Ferie i Somalia, anyone?

Bashir Osman bevæger hurtigt langs en hvid sandstrand ved stranden, give instrukser til en chauffør driver en bulldozer. I nærheden af ​​dem, der er en stor lastbil transporterer væk bunker af sten, clearing en solbeskinnede strand overliggende af det azurblå vand i Det Indiske Ocean.

Arbejdet her er godt i gang, da Osman presser fremad med sin nye multi-million dollar-projekt: at bygge en luksus beach resort i Mogadishu, hovedstaden i det krigshærgede Somalia.
“Jeg vidste en dag, at Mogadishu bliver fred og vi får stabilitet,” siger Osman, der allerede ejer to hoteller i byen. “Det er derfor, jeg begyndte at købe den jord.”
Efter mere end 20 års vold, flyttede Somalia et skridt nærmere til stabilitet i september sidste efter plukningen sin første præsident valgt på hjemmebane i årtier.
“Hvis du går til Mogadishu byggeriet er meget, meget boomer,” siger Osman. “Det er et tegn på fred,” tilføjer han. “Især de mennesker, der kom tilbage fra Amerika og Europa, de begynder at åbne nye virksomheder.”
Selvom sikkerheden er stadig et problem, har Mogadishu været ramt af en økonomisk renæssance i de seneste måneder, forstærket af medlemmer af diaspora at vende hjem for at genopbygge landet, samt de bestræbelser lokale forretningsfolk, der aldrig forladt.
Osman som opholdt sig i Somalia hele dens konflikt, håber hans nye udvikling vil tiltrække turister fra udlandet. Han siger, at han allerede har haft amerikanske og britiske besøgende opholder sig i hans hoteller.
Og nu er håb gradvist vender tilbage til dele af det østafrikanske land.
Mogadishu voksende økonomi er manifesteret ikke kun i fast ejendom og hotelbranchen. Telekommunikation er også stigende, mens luftfartsindustrien breder sine vinger også med omkring 15 daglige indenlandske og internationale flyvninger.
“Vi har seks forskellige ruter og dybest set næste vi vil være otte,” siger Osman Abdullahi, en ung somalisk iværksætter, der oprettede oday Express flyselskab. “Der er en masse af flyselskaber, der planlægger at (komme til) dette land og håber at (har) en hub herovre.”
Abdullahi indrømmer, at de forlader USA i 2010 for at vende hjem og starte sin virksomhed var en “100% enorm risiko.”
Og trods den lange liste af udfordringer, er Mogadishu forretningsmænd som Osman håber på en lysere fremtid.
Men somaliske sikkerhedsstyrker har formået at foregribe mange selvmordsangreb og har anholdt nogle af Al-Shabaab agenter gemmer blandt hovedstadens befolkning.
“Situationen er generelt god i øjeblikket – sikkerhedsstyrker kontrollerer det meget godt,” Ondoga sagt. »Her i byen nu, de store kanoner er stille, gaderne er tændt, mange (i) diaspora kommer tilbage, nybyggeri, der foregår, business boomer,” sagde han.

Den toldindtægter indsamlet herfra er steget eksponentielt i den seneste tid. Og mens systemet er langt fra perfekt, indkomst er afgørende for den nydannede regering i genopbygningen af ​​byen, hvis grundlæggende infrastruktur er blevet ødelagt af krig.
I øjeblikket er Somalias økonomi i høj grad støttet af tilskud fra donorregeringer, mens det relativt fredelige erhvervsklimaet holdt oppe af Den Afrikanske Unions mission i Somalia Afrikansk (AMISOM).
Sikkerhedsstyrkerne klemt al Qaeda-forbundet islamistiske militante gruppe al-Shabaab ud af Mogadishu, men oprørerne stadig lurer og periodisk lancere terrorangreb.
Brigadegeneral Michael Ondoga af AMISOM, fortalte CNN for nylig, at selv om al-Shabaab var “stort set besejret” i Mogadishu, var der stadig problemer med sine medlemmer “smeltning i befolkningen”, og drage fordel af byens store størrelse at skjule.

Han siger, at når flyttede tilbage tilbage til Somalia, det var for farligt at selv køre i Mogadishu. “Det billede er allerede gået. Det er et andet billede i dag,” siger han.
Denne nye billede kan også vidne til på Mogadishus havn – Somalias vigtigste nationale aktiv – hvor knirkende kraner løfter varer fra de kommercielle skibe og både foring havnen. Den brede vifte af importerede byggematerialer, husholdningsartikler og fødevarer er derefter lastes rækker af ventende lastbiler.

“Mere end 20 turister de kom,” siger han. “Nogle af dem, at de kom med deres familie for at vise Somalia, især Mogadishu,” tilføjer Osman. “Og virkelig, når de gik tilbage, de var så ophidset, når de så, hvor Mogadishu ser ud, hvordan smukke by vi har, hvor smuk strand, vi har, og det er det, vi ønsker at vise dem igen og igen.”
Osman ambitiøse nye projekter er en del af en voksende byggeaktivitet, der er omformningen mange af de kvarterer i prik-redet Mogadishu.

EU-Asia