Det finns ingen flykt från Robot boss

Detta innebär att chefer kan övervaka och hantera team från vilken plats som helst, byta sin närvaro bland filialer tusentals miles från varandra, och besöka och interagera med kollegor i deras arbete rymden – allt medan du navigerar robotar avatarer.
“Telepresence eller visuellt samarbete är ett kraftfullt verktyg, men historiskt sett har det varit i en fast miljö, antingen i ett konferensrum eller stationär,” sade Youssef Saleh, vice president och general manager för iRobot fjärrkontroll närvaro affärsenhet, baserad i Bedford, Massachusetts .
“Med robotic telepresence, öppnar det verkligen dörren för total frihet. Nu kan du vara var som helst när som helst, var som helst. Det är inte begränsat till bara ett begränsat antal konferensrum eller kontor.”
Dessa robotar är konstruerade så befattningshavares ansikten visas genom en kamera på videoskärmen, som sitter på ett stativ som ofta kan justeras av användaren för att vara på rätt höjd, beroende på interaktionen.
Läs mer: En push för walk-and-talk möten
Den praktiska idén bakom robotic telepresence är att sätta chefer på två ställen samtidigt, vilket ger både kostnads-och tidsbesparingar i en alltmer global arbetsmiljö.
Forskarna försöker också hitta sätt att göra det mänskliga-robot interaktion verkar mer som användarna verkligen är närvarande. På den kinesiska University of Hong Kong, till exempel, är forskare utvecklar en telepresence robot som också kan förmedla kroppsspråk genom robotarmar.
“När vi kommunicerar, vi också observera kroppsrörelser för att förstå innebörden,” sade Lam Tin-lun, en forskare vid universitetets Advanced Robotics Lab som leder projektet.
Lam säger medan tekniken kan verka konstigt i början, tar det inte mycket tid för att anpassa sig till ett kontor med kollegor flytta runt som robotar.
Kidd säger att medan robotic telefonkonferens tekniken förbättras månad för månad just nu, många människor fortfarande hitta robotarna obekväma och påträngande – ett svar som ofta ses med nya sätt att göra saker.
“Om man tittar på någon form av ny kommunikationsteknik, det finns alltid motreaktion mot det strax efter det kommer ut,” sade han.
Videokonferenser och även telefoner sågs som konstigt och ovanligt när de först infördes, påpekade Kidd ut, och som med all ny teknik som kan gå mainstream, kommer det att ta tid att vänja sig.
“Telefonen skulle förstöra samhället eftersom det var så påträngande och förändrar våra liv,” sade han.
Hittills har sådana robotar har använts i större utsträckning på sjukhus, där den sakkunskap som läkare på andra sidan av landet, eller världen, kan vara avgörande för patienterna.
Användning på företag är fortfarande i ett mycket tidigt skede. Men de i branschen säger att det är bara nästa steg i att göra långväga kommunikation känns mer realistiskt.
Jämfört med videokonferenser, har interagerar med en robot visat sig vara mer likt ansikte mot ansikte interaktion, enligt Cory Kidd, som har en doktorsexamen i människa-robot interaktion från MIT Media Lab i USA. Han är också vd för Intuitive Automata, ett robotteknik företag.
Under de närmaste åren kommer kontoren att börja ha robotar roaming runt på hjul, som kontrolleras av chefer som sitter halvvägs runt om i världen, med sina ansikten visas på en videoskärm.
Och det kommer att verka helt normalt, robotteknik utvecklarna säger.
Tekniken, som kallas robot telepresence, är redan under utveckling av dussintals företag och tar telekonferenser till nästa nivå genom att tillåta användare att fritt röra sig genom en avlägsen arbetsplats via en robot.

EU-Asia