Asiana да ги тужи ТВ станица за расистички грешка

Asiana идентификувани пилот на контроли на Боинг 777, кој подливен својот пристап и исечени морето ѕидот пред несреќа-слетување на пистата додека Ли Канг-Кук. Имаше две други пилоти во пилотската кабина во времето на несреќата.
Asiana лет 214 превезувал 291 патници и 16 членови на екипажот кога станува несреќа слета 6 јули на пистата по реализацијата на seawall.
Три патници загинаа, вклучувајќи и една девојка која почина од нејзините повреди петок наутро. Повеќе од 180 други беа повредени.
На станицата изјави дека имињата беа потврдени од страна на официјален НТСБ во Вашингтон пред воздух.
НТСБ, исто така, се извини за “неточни и навредливи” имиња, кои беа погрешно потврдено од страна на летото стаж.
“Претходно денеска, во одговор на прашање од медиум, летна стаж постапил надвор од опсегот на неговиот авторитет, кога тој погрешно го потврди имињата на летот на екипажот на авионот”, рече НТСБ петок во соопштението.
Тоа не беше веднаш јасно кој го продуцираше лажни имиња, но НТСБ рече дека не е на практикантот.
Лажен имиња кои фонетички наведени фрази како “нешто лошо” и “Ние премногу ниска” беа прочитани за време на пладне емитува KTVU во петокот. На авиокомпанијата нарече извештајот “понижувачки” и рече дека е “разгледување на можните правно дејство.”
Понеделник наутро, на авиокомпанијата се чинеше дека имаат делумна промена на срцето.
Авиокомпанијата портпаролот на Na Чул-хи рече Asiana го задржа американска адвокатска компанија да поднесе клевета тужба против телевизијата. Но, рече тој, компанијата не имаат планови да поднесе посебна тужба против НТСБ.
“По правен преглед, компанијата одлучи да поднесе тужба против мрежа, бидејќи тоа беше нивниот извештај што резултираше со оштетување на имиџот на компанијата”, рече тој.
Во петокот, KTVU сидро Тори Кембел ги читаат имињата. Вести станица, Филијалата на СНН, подоцна се извини на воздухот и на својата веб страница.
“Ништо не е поважно за нас отколку да се има највисоко ниво на точност и интегритет, и ние сме разгледување нашите процедури за да се обезбеди овој тип на грешка не се случи повторно”, испратени KTVU на својата веб страница.
“Имињата беа презентирани од страна на станицата, да практикантот за потврда”, рече НТСБ портпаролката Кели Nantel. “На практикантот не го сочинуваат имиња и да им обезбеди на станицата.”
НТСБ соопшти дека не го ослободува или потврди идентитетите на членовите на екипажот или луѓе кои се вклучени во транспортот несреќи.
“Ние работиме напорно за да се осигура дека само соодветни фактички информации во врска со истрагата е ослободен и длабоко жалам инцидент денес”, се вели во соопштението НТСБ.
НТСБ не се идентификуваат на практикантот, но рече дека “Соодветни активности ќе се преземат за да се осигура дека таква сериозна грешка не се повторува.”
Asiana ерлајнс вели дека ќе продолжи со своите планирани тужба против Оукланд, Калифорнија, телевизиска станица – но тоа не се случува да ги извршуваат правни мерки против Националниот безбедност во сообраќајот одбор.
Во текот на викендот, Корејската авиокомпании соопшти дека ќе ја тужи двата ентитета по стажира во НТСБ погрешно потврди “неточни и навредливи” имиња како оние на пилотите на несреќната лет 214.

EU-Asia