Brasilianare slåss om förlorad regering

Medan prisade de huvudsak fredliga protester, sade Rousseff att vad hon karakteriseras som “isolerade och mindre våldshandlingar” ska konfronteras “med kraft.”
Statliga tjänstemän säger att de känner igen demonstrant yttrandefrihet, men att det finns en brist på ett enat budskap från demonstranterna.
Landets investeringar för fotbolls-VM och OS inkluderar pengar för folkhälsan och allmän transport projekt som behandlar några av demonstranternas farhågor, sade vice idrottsminister Luis Fernandes.
“Det finns absolut inget motsägelsefullt mellan att organisera ett VM och investera i hälsa och utbildning,” sade han.
Är du där? Dela bilder eller video, men stanna säkert
Protesterna som organiseras till stor del av studenter och en grupp som kallas Free Fare Movement, som vill kollektivtrafiken vara avgiftsfri.
Protesterna följer en vecka av mindre demonstrationer som inleddes som ett svar på planerna att höja biljettpriserna för Brasiliens kollektivtrafik, 3-3,20 reais ($ 1,38 till $ 1:47), men har breddats i bredare protester över de ekonomiska och sociala frågor som plågar landet.
Demonstranterna säger att de är arga på, bland annat, beslut regeringen att spendera pengar på VM och andra projekt i stället för att förbättra hälsa och sjukvård, utbildning och andra sociala program.
Brasilien bygger arenor och fräscha sin infrastruktur inför fotbolls-VM och de olympiska spelen 2016, händelser som kommer att sätta världens fokus på den latinamerikanska nationen av 201 miljoner människor.
Polisen för det mesta stod tillbaka, men stöts de som försökte komma in i regeringsbyggnaden genom att banka sina fönster med polisen hinder.
Brasilianare säger att de är arga om höga skatter, korruption och påkostade utgifterna på kommande VM fotbollsturnering, bland andra klagomål. Protester på måndagen var den största i landet i minst 20 år.
President Dilma Rousseff sade tisdagen sitt budskap hördes.
“Den direkta budskap från gatorna är mer medborgarskap, bättre skolor, bättre sjukhus, bättre hälsa, för direkt deltagande”, sade hon i ett nationellt TV-adress. “Min regeringen försöker och åtagit sig att social förändring.”
Känslan bland demonstranterna är att de betalar in i ett system som inte ger dem nog tillbaka i gengäld.
“Det handlar om nationella prioriteringar,” sade Fernando Jones, en CNN iReporter som deltog i protesterna i Rio de Janeiro. “Vi vill hälsa, vill vi utbildning.”
Brasilianare som han själv befinner sig frågar hur regeringen använder sina skatter för sina medborgare, medan du tittar på som miljoner spenderas på förberedelser för VM och de olympiska spelen 2016.
Sao Paulo är skådeplatsen för en natt av protester i Brasilien, med demonstranter som kräver en regering mer lyhörd för brasilianare behov.
Protester har iscensatt i större städer i hela landet, men Sao Paulo var i fokus för tisdagens marscher.
De tusentals som samlats var mestadels fredliga, och stämningen var nästan festligt. Men åtminstone en liten grupp försökte utan framgång att tvinga sig in i en kommunal byggnad.

EU-Asia