Do Snowden dalje hit marrëdhëniet Kinë

“Ne kemi regjistruar kundërshtime tona të forta me autoritetet në Hong Kong, si dhe për qeverinë kineze përmes kanaleve diplomatike dhe vuri në dukje se një sjellje e tillë është e dëmshme për SHBA-Hong Kong dhe SHBA-Kinë marrëdhënieve dypalëshe.”
Deklarata vazhdoi të përkujtojmë Rusinë se SHBA kishte në të kaluarën u kthye të shumta të nivelit të lartë kriminelët me kërkesën e qeverisë ruse.
“Ne presim që Qeveria ruse të shikojmë të gjitha mundësitë në dispozicion për të dëbuar z Snowden përsëri në SHBA për t’u përballur me drejtësinë për krimet për të cilat ai akuzohet”.
“Kjo mund të jetë se ata do vetëm lloj të lahen atë nën qilim si një incident të ardhur keq dhe kjo ndoshta nuk do të ketë ndonjë implikime përtej kësaj”, tha Young. “Kjo është ndoshta shumë herët për të thënë, por intuita ime është se ndoshta nuk do të jetë shumë (pasojat nga Snowden).”
Ndërsa deklarata Hong Kong në Snowden ton plot nënkuptim kërkoi një sqarim nga Uashingtoni e pretendimeve Snowden se SHBA kishte hacked objektivat në territorin, Jang tha se ai besonte se kjo synonte shqetësimet e brendshme mbi Snowden sesa çdo sulmi maskuar në Uashington.
“Ai thjesht thotë për njerëzit Hong Kong keni shprehur shumë shqetësim në lidhje me këtë, CY Leung (shefi ekzekutiv i territorit s) ka thënë se ai është duke shkuar për të bërë hetimet dhe unë mendoj se kjo vetëm përsëriti se,” tha ai.
Analistë të tjerë tha se Hong Kong dhe Pekini u lehtësuan ndoshta se një problem potencialisht të zgjatura dhe e turpshme diplomatike tani ishte jashtë juridiksionit të tyre.
Jin Canrong, një udhëheqës i huaj marrëdhëniet dijetar dhe bashkëpunëtor dekan i Universitetit Renmin Shkollën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Pekin, tha Post Jugut Hong Kongut Kinës mëngjesit se largimi Snowden ishte ideale për Pekin.
“Një bombë me sahat që mund të kërcënojë marrëdhënien Sino-ne ka qenë çaktivizoi, edhe pse saga do të shkojnë më dhe Snowden ende mund të bëjë shpalljet me shume. Strategjia Pekini ka qenë përdorur në trajtimin me këtë rast ishte që të le Hong Kong të trajtuar atë mënyrë të pavarur dhe për të mbajtur një distancë prej saj. Unë besoj se Pekini nuk do të përfitojnë në mënyrë proaktive të Snowden inteligjencës zbuluar, sepse kjo do të provokonte Uashingtonin dhe fshij kripë në plagët e tij. ”
Jin gjithashtu tha gazetës: “Në fakt Pekin bërë disa fitimet nga sagë Snowden, sepse zbulesat e tij dhënë Pekinit disa patate të skuqura pazarllëk për negociatat e ardhshme me Uashingtonin në sigurinë kibernetike; Uashingtoni ka humbur terrenin moral të lartë në këtë front.”
Analistët thonë se Kina ka përdorur pretendimet Snowden se SHBA hacked rrjeteve kompjuterike në Hong Kong dhe kontinentale për të vënë SHBA në mbrojtje në mosmarrëveshjen e vazhdueshme e tyre kibernetike.
Ndërkohë, analistët do të jetë duke pritur me padurim për të parë nëse Uashingtoni paraqet ndonjë ankesë zyrtare mbi këtë çështje.
Nëse sasia e nevojshme e fytyrës – një pjesë thelbësore e diskursit kineze diplomatik – ka qenë i shpëtuar nga sagë Snowden ka akoma për të luajtur jashtë.
Ndërsa ka pasur spekulime se Pekini ishte prapa vendimit përfundimtar për të lejuar NSA leaker Snowden të largohet nga Hong Kong – një gjysmë-autonome territorit kinez – Të dielën, autoritetet e Hong Kong këmbëngulin procesi gjyqësor ishte i pavarur nga Kina.
Simon Rinj Ngai-njeri, drejtor i Qendrës për Ligjin Krahasues dhe publike në Universitetin e Hong Kong, minimizoi dukshme zënkë mes Uashingtonit dhe Hong duke thënë se nuk mund të jetë asgjë më shumë për vendimin Hong Kong se ajo që ka mbajtur publikisht: se Uashingtoni dështuar për të përmbushur kërkesat sipas ligjit Hong Kong që do të lejonte policinë të arrestojë Snowden.
“Ne nuk e dimë të gjitha detajet se pse qeveria Hong Kong tha se shkresa për kërkesë nuk ishte në vend, ndoshta qeveria amerikane nxituan në dërgimin e mbi paketën e tyre dhe me të vërtetë nuk paraqesin një grup të mirë të dokumenteve”, Jang tha, duke shtuar se ai mendonte se përgjigja nga Departamenti i Drejtësisë së SHBA kishte qenë e matur në mënyrë të drejtë.
Megjithatë, ai tha se duke marrë një urdhër të përkohshëm në mënyrë kërkohet një “prag i ulët” të përgatitjes.
“Pse nuk Hong Kong autoritetet lëvizin më shpejt? Autoritetet e Hong Kong ndoshta do të thonë se kjo është vetëm protokoll ynë, kjo është se si ne bëjmë këto gjëra dhe në këtë rast ne nuk shohim ndonjë arsye për të bërë atë një përjashtim apo trajtojnë atë me ndonjë urgjencë të madhe. ”
Një zyrtar i Departamenti amerikan i Drejtësisë tha se Shtetet e Bashkuara kishin plotësuar kërkesat dhe diskutonte pohimin nga qeveria e Hong Kongut.
Pavarësisht frikës lidhjet e ndërsjellta midis SHBA dhe Hong Kong mund të dëmtuara, Young tha se marrëdhëniet midis dy qeverive ka qenë tepër e thellë dhe të gjatë për dramë ekstradimit të ketë ndonjë ndikim të përhershëm.
Ishte e qartë nga deklarata e Këshillit të Sigurimit Kombëtar (NSC) të hënën se Shtetet e Bashkuara është i mërzitur thellësisht me Hong Kong.
Struket në gjuhën diplomatike, deklarata shkruhen qëndrimin e Uashingtonit: Hong Kong rënë topin në Edward Snowden dhe SHBA-ja dëshiron që Rusia të marr atë.
“Ne jemi të zhgënjyer nga vendimi i autoriteteve në Hong Kong për të lejonte Zoti Snowden të largohen, pavarësisht kërkesës së plotfuqishëm SHBA për të arrestuar atë për qëllime të ekstradimit të tij sipas Marrëveshjes së SHBA-Hong Kong Surrender,” tha zëdhënësja e NSC Caitlin Hayden në një deklaratë.

EU-Asia