundit edhe pse Al-Shabaab “u mundën në masë të madhe” në Mogadishu, ka pasur ende çështje me anëtarët e saj “Shkrirja në popullatën” dhe duke përfituar nga përmasave të mëdha të qytetit për të fshehur.

Ai thotë se kur u kthye përsëri në Somali, ajo ishte shumë e rrezikshme për të përzënë edhe në Mogadishu. “Kjo foto është zhdukur tashmë. Është një foto të ndryshme sot,” thotë ai.
Kjo foto e re mund të jetë dëshmitar në portin detar Mogadishu së – aset kyç Somali kombëtare – ku vinça kërcasin heqë mallrat nga anijet tregtare dhe varka rreshtim port. Koleksion të gjerë të materialeve të ndërtimit të importuara, mallrat shtëpiake dhe ushqim janë të ngarkuar pastaj mbi rreshtat e kamionëve që presin.

“Më shumë se 20 turistë erdhën ata,” thotë ai. “Disa prej tyre erdhën me familjen e tyre për të treguar sidomos Somali, Mogadishu,” shton Osman. “Dhe me të vërtetë, kur ata u kthyen, ata ishin aq të ngazëllyer kur e panë se si Mogadishu si duket, si qytet i bukur që kemi, sa e bukur plazhi ne kemi dhe kjo është ajo që ne duam të tregojmë ato përsëri dhe përsëri.”
Projekte ambicioze Osman e reja janë pjesë e një aktiviteti të ndërtimit në rritje që është riorganizimin shumë nga lagjet e plumb-ridden Mogadishu.

EU-Asia