Brazilci bore ‘vlade otpada

Pohvalivši se uglavnom mirnih prosvjeda, Rousseff je rekao da je ono što karakterizira kao “izolirani i maloljetnika činovi nasilja” treba suočiti “s odlučnošću.”
Vladini dužnosnici kažu da prepoznaju prosvjednik je sloboda izražavanja, ali i da postoji nedostatak jedinstvene poruke od demonstranata.
Zemlje investicija za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre uključuje i novac za zdravlje i javno prometnih projekata koji se bave nekim od prosvjednika brige, zamjenik ministar sporta Luis Fernandes je rekao.
“Ne postoji apsolutno ništa kontradiktorno između organizira Svjetsko prvenstvo, a ulaganja u zdravstvo i obrazovanje”, kazao je.
Jeste li tu? Dijeljenje fotografija ili video, ali sigurno ostati
Prosvjedi se organiziraju uglavnom od strane studenata i grupa zove Slobodan Fare pokret, koji želi javni prijevoz biti besplatan.
Prosvjedi slijediti tjedan manjih prosvjeda koji je počeo kao odgovor na planove za povećanje cijene za brazilskog sustav javnog prijevoza, 3-3,20 reale (1,38 dolara na 1,47 dolara), ali su se proširio u širih prosvjeda više gospodarskih i socijalnih pitanja opterećuju zemlju.
Prosvjednici kažu da su bijesni zbog, među ostalim, prema odluci vlade da troše novac na Svjetskom kupu i druge projekte umjesto poboljšanja zdravstvene skrbi, obrazovanja i drugih socijalnih programa.
Brazil gradi stadione i preustrojava svoju infrastrukturu uoči Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara 2016, događanja koje će staviti na svijetu fokus na latinoameričke zemlje od 201 milijuna ljudi.
Policija za veći dio odmaknuo, ali odbija one koji su pokušali ući u zgradu vlade prema bashing svoje prozore s policijskim barijerama.
Brazilci tvrde da su bijesni zbog visokih poreza, korupciju i bujno ulaganja na predstojećem Svjetskom kupu nogometnog turnira, među ostalim prigovorima. Prosvjedi u ponedjeljak bili su najveći u zemlji u najmanje 20 godina.
Predsjednik Dilma Rousseff je u utorak njihova poruka čuje.
“Izravne poruke na ulicama je za više državljanstvo, bolje škole, bolnice bolje, bolje zdravlje, za izravno sudjelovanje”, rekla je u televizijskom obraćanju na nacionalnoj razini. “Moja vlada je težak i predan društvene preobrazbe.”
Osjećaj među prosvjednicima je da su oni plaćaju u sustav koji nije ih daje natrag dovoljno za uzvrat.
“To je sve o nacionalnim prioritetima”, rekao je Fernando Jones, CNN iReporter koji je sudjelovao u prosvjedima u Rio de Janeiru. “Želimo zdravlje, obrazovanje želimo.”
Brazilci poput njega nađu pita kako Vlada koristi svoje poreze za svoje građane, dok je promatrao kako su milijuni proveli na pripremama za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre 2016.
Sao Paulo je poprište još jednu noć prosvjeda u Brazilu, s prosvjednika poziva na vlasti više razumijevanja za potrebe Brazilaca.
Prosvjedi su stupili u većim gradovima diljem zemlje, ali Sao Paulo je žarište u utorak marševa.
Tisuće okupljenih koji su uglavnom bili mirni, a atmosfera je bila gotovo svečano. Ali barem jedna mala skupina neuspješno pokušao prisiliti svoj put u općinskoj zgradi.

EU-Asia