EU håller billiga pengar som flyter

Hushållens ekonomi fortfarande pressas av fallande disponibla inkomster och offentliga åtstramningar, och lån till företag och privatpersoner fortfarande spärrad. Turbulensen i theeurozone fortfarande en risk för brittiska exportörer.
Relaterat: Investerare dumpning obligationer
IHS Global Insight chefsekonom Howard Archer sade bankens beslut att utfärda ett uttalande signalerade en betydande förskjutning mot att erbjuda fram riktlinjer för penningpolitiken.
“Amid ökad global finansoro, den penningpolitiska kommittén sannolikt ansåg att det var ett bra drag att göra det klart på ett tidigt stadium att en åtstramning i brittiska penningpolitiken är man ännu långt från,” sade han.
I en betydande brytning med tidigare praxis, gav Europeiska centralbanken och Bank of England investerare mycket mer insikt i framtida politik och varnat för den eventuella effekten av en uppgång i marknadsräntorna – som utlöstes av högre avkastning på amerikanska statspapper efter att Federal Reserve sa att det skulle börja strama åt politiken senare i år.
“ECB-rådet räknar de styrräntorna ligga kvar på nuvarande eller lägre nivåer under en längre tidsperiod,” ECB: s ordförande Mario Draghi sade vid en presskonferens. Banken beslutade att hålla styrräntan oförändrad på rekordlåga 0,5%.
Nya enkäter har pekat på en stabilisering i lågkonjunkturen drabbade euroområdets ekonomi och accelererande tillväxt i Storbritannien, men Draghi sade de risker turvis lutas åt nedsidan. Han började nya Bank of EnglandGovernor Mark Carney att varna om stramare globala penningmarknaden villkor.
Draghi sade bankens ECB-rådet fattat ett enhälligt beslut om att utfärda fram riktlinjer i syfte att signalera en “nedåtgående slagsida” räntor under överskådlig framtid. ECB kommer att anpassa sin vägledning på medellång sikt är utsikterna för inflation, tillväxt och flöden kredit förändringar, sade han.
“Liksom Mark Carney Bank of England tidigare i dag, vill ECB att signalera till marknaden att penningpolitisk åtstramning är längre bort än några underförstådda marknadens förväntningar skulle föreslå,” sade Holger Schmieding, chefsekonom på Berenberg.
Investerare hurrade dovish prata, skicka europeiska aktier kraftigt högre och euron och pundet lägre mot dollarn. Stämningsläget bidrog också tecken på att portugisiska politiker försöker hindra en regering kollaps.
Även om detta kan vara en blek imitation av Feds strategi länkningspolicy till ett specifikt mål för arbetslöshet eller inflation innebär det en stor förändring för ECB, som hade vägrat att utfärda riktlinjer i sin 15-åriga historia.
Bank of England höll tidigare sina räntor på rekordlåga 0,5%, och dess tillgångar programmet för köp på £ 375.000.000.000.
Ekonomer hade spelat ner förväntningarna på några dramatiska förändringar i banken enligt Carney nya ledarskap denna månad, säger marknader förmodligen skulle behöva vänta till augusti, när banken kunde börja fråga vidare vägledning om räntan i linje med Fed.
Nya affärer undersökningar tyder på den brittiska ekonomin kan ha ökat med så mycket som 0,6% under andra kvartalet. Det är dubbelt så hög som sågs under de första tre månaderna av året, när det lyckats undvika en trippel-dip recession. Huspriserna har också varit på uppgång.
Men analytiker har varnat för att ekonomin är fortfarande långt ifrån den “escape velocity” har Carney anlitats för att leverera.
Europas centralbanker försökte skydda sina kämpande ekonomier från en Fed-inducerad spik i lånekostnader torsdagen genom att signalera att de kommer att fortsätta att erbjuda billiga pengar under överskådlig framtid.

EU-Asia