Biznesi i madh i kontrabandës qen

Kjo është një strehim i improvizuar që duhet të jetë strehim një maksimum prej 400 qentë. Në vend të kësaj ka më shumë se 1,700 kafshë duke u mbajtur në stilolapsa mëdha konkrete në kompleksin. Puna Stafi rreth orën.
“Në të mirë, ata mund të kenë qenë clubbed – ndoshta pa vetëdije, ndoshta jo – dhe prerë në fyt nga qentë e tjera dhe ata të gjithë e dimë se çfarë po ndodh në më të keq, ata janë skinned gjallë, i lidhur dhe rrahur.. .. gjersa ishin gjallë, i vendosur në zjarr, “tha ai. “Kjo është një vdekje e tmerrshme dhe kjo është ajo që ne jemi duke u përpjekur për të ndaluar Mos u mërzit se është e paligjshme për të bërë atë -. Kjo është johumaniteti absolut i kësaj tregtie se kjo mund të jetë ende në vazhdim e sipër në shekullin e 21-të.”
Sa për ato relativisht të shëndetshme, ajo vetëm mund të përpiqet dhe të mbetet optimist se shpëtimi i këtyre qenve thotë se ata kanë një shans tjetër në jetë.
Ky rajon është zemra për tregtinë kontrabandë mizore dhe jonjerëzore qen. Operacioni i paligjshëm sheh një rreth 200.000 qentë transportuar me kamionë nga Tajlanda në Laos fqinj, përtej lumit Mekong dhe nxitur të gjithë në Vietnam ku mishi është konsideruar si një delikatesë. Disa besojnë se ai ka cilësitë medicinale dhe vepron si një nxitës – qentë zeza janë me sa duket më e mirë për mosfunksionim seksual. Megjithatë, asnjë provë shkencore ka provuar ndonjëherë një pretendim të tillë.
Qentë në këtë strehëz u diktua më shumë se një muaj më parë pasi autoritetet tajlandeze ndaluan kamionët disa duke u përpjekur të kalojnë kufirin në Laos. Shoferët u arrestuan, por askush nuk u ndjekur penalisht. Ngarkesë e tyre? Mijëra e qenve dynd në kafaze të vogla prej çeliku – të paktën një duzinë qentë për një kafaz – ku ata janë lënë për ditë në fund pa ushqim apo ujë, ndërsa kontrabandistët e tyre javën e bëjnë udhëtim të gjatë.
Disa nga qentë vdesin nga asfiksimi përgjatë rrugës. Të tjerët durojnë kockat e thyera dhe kafka grimcuar gjatë udhëtimit. Dhe ata janë të gjithë sëmundje tejkalohen. Këto qentë janë të destinuara për restorante në Vietnam, ku një qen i vetëm mund të shiten mesatarisht për 60 $ një kafshë. Kjo është një biznes fitimprurës për trafikantët, duke e konsideruar një qen fetches vetëm pak dollarë në Tajlandë.
John Dalley, themelues i bazuar në Phuket Soi Dog Fondacionit, u zhvendos në Tajlandë nga Britania e Madhe 10 vjet më parë në një mision për të ndihmuar popullsinë dërrmuese endacak të vendit qen. Bamirëse, e cila mbështetet në donacionet nga dashuruar e kafshëve në mbarë botën, të ngritur një program të imunizimit, dhe vetëm javën e kaluar neutered 50000 qenin e saj th. Tani ka në plan të zgjerojë programin në mbarë vendin.
Dalley thotë se qentë do të kishte duruar një përvojë e hidhur edhe më të tmerrshme në qoftë se kamioni nuk ishin zbuluar.
“Ajo që ata kanë nevojë është trajtimi i mirë, ushqim të mirë dhe shtëpitë e dashur për të shkuar për të. Kjo nuk duhet të jetë vendi fund për çdo qen të shpëtimit. Një strehëz nuk duhet të jetë vendi fundi. Është një problem i madh. Nëse ne mund të ndalojë rrënja e problem, i cili është qen hahet tregtisë, ne mund të ndalojë këtë – e gjithë kjo “.
Por tani për tani multi-million dollar mish qeni industria vazhdon të lulëzojnë në disa pjesë të Azisë, një realitet i ashpër për kafshët referuar affectionately si “mik i mirë i njeriut.”
Arrijmë në mëngjes në Qendrën Kafshëve kasaforta në Nakhon Phanom, në veri-lindje Tajlandë, vetëm disa kilometra larg nga malet që të përshkruajë kufirin me Laos. Nxehtit e verës tashmë është mposhtur poshtë e vështirë dhe kjo është vetëm 9:00
Por kjo nuk është lagështia që godet mua si unë ngjiten nga 4WD, në vend erë dërrmuese e urinës dhe feces qen.

EU-Asia