Ex-trgovac optužen Libor namještanja

Na UBS, zaposleni pokušali manipulirati stope na stotine puta, za vrijeme nekih razdoblja “na gotovo dnevnoj bazi”, Ministarstvo pravde je u decembru. Slučaj dokumenti sadrže brojne odlomke iz e-mailova i online ćaskanje u kojima banka osoblje raspravljati šeme.
“Mate Yur postaje prokleto dobar u ovoj igri Libor”, jedan broker rekao je trgovac UBS u chat poruke. “Mislim da na mene kad Yur na Yur jahti u Monaku običaj yu [?]”
Hayes nije objavljen bilo kakve javne izjave o navodima protiv njega, iako je u tekstualnu poruku na Wall Street Journal u januaru, on je navodno rekao: “ovaj ide mnogo mnogo veći od mene.”
The Serious Fraud Office, koja goni slučajevima složenih prijevare, rekao je Hayes je optužen od strane policije utorak u osam tačaka za zavjeru za prevaru, nakon njegove dugogodišnje istrage o manipulaciji od strane banaka i brokera u Londonu Interbank Borrowed Rate, Libor.
Libor je skup više stope postavlja panel i koristi se kao mjerilo za hartije vrijedan triliona dolara globalno.
Hayes, 33, bio je jedan od troje ljudi uhapsila oficira iz prijevare ureda i City of London policije u Decembar 2012. On će se pojaviti na Westminster Prekršajni ‘sud u Londonu je 20. juna, iako je slučaj će vjerovatno biti upućen višem sudu.
Hayes je bio optužen od strane američkih vlasti, u decembru, optužen za zavjeru, prevare i cijenu-fiksiranje prekršaj. Američke vlasti rekao je tada da će tražiti njegovo izručenje. Ministarstvo pravde također optužen Roger Darin, švicarski trgovac koji je radio u UBS.
UBS (UBS) pristao da plati $ 1500000000 u decembru u naselju s vlastima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švicarskoj preko Libor namještanja. Banka složila da ne-gonjenja bave US Department of Justice koji pokriva sve njene podružnice, osim UBS hartije Japan, koji se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice žica prijevare.
U SFO izjavio je u utorak svoju istragu o Libor slučaju nastavlja.
Singapur je centralna banka je prošle sedmice kažnjeni 20 banaka, uključujući UBS, RBS i holandski bankarstvo, (ING) za što nije spriječio 133 trgovaca iz pokušavaju da manipulišu Šibor – Singapur verzija Libor – i devizni mjerila za vrijeme od četiri godine.
On je rekao da nije našao dokaze o kriminalnom ponašanju u toku godine duge istrage pokrenut od strane Libor-skandal namještanja, ali je rekao da su trgovci nekoliko pokušaja da se utiče na cijene neprikladno između 2007 i 2011.
Slučaj dokumenti pokazali da je zavjeru da rig stopa otišao mnogo dalje od bilo koje trgovac. Istraga pokazala velike zloupotrebe proteže 2001-2010 uključuju najmanje 45 UBS osoblje – uključujući i viših menadžera, koji su tražili da utiče na cijene u korist banke trgovanje pozicijama i da izgleda jači tokom finansijske krize.
UBS i dosluhu sa drugim firmama, što korumpiranim plaćanja izvan brokera vrijedan 15.000 £ po kvartalu u periodu od 18 mjeseci kako bi nagradio njihovu pomoć u utvrđivanju stopa.
Related: Slučajevi protiv UBS trgovci samo vrh ledenog brijega
Barclays i Royal Bank of Scotland su također postigli naseljima preko Libor namještanja.
Osim tih firmi, više od desetak drugih banaka uključenih u postavljanje Libor su pod istragom, a dalje se očekuju kazne. Među onima koji su prema nadzoru areCitigroup (C, Fortune 500), Deutsche Bank (DB), JPMorgan (JPM, Fortune 500), a HSBC (HBŽ).
UK vlasti su optužili bivšeg UBS i Citigroup trgovac Tom Hayes sa prijevare zbog navodnog pokušaja rig globalne referentne kamatne stope.

EU-Asia