Avstralski rast upočasni z rudarstvom

Izven sektorja virov, trošenje gospodinjstev povečalo za šibkejšega od pričakovanega 0,6 odstotka v četrtletju. Tam je bil tudi rahlo povečanje deleža gospodinjstev prihrankov na 10,6 odstotka, kot previdne potrošniki zmanjšati na porabo.
Ekonomisti na Westpac dejal dejal nacionalnih računov je pokazala avstralska gospodarstvo izgubilo zagon v letu 2012 in v letu 2013 in so potrebna nadaljnja znižanja tečajev za spodbujanje dejavnosti.
Letni dobiček je znašal 2,5 odstotka, v primerjavi z 3,2 odstotka v decembru četrtletju in najpočasnejše rasti od tretjega četrtletja leta 2011.
Pričakovanja trga je bila za vzpon 0,7 odstotka na četrtletje in 2,7 odstotka več kot leto.
Številke poudarjajo izziv iz 12. največje svetovno gospodarstvo, saj se poskuša prehodu iz investicijskega razcveta virov, ki je napajana rast v zadnjem desetletju, zdaj pa se bliža koncu.
V poskusu, da spodbudi rast v ne-rudarskih delih gospodarstva Reserve Bank of Australia je znižala referenčno obrestno mero za 2 odstotni točki, od novembra 2011 do rekordno nizkih 2,75 odstotka. Centralna banka je v torek namignil, da bi obstajala možnost za nadaljnje količine denarja v obtoku.
Vendar pa so se obrestne mere občutljivih sektorjih gospodarstva, kot so potrošniške porabe in stanovanjske gradnje počasi, da se odzove na lažji denarne politike, medtem ko so dejavnosti, kot sta turizem in proizvodnja še naprej borijo z močjo avstralskega dolarja.
Pimco, največji sklad obveznic na svetu, je pozval RBA dodatno znižanje obrestnih mer, ki pravijo, ohlapnejše denarne politike bo treba podpreti domače povpraševanje kot razcveta vrhov virov. Ocenjuje investicijsko vir je bil odgovoren za 60 odstotkov gospodarske rasti v Avstraliji lansko leto.
Nacionalnih računov sreda je pokazala, izvoz je bil glavni dejavnik gospodarske rasti, povečanje za 1,1 odstotka v četrtletju marca in 8,1 odstotka več kot v preteklosti, saj let težke naložbe prevedena v višje izvoza in proizvodnje.
Rast je bila posledica naraščajočih izvoz železove rude in premoga v velikih podjetjih virov, kot so BHP Billiton, Rio Tinto in Fortescue Metals poševnih do proizvodnje. To se je odrazilo tudi v številkah, ki so pokazali 1,5-odstotno zvišanje rudarske proizvodnje v četrtletju.
Vendar pa je bila rast izvoza delno izravnalo z ostrim padcem v rudarstvu naložb, kar je prispevalo k 4,3-odstotni upad novih zasebnih poslovnih investicij. Velika podjetja vire so pod pritiskom delničarjev manjše porabe za nove projekte, ki zaradi negotovih obetov glede cen surovin, kot so kitajski prehodov gospodarstva
Upočasnitev v rudarskem sektorju je bila dodatno poudarjena s 11,2-odstotnim padcem mineralov in porabe nafte raziskovanje v četrtletju in 5,7 odstotka drsijo v inženirski gradnji, v kateri prevladujejo velike projekte virov.
“Povpraševanje je bistveno pod trendom, domače pogodb odhodkov. Le na tej podlagi, povpraševanje je zagotovo potrebuje pomoč. To potrjuje naše stališče, da bo v srednjeročnem obdobju stopnja denar morali še dodatno znižal, na koncu dosegla 2 odstotka jih Konec prvega četrtletja leta 2014. ”
Splošna domačega povpraševanja za 0,3 odstotka skrčil na četrtino – najšibkejši rezultat od leta 2009 – zaradi strmega padca poslovnih investicij in umirajočem stanovanjskega trga.
Povečanje obsega izvoza pomagal podpreti avstralsko gospodarstvo v prvem četrtletju leta 2013, a se je rast upočasnila rudarska podjetja zmanjšala porabo in naložbe.
Podatki, ki jih avstralskega urada za statistiko sprosti v sredo pokazala, bruto domači proizvod povečal za šibkejše od pričakovanega 0,6 odstotka v treh mesecih do marca je v prejšnjem četrtletju.

EU-Asia