Fattiga uppgifter höjer Kina tillväxt rädslor

Under helgen Xi Jinping, Kinas president, sade tjänstemän inte bör utvärderas uteslutande på deras erfarenheter av att leverera tillväxt och att större vikt bör läggas på insatser som miljöskydd.
Men i separata kommentarer, sade Li Keqiang, Kinas premiärminister, att landet “hade de villkor och möjligheten” att träffa sina tillväxtmål.
De officiella inköpschefsindexet föll till 50,1 förra månaden från 50,8 i maj. Det var den lägsta behandlingen i fyra månader och bara något över förväntningarna.
Vid doppning mot 50 linjen, vilket avgränsar expansion från kontraktion i PMI, innebär undersökningen resultat att kinesiska fabriker nästan har slutat växa, tyngd av svag inhemsk efterfrågan.
Ännu mer alarmerande var en separat PMI publiceras av HSBC som är mer vägt för mindre företag inom den privata sektorn än den officiella undersökningen, som fokuserar på företag med statligt ägande. HSBC PMI sjönk till 48,2 i juni, en nio-månaders lägsta.
“När det gäller omfattningen av nedgången, detta är den största nedgången under det senaste året,” sade Ding Shuang, en ekonom med Citi. “Detta är en bild av svag efterfrågan, både inhemskt och externt.”
Kinas ekonomi dämpades till 7,7 procent tillväxt från år till år under första kvartalet från 7,9 procent under de tre sista månaderna av 2012. De flesta bedömare förväntar sig en fortsatt nedgång under andra kvartalet och en fortsatt slipa mot långsammare tillväxt under resten av året.
Den kinesiska regeringen riktar 7,5 procents tillväxt i år. Analytiker från Goldman Sachs till HSBC har förutspått att Kina kommer att doppa under detta mål. Det skulle vara första gången som Kina har missat sin årliga tillväxt mål sedan den asiatiska finanskrisen för 15 år sedan.
Den blodfattiga uppgifter kommer i hälarna på en kontant kritan som drabbade den kinesiska finansiella systemet under de senaste två veckorna, kör interbankräntor till oanade höjder och leder till en tillfällig frysning av landets kreditmarknad.
Eftersom det tar tid för finansiella påfrestningar som skall sändas till den bredare ekonomin, kommer effekterna av den likviditetskris bara verkligen börjar visa i juli, vilket tyder på att det kan bli värre framöver.
Svaghet kändes över hela linjen i den officiella juni PMI. Den sub-index för nya order sjönk till 50,4 från 51,8, medan den utgående sub-index sjönk till 52,0 från 53,3. Mer oroande för regeringen, förblev sysselsättningen delindex deprimerad vid 48,7, kantning ned från 48,8, en indikation på att fabrikerna skär jobb.
Som bevis ackumuleras av svagare tillväxt, är en av de viktigaste frågorna om landets nya ledare kommer att tolerera avmattning eller, liksom sina föregångare, försök att distribuera stimulansåtgärder för att vända trenden.
Hittills har de visat återhållsamhet och har indikerat att de vill styra den kinesiska ekonomin till en långsammare, mer hållbar tillväxt modellen efter det senaste decenniet, där det i genomsnitt 10 procent tillväxt men också ackumulerade problem från skuld till industriell överkapacitet.
Kinas tillverkningsindustri försvagades kraftigt i juni, en indikation på att landets tillväxt avmattning har fördjupats eftersom regeringen har avstått från att stimulera den tröga ekonomin.

EU-Asia