Brazilci bore oko ‘vlada otpada

Pohvalivši se uglavnom mirne proteste, Rousseff je rekao da ono što je okarakterisan kao “izoliranih i manjih djela nasilja” treba suočiti “sa snagom.”
Vladini zvaničnici kažu da priznaju demonstranta slobodu izražavanja, ali da postoji nedostatak jedinstvenu poruku s demonstrantima.
Zemlje investicija za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre uključuje novac za zdravstvo i javni prijevoz projektima koje se bave nekim od demonstranata zabrinutosti, zamjenik ministra sporta Luis Fernandes je rekao.
“Ne postoji apsolutno ništa kontradiktorna između organizira Svjetsko prvenstvo i ulaganje u zdravstvo i obrazovanje”, rekao je on.
Jesi li tu? Podijelite fotografije ili video, ali ostati siguran
Protesti se organizuju u velikoj mjeri od strane studenata i grupa pod nazivom Slobodna Fare pokret, koji želi javni prijevoz biti besplatan.
Protesti pratiti tjedno manjih demonstracija koja je počela kao odgovor na planove za povećanje cijene karata za Brazil je sistem javnog prevoza, 3-3,20 reais ($ 1,38 do $ 1,47), ali su se proširili u šire proteste zbog ekonomskih i socijalnih pitanja muče zemlju.
Demonstranti kažu da su ljuti zbog, između ostalog, vladine odluke da potroši novac na Svjetskom kupu i drugih projekata, umjesto poboljšanje zdravstvene zaštite, obrazovanja i drugih socijalnih programa.
Brazil gradi stadione i rekonstrukcijom infrastrukturu uoči Svjetskog kupa i Olimpijskih igara 2016, događaji koji će se staviti na svijetu fokus na latinoameričkih naroda od 201 miliona ljudi.
Policija u većini stajao leđa, ali odbili one koji su pokušali ući u zgradu vlade po udaranje svoje prozore s policijom barijera.
Brazilci kažu da su ljuti zbog visokih poreza, korupcije i raskošne potrošnje na predstojeće Svjetsko prvenstvo fudbalskom turniru, između ostalih pritužbi. Protesti u ponedjeljak su bile najveće u zemlji u najmanje 20 godina.
Predsjednik Dilma Rousseff je u utorak njihova poruka je se čuje.
“Neposredni poruku sa ulice je za više državljanstvo, bolje škole, bolnice bolje, bolje zdravlje, za direktno sudjelovanje”, rekla je u nacionalno televizijskom obraćanju. “Moja vlada pokušava i posvećena društvene transformacije”.
Osjećaj među demonstrante je da oni plaćaju u sistem koji se ne daje ih dovoljno za uzvrat.
“To je sve o nacionalnim prioritetima”, rekao je Fernando Jones, a CNN iReporter koji su učestvovali u protestima u Rio de Janeiru. “Želimo zdravlje, želimo obrazovanje.”
Brazilci kao i on nađu pita kako se vlada koristi svoje poreze za svoje građane, dok gledate kako se milioni provedeno na pripremama za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre 2016.
Sao Paulo je poprište još jednu noć protesta u Brazilu, sa demonstrantima pozivajući vladu bolje odgovara Brazilaca potrebama.
Protesti su postavljena u velikim gradovima diljem zemlje, ali Sao Paulo je bio žarište utorak marševa.
Na hiljade koji su se okupili su uglavnom bili mirni, a atmosfera je bila gotovo svečano. Ali barem jedne male grupe bezuspješno pokušao na silu svoj put u općinsku zgradu.

EU-Asia