Brazilianët luftojnë mbi ‘mbeturinat e qeverisë

Duke vlerësuar në masë të madhe protestat paqësore, Rousseff tha se atë që ajo e karakterizoi si “akte të izoluara dhe të vogla të dhunës” duhet të përballen “me forcë”.
Zyrtarët qeveritarë thonë se ata njohin lirinë e protestues e shprehjes, por se ka një mungesë e një mesazhi të unifikuar nga demonstruesit.
Investimi i vendit për Kupën Botërore dhe Olimpiada përfshin paratë për shëndetin dhe projekte të transportit publik që adresojnë disa nga shqetësimet e protestuesve, zëvendës ministri i sporteve Luis Fernandes tha.
“Nuk ka absolutisht asgjë kontradiktore mes organizimin e një Kupën e Botës dhe duke investuar në shëndetësi dhe arsim,” tha ai.
A jeni aty? Share foto ose video, por qëndrojnë të sigurt
Protestat janë organizuar kryesisht nga studentët e universitetit dhe një grup të quajtur Lëvizja e lirë Fare, i cili dëshiron të transportit publik të jetë pa pagesë.
Protestat ndjekin një javë të demonstratave të vogla që filluan në përgjigje ndaj planeve për të rritur tarifat për sistemin publik të Brazilit transportit, 3-3,20 reais ($ 1,38 për 1,47 $), por kanë zgjeruar në protesta të gjera mbi çështjet ekonomike dhe sociale që shqetësojnë vendin.
Protestuesit thonë se ata janë të zemëruar në lidhje me, ndër të tjera, vendimet e qeverisë për të shpenzuar para në Kupën e Botës dhe projekte të tjera në vend të përmirësimit të kujdesit shëndetësor, arsimit dhe programe të tjera sociale.
Brazili është duke ndërtuar stadiume dhe modernizon infrastrukturën e saj përpara Kupës së Botës 2016 dhe Lojërat Olimpike, ngjarje që do të vënë fokusin në botë mbi kombin Amerikës Latine e 201 milionë njerëzve.
Policia për pjesën më të madhe qëndronte mbrapa, por prapësohen ata që u përpoqën të hyjnë në ndërtesën e qeverisë nga bashing dritaret e saj me barriera të policisë.
Brazilianët thonë se ata janë të zemëruar në lidhje me taksat e larta, korrupsioni, dhe shpenzimet bujar në turneun e ardhshëm të Kupës Botërore të futbollit, në mesin e ankesave të tjera. Protestat kanë qenë të hënën më i madh në vend në të paktën 20 vjet.
Presidenti Dilma Rousseff tha të martën se mesazhi i tyre ishte duke u dëgjuar.
“Mesazhi i drejtpërdrejtë nga rrugët është për qytetarinë më shumë, shkolla më të mira, spitale më të mirë, shëndet të mirë, për pjesëmarrje të drejtpërdrejtë,” tha ajo në një fjalim televiziv kombëtar. “Qeveria ime është duke u përpjekur dhe angazhuar për transformimin shoqëror.”
Ndjenja mesin e protestuesve është se ata janë duke paguar në një sistem që nuk është duke u dhënë atyre të mjaftueshme përsëri në kthim.
“Kjo është e gjitha në lidhje me prioritetet kombëtare,” tha Fernando Jones, një iReporter CNN që morën pjesë në protestat në Rio de Janeiro. “Ne dëshirojmë shëndet, ne duam arsimin.”
Brazilianët si veten e tij e gjejnë veten duke pyetur se si qeveria është duke përdorur taksat e tyre për qytetarët e saj, ndërsa shikimin si miliona janë shpenzuar në përgatitjet për Kupën e Botës 2016 dhe Lojrave Olimpike.
Sao Paulo është skena e një tjetër natë të protestave në Brazil, me demonstruesit duke bërë thirrje për një qeveri më të përgjegjshme ndaj nevojave brazilianët.
Protestat janë organizuar në qytetet e mëdha në të gjithë vendin, por Sao Paulo ishte pika fokale e marshimet e së martës.
Mijëra të cilët u mblodhën ishin kryesisht paqësore, dhe atmosfera ishte pothuajse festive. Por të paktën një grup të vogël pa sukses provuar te forcë në një ndërtesë komunale.

EU-Asia