Australian PM Gillard rrëzua pas votimit

Votimi pasoi muaj Udhëheqja e brendshme e rivalitetit dhe ndarje brenda DPM.
Mbështetësit Rudd brenda DPM qarkulluar një peticion duke bërë thirrje për atë për udhëheqjen CHALLENGER Gillard, por ai u përmbajt fillimisht. Në ndërkohë, të paktën tetë prej ministrave në kabinetin e Gillard dha dorëheqjen, spastruar dekada përvojë nga qeveria e saj.
Në sistemin Australian parlamentar, lideri i partisë qeverisëse merr pozitën e kryeministrit dhe të enjten në mëngjes, në Kanberra, Rudd u betua për një kohë të dytë.
Gillard dha dorëheqjen pas votimit partisë në natën e mërkurë dhe njoftoi se ajo do të lërë politikën.
Një faktor i madh në dështimin Gillard – dhe në Phoenix-si kthim Rudd – është zgjedhja Australia ka për të mbajtur deri në fund të këtij viti.
Nën udhëheqjen e Gillard, Punës u përballur me humbjen e madhe, sipas sondazheve të opinionit. Por sondazhet e njëjta tregojnë një Rudd udhëhequr nga Partia e Punës do të fitonte shumë më mirë në kutinë e votimit.
Australian Guvernatori i Përgjithshëm Quentin Bryce mbikqyri e betimit në ceremoninë në Shtëpinë e Qeverisë në Canberra. Guvernatori i përgjithshëm përfaqëson Mbretëresha Elizabeth II si kreu i shtetit.
Rudd është gjerësisht popullor me votuesit Australiane, të cilët shkojnë në votime në shtator të marr një parlamentin dhe qeverinë e re.
Ai tha se politika negative mbajnë Australinë mbrapa në vitet e fundit “duhet të ndalet”, dhe se ai do të përpiqemi për të arritur këtë qëllim si kryeministër.
Ai gjithashtu ka paguar haraç për Gillard si “një grua e inteligjencës së jashtëzakonshme, e forcën e madhe dhe energji të madhe,” dhe tha se ajo kishte arritur reforma të jashtëzakonshme, pavarësisht në krye të një qeverie të pakicës.
Në konferencën e saj të lajmeve, Gillard tha se ajo ishte mirënjohës që kam pasur mundësi për të udhëhequr vendin e saj.
“Ky privilegj ishte me të vërtetë modest. Unë falenderoj Partinë e Punës australiane për atë privilegj dhe unë falënderoj popullin australiane për mbështetjen e tyre,” tha ajo.
“Kur kam parë vënë veten përpara për shqyrtim për udhëheqësin e Punës në vitin 2010, kam pasur mbështetje dërrmuese nga kolegët e mi për të bërë kështu. Unë falënderoj atë për këtë. Dhe unë falënderoj ata për të dhënë mundësinë për mua jo vetëm për t’i shërbyer kombit, por për të shërbyer si ministër i parë femër kryeministër i këtij vendi. ”
Gillard kishte thirrur për votën e vetë, pas muajsh të brendshme të palës së fërkimit.
Rudd, i cili u zgjodh në vitin 2007, por u rrëzua nga Gillard në një sfidë të udhëheqjes në vitin 2010, tha ai të kthehet në zyrën e kryeministrit me “përulësi, me nder dhe me një kuptim të rëndësishëm të energjisë dhe qëllim.”
Julia Gillard: admiruar jashtë vendit, përgojuar në shtëpi
Toni Abbott, lideri i Partisë Liberale të opozitës zyrtare të Australisë, akuzoi Alp të përqëndruar në politikë gjatë qeverisjes së mirë.
Në një konferencë shtypi, ai tha se populli i Australisë “meritojnë më mirë se kjo”, dhe bëri thirrje për votuesit për të mbështetur partinë e tij në qoftë se ata duan një qeveri të fortë, të qëndrueshme dhe të unifikuar.
“Vetëm disa fakte të thjeshta,” tha Abbott. “Në vitin 2007, ju kanë votuar për Kevin dhe mori Julia. Në vitin 2010, ju kanë votuar për Julia dhe mori Kevin. Nëse keni votuar për Partinë e Punës në 2013, i cili e di kush ju do të përfundojë me të?”
Duke iu referuar betejën e ardhshme zgjedhore, Rudd tha se kishte vendosur më në fund për të kundërshtuar udhëheqjen e partisë së tij për shkak se “kjo thjesht nuk është në natyrën time që të qëndrojmë duarkryq dhe për të lejuar një qeveri Abbott për të ardhur në pushtet në këtë vend by default.”
Tre orë para votimit, Rudd kap provë.
“Ministrat të ndryshme kanë qenë të lira dhe të sinqertë në këshillimin e tyre publik ndaj meje, si me dëshirën për të kundërshtuar lidershipin në ditët e fundit. Për hir të kombit, unë besoj se është koha për këtë çështje të zgjidhet”, tha ai në një deklaratë të dërguar në gazetarëve.
Rudd tha se ai nuk do të përdorë fitoren e tij kundër rivalëve të partisë, por do të përqëndrohet në bashkimin e partisë.
Këtë javë, Kryeministri kishte pasur mjaft. Përkundër asnjë sfidë zyrtare nga çdo rivali, ajo e vuri pushtetin e saj në bllok i shëndoshë dhe i dorëzoi partia e saj e pret sëpata.
“Unë mendoj se kjo është në interesin më të mirë të kombit – dhe në interesat më të mira të Partisë së Punës – për këtë çështje të zgjidhet,” tha ajo si ajo e quajti votimin.
Në një goditje në rivalit të saj, Gillard u ankua në një intervistë me CNN Filialin Sky News Australia këtë javë se askush nuk i ishte afruar asaj për të filluar një votim të lidershipit në një mënyrë tradicionale.
“Thirrmëni modës së vjetër, por mënyra në të cilën këto gjëra janë bërë normalisht është një sfidant i afrohet me udhëheqësin e Partisë së Punës dhe i pyet ata për të thirrur një fletëvotim për udhëheqjen, ju shtrëngojnë duart dhe pastaj një fletëvotimi është mbajtur,” ajo tha.
Gillard bëri thirrje për çdo sfiduesit për të vënë emrat e tyre në fletën e votimit, e cila do të jetë e fundit që ajo do të thërrasë për të sfiduar pozitën e saj.
Kevin Rudd kthyer si kryeministër i Australisë të enjten, tre vjet pasi u zëvendësua në detyrë nga atëherë zëvendës-tij Julia Gillard.
Rudd Gillard sfidoi për udhëheqjen e Partisë së Punës të mërkurën dhe fitoi një votim 57-45 në mesin e anëtarëve të Punës shokët e parlamentit.

EU-Asia