Eurozona rekord papunë hitet

Të dyshuarit e zakonshme – Spanja dhe Greqia – po përballen me nivelet më të larta të papunësisë. Të dhënat e fundit tregojnë nivele papunësie prej rreth 27% në të dyja vendet, me papunësinë e të rinjve edhe mbi 50%.
Shkurtimet e shpenzimeve dhe rritjen e taksave kanë formuar thelbin e përgjigjes së eurozonës në krizën e saj të kreditit gjatë viteve të fundit, si ajo lufton për të sjellë borxhin sovran nën kontroll.
Ndërkohë, Austria dhe Gjermania kanë nivelet më të ulëta të papunë nga 17 vendet që përdorin monedhën euro. Papunësia e Austrisë ishte vetëm nën 5% në prill dhe papunësia Gjermanisë ishte 5.4%.
Në total, 19.400.000 njerëz në eurozonë ishin të papunë në muajin prill.
Për të vënë në kontekst, popullsia e Australisë ishte vetëm rreth 22 milionë në numërimin e fundit, një përkujtues i zymtë se sa shumë njerëz janë duke luftuar në Evropë.
Të dhënat e fundit zyrtare nga Eurostat tregon se rreth 100.000 njerëz shtesë janë jashtë kërkoni për punë në prill krahasuar me muajin e mëparshëm, kur papunësia ishte fiksuar në 12.1%.
Papunësia e lartë të rinjve ka qenë veçanërisht shqetësuese për politikanët dhe zyrtarët evropianë. Tregojnë të dhënat e Eurostatit papunësia në eurozonë në mesin e atyre nën moshën 25 vjeçare në krye me 24.4% në prill.
Numrat e fundit u lirua vetëm dy ditë pasi zyrtarë të lartë të Komisionit Evropian udhëzuar shtetet anëtare të BE për të përqëndrohet më shumë nga përpjekjet e tyre në rritje-centric politikave për të nxitur konkurrencën dhe punësimin.
“Rekomandimet e këtij viti thirrje të gjitha vendeve që të jetë më ambicioz kur është fjala për nxitjen e rritjes reformat ekonomike,” tha presidenti i Komisionit Jose Manuel Barroso.
Zyrtarët janë veçanërisht të shqetësuar rreth papunësisë së të rinjve shfrenuar, dhe janë duke u përpjekur për të ndihmuar vendet e zonës euro në zbatimin e programeve që do të ndihmojnë të rinjtë në vendin e punës dhe programet e trajnimit.

EU-Asia