Brazilianen vechten over overheid afval

Terwijl prees de grotendeels vreedzame protesten, Rousseff zei dat wat zij gekenmerkt als “geïsoleerde en kleine daden van geweld” moet worden geconfronteerd “met kracht.”
Regeringsfunctionarissen zeggen dat ze de vrijheid van meningsuiting van de demonstrant erkennen, maar dat er sprake is van een gebrek aan een uniforme boodschap van de betogers.
Investering van het land voor het WK en de Olympische Spelen bevat geld voor gezondheidszorg en openbaar vervoer projecten die een aantal van de bezwaren van de demonstranten ‘aan te pakken, zei vice-minister van sport Luis Fernandes.
“Er is absoluut niets tegenstrijdig tussen het organiseren van een WK en het investeren in gezondheid en onderwijs,” zei hij.
Ben je daar? Deel je foto’s of video, maar blijf veilig
De protesten worden vooral georganiseerd door universitaire studenten en een groep genaamd de Free Fare Movement, die wil dat het openbaar vervoer zijn gratis.
De protesten volgen een week van kleinere demonstraties die in reactie op de plannen om de tarieven te verhogen voor de Braziliaanse openbaar vervoer, 3-3,20 reais ($ 1,38 tot $ 1,47) begonnen, maar hebben uitgebreid naar een bredere protesten over economische en sociale kwesties teistert het land.
Demonstranten zeggen dat ze boos over, onder andere, besluiten overheid om geld te besteden aan de World Cup en andere projecten in plaats van het verbeteren van de gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale programma’s.
Brazilië bouwt stadions en vernieuwing van zijn infrastructuur voor op de World Cup en de Olympische Spelen van 2016, gebeurtenissen die de wereld van de nadruk zal leggen op het Latijns-Amerikaanse land van 201 miljoen mensen.
Politie voor het grootste deel stond terug, maar weerde zij die probeerde de regering gebouw binnen door bashing haar ramen met politie barrières.
Brazilianen zeggen dat ze boos zijn over de hoge belastingen, corruptie, en weelderige uitgaven voor het komende WK voetbal, onder andere klachten. Protesten op maandag waren de grootste in het land ten minste 20 jaar.
President Dilma Rousseff zei dinsdag hun boodschap werd gehoord.
“De directe boodschap van de straat is voor meer burgerschap, betere scholen, betere ziekenhuizen, betere gezondheid, voor directe participatie,” zei ze in een nationale televisie-adres. “Mijn regering probeert en zich inzetten voor sociale transformatie.”
Het gevoel van de protestdeelnemers dat ze betalen in een systeem dat niet hen ver genoeg terug.
“Het draait allemaal om nationale prioriteiten,” zei Fernando Jones, een CNN iReporter die in protesten deelnamen in Rio de Janeiro. “We willen de gezondheid, willen we het onderwijs.”
Brazilianen zoals hijzelf vinden zichzelf de vraag hoe de overheid met behulp van hun belastingen voor haar burgers, tijdens het kijken als miljoenen worden uitgegeven aan de voorbereidingen voor de World Cup en de Olympische Spelen van 2016.
Sao Paulo is het toneel van een nacht van protesten in Brazilië, met demonstranten pleiten voor een overheid beter inspelen op de behoeften van Brazilianen ‘.
Protesten werden opgevoerd in de grote steden in het land, maar Sao Paulo was het brandpunt van dinsdag marsen.
De duizenden die verzameld waren meestal rustig, en de sfeer was bijna feestelijk. Maar ten minste een kleine groep tevergeefs geprobeerd om hun weg te dwingen in een gemeentelijk gebouw.

EU-Asia