Australski premijer Gillard svrgnut s vlasti nakon izbora

Unutarnji glas vodstvo nakon mjeseci rivalstva i podjela unutar ALP.
Rudd pristaše unutar ALP opticaj peticiju pozivajući ga na Challenger Gillard vodstvo, ali on je u početku suzdržao. U međuvremenu, najmanje osam od ministara u Gillard je vlada podnijela ostavku, čišćenje desetljeća iskustva iz njezine vlade.
U australskom parlamentarnom sustavu, čelnik vladajuće stranke preuzima položaj premijera, a u četvrtak ujutro, u Canberri, Rudd je položio prisegu za drugi put.
Gillard je podnio ostavku nakon stranačkog glasovanja u srijedu navečer i najavio da će se povući iz politike.
Glavni čimbenik u Gillard smrti – a Rudd je Phoenix-poput povratka – je izborna Australija mora držati do kraja ove godine.
Pod vodstvom Gillard, rada bio okrenut neodoljiv poraz, prema anketama. No iste ankete pokazuju Rudd na čelu Radnička stranka bi puno bolje u glasačku kutiju.
Australski generalni guverner Quentin Bryce nadgledao psovanje-u ceremoniji u Government House u Canberri. Generalni guverner predstavlja kraljica Elizabeta II kao šef države.
Rudd je široko popularan s australskim birača koji izlaze na izbore u rujnu odabrati novi parlament i vladu.
Rekao je da su negativni politika drži Australiju natrag u posljednjih nekoliko godina “mora prestati”, te da će se zalagati za postizanje ovog cilja kao premijera.
On je također odao priznanje Gillard kao “ženu izuzetne inteligencije, velike snage i velike energije”, rekao je, a ona je postigao zavidne reformi unatoč naslova manjinsku vladu.
U svom konferenciji za novinare, rekao je Gillard je bila zahvalna da su imali priliku dovesti svoju zemlju.
“To je doista ponižavajuće privilegija. Zahvaljujem Australian Radničke stranke za tu privilegiju, a Zahvaljujem australskim ljude za njihovu podršku”, rekla je.
“Kad sam prvi put sam iznijela na razmatranje za radnički vođa u 2010, imala sam veliku potporu od mojih kolega da to učinite. Zahvaljujem im na tome. I Zahvaljujem im daje priliku da mi ne samo da služe narodu, ali služiti kao prva žena premijer ove zemlje. ”
Gillard je pozvao na glasovanje sama nakon nekoliko mjeseci unutarnje strane trenja.
Rudd, koji je izabran u 2007, ali je svrgnut Gillard u vodstvo izazov u 2010, rekao je on vraća u ured premijera u “poniznosti, časno i važan osjećaj energije i svrhe.”
Julia Gillard: obožavan inozemstvu, ocrnjen kod kuće
Tony Abbott, čelnik oporbene službene Liberalne stranke Australije, optužio ALP s naglaskom na politiku tijekom dobre vlasti.
U konferenciji za novinare, rekao je narod Australije “zaslužuju bolje od ovoga”, te pozvao birače da njegova stranka poduprijeti ako žele jaku, stabilnu vladu i jedinstven.
“Samo nekoliko jednostavnih činjenica”, rekao je Abbott. “U 2007, što je glasovao za Kevina i dobio Juliju. Godine 2010, što su glasali za Juliju i dobio Kevina. Ako ste glasali za Radničke stranke u 2013, tko zna tko će završiti s?”
Osvrćući se na predstojeće predizborne bitke, Rudd je rekao da je konačno odlučio da će se kandidirati svoje stranke vodstvo jer “to jednostavno nije u mojoj prirodi da mirno stajati po strani i dopustiti Abbott Vlada doći na vlast u ovoj zemlji po defaultu.”
Tri sata prije glasovanja, Rudd je podigao rukavicu.
“Različiti ministri bili slobodni i iskren u svojim javnim savjet za mene kao da je poželjno da će se kandidirati vodstvo u posljednjih nekoliko dana. Za nacije miloga, ja vjerujem da je vrijeme za ovo pitanje biti riješeno”, kazao je u priopćenju upućenom novinari.
Rudd je rekao da se neće koristiti svoju pobjedu protiv stranačkim suparnicima, ali će se fokusirati na ujedinjenju stranku.
Ovaj tjedan, premijer je dosta. Unatoč bez službenog starta bilo suparnika, ona je stavila svoju moć na cijepanje bloka, a predao je njezina stranka sjekiru.
“Ja ne mislim da je to u najboljem interesu naroda – a najbolji interesi Radničke stranke – za ovo pitanje biti riješeno”, rekla je pozvao na glasovanje.
U udarac na njezin suparnik, požalio Gillard u intervjuu za CNN affiliate Sky News Australia ovaj tjedan da joj nitko nije prišao montirati vodeću glasački listić na tradicionalan način.
“Zovite me staromodnim, ali način na koji se te stvari obično su učinili je izazivač približava čelnika Radničke stranke i pita ih nazvati glasački listić za vodstvom, da tresti ruke, a zatim se održava glasovanje”, kazala rekao.
Gillard je pozvao sve izazivači staviti svoje ime na glasačkom listiću koji će biti posljednja ona će nazvati izazov svoju poziciju.
Kevin Rudd se vratio na mjesto premijera Australije u četvrtak, tri godine nakon što je zamijenjen u uredu njegov tadašnji zamjenik Julia Gillard.
Rudd je izazvao Gillard za vodstvo od Radničke stranke u srijedu, a osvojio je 57 – 45 glasova među kolegama Labor članovima parlamenta.

EU-Asia