De big business van de Chinese dating

Bai werd deel te nemen aan een speed-dating event georganiseerd door Zhenai Inc, een van de grootste Internet China’s match-making websites. Het bedrijf zegt dat het meer dan 58 miljoen geregistreerde gebruikers en groeit met een miljoen gebruikers per maand.

In een zaal meer dan honderd mannen en vrouwen in hun twintiger en dertiger jaren zaten tegenover elkaar aan tafels versierd met rode en gele tafelkleden, de rustgevende klanken van een Norah Jones liefdeslied morsen uit van luidsprekers.
Song Li
Het heet “3de Jaarlijkse Liefde Shanghai’s en Marriage Expo.”
Maar de sfeer in dit enorme bijeenkomst voor enkele Chinese mannen en vrouwen was beslist unromantic.
Het is een van de meest besproken onderwerpen in de Chinese samenleving omdat veel hoogopgeleide vrouwen achter worden gelaten omdat zij stellen een zeer hoge standaard voor hun toekomst husbands.More dan 18.000 mensen vooraf geregistreerd voor het weekend evenement, gelegen in plaats incongruously in een uitgestrekte winkelcentrum complex gespecialiseerd in huis-en kantoormeubilair.
De menigten werden opgewacht door billboards plaatsen lijsten van duizenden alleenstaande mannen en vrouwen – een lijst in roze en de andere in het blauw. Binnen enkele minuten van de deuren op een regenachtige zaterdagochtend, bezoekers ineengedoken op de lijsten te bestuderen en neemt in vitale intel over potentiële huwelijkskandidaten – leeftijd, lengte, het onderwijs, de jaarlijkse inkomsten en hun statutaire woonplaats, ook wel bekend als hukou.
Sommige mensen maakte aantekeningen, terwijl anderen knapte foto’s van enkele inzendingen met hun mobiele telefoons.
“Welkom iedereen op onze 8 minuten speed-dating evenement,” kondigde de ceremoniemeester uiteindelijk.
Toen de acht minuten was up, werd elke dater geïnstrueerd om verder te gaan. “Mannelijke gasten tevreden te verplaatsen twee zetels links van je,” bulderde de omroeper.
Voor sommige deelnemers was dit de eerste keer dat ze ooit op een datum was geweest.
“Het is handig … het is net als onderzoek,” zei Yixin Bai, een 20-jarige man naar huis voor de zomervakantie van een universiteit in Canada.
Bai zei dat hij nog nooit een vriendin gehad. Dit is niet ongewoon onder jonge Chinezen, overwegen veel tieners worden ontmoedigd, met een of romantische relaties op de middelbare school en vertelde te concentreren op schoolwerk plaats. Hij kwam om de expo te leren wat vrouwen willen van mannen.
“Na hen te vragen, weet ik nu iets: Vrouwen houden niet van mannen te vertrouwen op hun ouders,” zei hij.
Oprichter en CEO Zhenai’s is een Columbia University opgeleide voormalige investment banker genaamd Song Li. Hij zegt dat het een-kind-beleid uitgevoerd door de Chinese regering in 1979 heeft geresulteerd in jonge volwassenen met slechte sociale vaardigheden – cruciaal in de dating game.
“Veel van de kinderen die na 1980 geboren zijn, hebben ze geen broers en zussen. Dus ze opgroeien in een omgeving waar je niet beschikt over de ervaring om een ​​ontmoeting met mensen van het andere geslacht,” Li meende.
Veel deelnemers zeiden dat ze kwamen naar de conventie, omdat ze hulp nodig had. Ze zeiden dat ze het moeilijk vonden om potentiële romantische partners buiten hun directe kring van vrienden en familie te ontmoeten.
En vele Chinese naderen hun eind twintig, vooral vrouwen, zijn onder immense druk om te trouwen.
“Mijn moeder vraagt: ‘Waarom ben je nog steeds single? Ben jij een freak?'” Zei Elsie, een 26-jarige vrouw die deelnam aan een speed-dating sessie.
De vrouw naast haar, die vroeg te noemen mei en is ook 26, zei haar vader dezelfde vraag gesteld.
“Iedereen heeft het zelfde verhaal,” zei May lachen. “Ik voel me vrij, want ik ben vrijgezel … maar ik weet dat dit de tijd ik nodig heb tot op heden iemand. Ik nodig om te trouwen voordat dertig.” Beide vrouwen zeiden dat ze niet willen shengnu, of het worden “overgebleven vrouwen.”
“Het is een van de meest besproken onderwerpen in de Chinese samenleving omdat veel hoogopgeleide vrouwen achter worden gelaten omdat zij stellen een zeer hoge standaard voor hun toekomstige echtgenoten … en ze zijn minder bereid zijn, in tegenstelling tot de generatie van hun ouders, om compromissen te sluiten , “zei Zhenai’s Li.
May, die heeft een goede baan in menselijke hulpbronnen bij een internationaal bedrijf en spreekt vloeiend Engels, zei dit was haar eerste keer in een match-making event. Ze zei dat ze nog nooit een vriendje gehad of verliefd geweest.
“Ik heb geen tijd om naar andere mannen op dezelfde leeftijd weet … dat is waarom ik kan niet mijn Mister Right vinden,” zei ze. “Ik wou dat ik wat geluk vandaag.”
Ik heb geen tijd om naar andere mannen op dezelfde leeftijd weten … dat is waarom ik mijn Mister Right.Then niet kan vinden ze stond ietwat onhandig als de man de vader nam een ​​foto van haar in de overvolle gang. May’s vader keek over de schouder van zijn tegenhanger, mompelen advies als het digitale beeld werd genomen.
Mei leek blij en dankbaar voor de twee vaders.
“Ze zijn allebei proberen te helpen om hun kind vinden hun Mr Right en Miss Right.”

Ondanks de door twee mannen wordt afgewezen, was mei met een goed humeur. Ze zei dat de twee mannen had een vrouwen die een geregistreerd hukou in Shanghai had.
Voor een bijeenkomst van duizenden alleenstaande mannen en vrouwen, was het verrassend te merken dat er zeer weinig flirten gaande.
Mensen zwierf de gangen oppakken brochures van match-making bedrijven en stopten om zelfhulp lezingen te luisteren van “life coaches,” die scholing vrouwen in hoe “merk” zich.
Op sommige momenten, de Love and Marriage Expo voelde als een jobbeurs.
Online match-making ondernemer Li zei dat was een nauwkeurige vergelijking.
Het vinden van een echtgenoot is “bijna als het vinden van een baan,” zei hij.
“Mensen hebben de neiging om zeer pragmatisch,” legde hij uit. “[Single zijn] is een probleem dat je hebt een verplichting op te lossen en je ouders het gevoel dat het hun plicht om te zorgen -.. Om dit probleem vast”
Een andere verrassende openbaring was dat er bijna net zoveel ouders op de Love and Marriage Expo als er waren alleenstaande mannen en vrouwen.
Sommige ouders stond aan de drukke ingang van de conventie houden gedrukte posters reclame voor de details van hun enkele kinderen. Anderen liepen naast hun volwassen zonen en dochters, het inspecteren van de stands van verschillende match-making agentschappen.
Een match-maker vertelde CNN dat ze moesten ouders begeleiden hun kinderen naar het speeddaten tafels te verbieden.
“Ik heb advies van mijn ouders te respecteren,” zei May. “Als mijn ouders zeggen dat deze kerel is niet goed, dan zal ik niet date [hem]. Maar als mijn ouders zeggen dat dit goed is, dat ze gelukkig zijn met deze jongen, dan zal ik proberen.”
In sommige gevallen, moeders en vaders duidelijk een rol gespeeld als sociaal ijsbrekers voor hun kinderen.
Op een gegeven moment, terwijl dwalen de gangen van de conventie, mei kreeg een telefoontje. Het was haar vader, die daar ook was.
Moge vond hem die naast een andere vader die hij net had ontmoet.
De man is er met een zoon die in een bank gewerkt en heeft de conventie niet bij te wonen. Gelukkig droeg hij een foto – en een paspoort – van zijn zoon, die hij liet tot mei.
“Zijn beeld ziet er goed uit. Een beetje knappe,” antwoordde mei.

EU-Asia