Angela Merkel gör vinster i tyska valen

Merkel tog också en hit i valet 2009 bland tyska missnöjet över landets roll i Afghanistan.

 

Den enda hicka i natten söndag verkade vara för Merkels junior Samlingspartiet, som tycktes komma upp kort med 4,8% av de 5% som krävs för att stanna kvar i parlamentet, enligt preliminära resultat.

 

Läs mer: Merkel: världens mäktigaste kvinna?
Om Merkel inte dra en super majoritet, kommer hon att tvingas bygga en koalition med ett oppositionsparti.

 

Merkel är CDU konsekvent tillfrågade leder upp till rikstäckande lottning mellan 40% och 42%–en 10-årig hög för CDU–medan SPDEN, hennes närmaste konkurrent, doppade vid ett tillfälle till en historiskt låg på 23%.

 

Sista gången en part hade en super majoritet i Tyskland var 1957 med Konrad Adenauer, landets första efter andra världskriget kansler.

 

Merkel är endast den tredje efter kriget kanslern att vinna tre successiva val.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel konservativt parti vann söndagens riksdagsval, men verkade bara inte att få en super majoritet, enligt preliminära resultat släpptes tidigt måndag.

 

Merkels blocket–kristdemokratiska unionen (CDU) och den kristna sociala unionen (CSU)–samlat 41,5% av rösterna, enligt halvofficiella resultat släppt av det federala kontoret för valet. Merkels parti var inom två platser för att få en super majoritet, en majoritet som är större än en enkel majoritet av half-plus-ett.

 

Resultatet visades att validera Merkels politik och ledarskap stil som hon har guidade Tyskland genom euroområdets ekonomiska krisen mitt kritik att hon hållit tillbaka bailout hjälp till kämpande EU-nationer.

 

“Detta är ett super resultat,” sade Merkel, som var igång i hennes tredje val, i kommentarer till supportrar på CDU högkvarter som var i TV.

 

Läs mer: Angela Merkel: Europas Mrs Nein
“Det är för tidigt att säga hur vi kommer att fortsätta,” sa hon. “Men idag ska vi fira.”
Det är långt ifrån hennes första valet 2005, när Merkels före valet funderingar om skattehöjningar gick ner dåligt med väljarna. Hon tog med en liten mångfald efter sitt parti var tvungen att skapa en koalition med hennes motståndare part, center-vänster socialdemokratiska parti (SPD).

EU-Asia