EU drži jeftini novac teče

Kućanski financije još uvijek stisnutu uz pad raspoloživog dohotka i vladinih mjera štednje, a krediti za poslovne i pojedinci još uvijek uguši. Previranja u theeurozone ostaje rizik za britanskim izvoznicima.
Povezano: Ulagači dampinga obveznice
IHS Global Insight Howard Archer glavni ekonomist rekao je Odlukom Banke izdati priopćenje signalizira značajan pomak prema naprijed pruža smjernice o monetarnoj politici.
“Usred povećane globalne previranja na financijskim tržištima, Odbor za monetarnu politiku vjerojatno osjetio da je dobar potez da se razumijemo u ranoj fazi da bilo pooštravanje monetarne politike u Velikoj Britaniji je znatna daleko,” rekao je.
U značajnom prekida s dosadašnjom praksom, Europska središnja banka i Bank of England je dao puno više investitorima uvid u buduću politiku i upozorio na mogući utjecaj na rast kamatnih stopa na tržištu – potaknuta višim prinosa na američke Riznice nakon Federal Reserve rekao da bi mogao početi stezati politiku kasnije ove godine.
“Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim razinama ili niže za dulje vrijeme”, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je na konferenciji za novinare. Banka odlučila zadržati stope na rekordno niskoj razini od 0,5%.
Podaci nedavnog istraživanja ukazuju na stabilizaciju u recesijom pogođenoj gospodarstva eurozone i ubrzavanja rasta u Velikoj Britaniji, ali Draghi kazao rizici su naginje na minus. On se pridružio novi Bank of Mark Carney u EnglandGovernor upozorava nategnuti globalnih tržišta novca uvjetima.
Draghi kazao banke Upravno vijeće je jednoglasno odluku da se ovo pitanje smjernice s ciljem signalizirajući “silazni pristranost” u kamatnim stopama u doglednoj budućnosti. ECB će prilagoditi svoje vodstvo kao srednjoročne izglede za inflacije, rasta i promjena kreditnih tokova, kazao je.
“Kao i Mark Carney je Bank of England ranije danas, ECB želi signal tržištima da je pooštravanjem monetarne politike je dalje od nekih implicitnih očekivanja tržišta sugeriraju”, rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberg.
Ulagači razveselila dovish razgovor, slanje europskih dionica oštro veći i eura i funte niži u odnosu na dolar. Sentiment je pridonijela i znakovima koji su portugalski političari pokušavaju spriječiti kolaps države.
Iako to može biti blijeda imitacija Feda pristupu koji povezuje politiku na određenu metu za nezaposlenost ili inflacije, što predstavlja značajan pomak za ECB, koja je odbila izdati smjernice u svojoj 15-godišnjoj povijesti.
Bank of England je ranije zadržao kamatne stope na rekordno nisku razinu od 0,5%, a njegova imovina kupnju program u £ 375000000000.
Ekonomisti su započela očekivanja nikakve dramatične promjene u banci pod Carney je novog rukovodstva ovog mjeseca, govoreći tržišta vjerojatno će morati pričekati do kolovoza, kada je banka mogla početi izdavati naprijed smjernice o kamatnim stopama na tragu američke središnje banke Fed.
Nedavne ankete pokazuju poslovni Britanija gospodarstvo može narasla za čak 0,6% u drugom tromjesečju. To je dvostruko stopa vidjeti u prva tri mjeseca ove godine, kada je uspio izbjeći triple-dip recesije. Kuća cijene su također u porastu.
No, analitičari su upozorili da je gospodarstvo još daleko od “kozmička brzina” Carney je angažirao kako bi se dostavi.
Europska središnja banka nastojala zaštititi svoje bore ekonomije iz Fed-induciranog skoka u troškovima posudbe četvrtak signalizacija da će nastaviti pružati jeftini novac u doglednoj budućnosti.

EU-Asia