Britanci manje zabrinuti za financije ali podjelama proširi

Indeks mjerenje sentiment među nosiocima hipoteka porasla na rekordnih 42,0, dok one u lokalnoj vlasti stanovanje bile daleko najpesimističniji na 33.4.
Sentiment index Deloitte je porastao na -29 posto od -36 posto ovo doba prošle godine. Odgovori zastavom raste povjerenje u ekonomsku klimu i oštrog smanjenja zabrinutosti potrošača dug, s relevantnim mjera poboljšanja na -8 posto u drugom kvartalu od -15 posto u ista tri mjeseca 2012.
Poseban anketi Deloitte pokazala potrošači su manje pesimistični o njihovim raspoloživog dohotka nego u bilo koje vrijeme od svog istraživanja počela u 2011, i još mnogo toga spremni potrošiti novac na diskrecione stavke kao što su praznici i restorane.
Poboljšanje poklapa s rastućim znacima ekonomskog oporavka u Britaniji. Brojke sljedeći tjedan se očekuje da će pokazati da je ekonomija – dvije trećine od kojih je vođen potrošnje – porastao je za 0,6 posto u drugom kvartalu, dvaput kao brz kao u prvoj.
“Znaci održiv oporavak širom Velike Britanije ekonomiju i odgovarajući napredak na tržištu rada bili su ključni faktori u ublažavanju sojeva na potrošačke budžeta”, rekao je Tim Moore, viši ekonomist u Markit.
Ali istraživanja također naglasio širenju podjela između javnog i privatnog sektora.
Markit finansijske optimizma indeks za one u privatnom zaposlenosti porastao je na 51,2 u julu, dok su radnici u javnom sektoru – koje vladine mjere štednje disk je pogodila najteža – bili su više pesimistični na 42.4.
Potrošnja je obično osjetljiv na oba tržišta rada i kamatne stope i, uz troškove zaduživanja ubačenu ostati na rekordno padove u doglednoj budućnosti, jeftinije hipoteka također je tražio način da se igraju ulogu.
Britanci su manje zabrinuti za svoju finansije i spremniji da obojim gotovinu, dva istraživanja pokazala je u ponedjeljak, iako je ljudi koji su zaposleni i smješten od strane države osjećaju više sigurni.
Anketa prevodilac Markit je rekao svojim Financije Kućanski indeks porastao je na 41,5 u julu od 40,8 u lipnju. To je bio četvrti uspon u pet mjeseci, a najviši nivo od ankete počela u februaru 2009.

EU-Asia