Boeren gaan organisch met menselijk afval

Khadka echter op gewezen dat gebruikers voorzichtig moeten zijn tijdens de scheiding aan de bron op de wc als fecale kruisbesmetting van de urine van de gezondheidsrisico’s kunnen toenemen.
“Het beste is om urine mengen met compost voor de beste resultaten,” voegde hij eraan toe.
Richtlijnen van de World Health Organization voor veilig gebruik van afvalwater, uitwerpselen en grijswater onderstrepen ook een mix van meerdere gezondheids-en veiligheidsmaatregelen.
Er staat: “De behandeling van afvalwater plus een inhouding periode voorafgaand aan de oogst plus goede voedselhygiëne plus het koken van voedsel ziekteverwekker die-off toelaten voldoende zijn om gezondheidsrisico’s adequaat te verminderen kan zijn.”
Maharjan, die verzamelt ongeveer 100 liter urine uit zijn familie wc elke maand, zei voor elke liter urine, vermengt hij drie liter water en sprays het over zijn land waar hij cultiveert seizoensgebonden groenten en fruit.
Hari Krishna Upreti, senior wetenschapper bij (NRC) Botany Division de Nepal Agricultural Research Council, zei urine was verrassend rijk aan voedingsstoffen.
Volgens Upreti, een liter urine bevat tot 0,9% stikstof, 0,12% fosfor en 0,26% kalium Deze elementen – gezamenlijk bekend als NPK – helpt reguleren de stofwisseling van de planten ‘en bevat voldoende eiwitten voor hen om te groeien.
Milieubeheer en Volksgezondheid Organisatie was een van de eerste om dit project te starten, samen met andere partners, in 2003, is nu uitgebreid tot meer dan 3000 huishoudens in Nepal.
Jeevan Maharjan heeft een andere benadering van menselijk afval – hij beschouwt het als rijkdom.
Hij zei dat de urine kan veilig en het gezondheidsrisico in verband met de te gebruiken is het over het algemeen laag.
“Het is drie keer beter dan chemische meststoffen,” zei hij, verwijzend naar opbrengst van zijn groenten en fruit gewassen na het gebruik van menselijke mest in vergelijking met meer conventionele methoden.
Als hij liep over zijn 27.000 vierkante meter grond in Siddhipur Village Development Committee aan de rand van de hoofdstad Kathmandu, Maharjan zei dat zijn methode van bemesten is niets nieuws.
Suman Kumar Shakya, directeur van ENPHO, zei de groeiende banden tussen sanitatie en landbouw zijn bemoedigend.
Sprekend op een workshop georganiseerd om ecologische sanitatie te bevorderen, zei hij dat de stappen boeren nemen is “een [positieve] verschuiving naar een organische cultuur.”
Bankieren op het belang van de urine, ongeveer 93 mijl (150 kilometer) uit de buurt van Kathmandu, in het district Chitwan, gebruikers zoals Shreerendra Pokhrel nemen over de rol van de initiatiefnemers.
In zijn dorp Darechowk, de schooldirecteur begon het concept van zijn huis in 2006. Al snel was hij in staat om zijn buren evenals vijf scholen overtuigen om ecosan toiletten en koppel netheid installeren met de teelt.
“De kinderen leren over hygiëne en het doel van urine in de landbouw en hun families zijn de uitvoering ervan en het krijgen van goede resultaten,” zei hij.
Voor mensen zoals Maharjan en Pokhrel, samen met andere boeren die urine hebben verhandeld voor ureum, heeft het opende nieuwe mogelijkheden – de productie is hoog en er zijn geen kosten verbonden.

EU-Asia