Airbus A350 XWB изпраща първо в небето

В A350 XWB е първият самолет Airbus пътниците да използват фюзелажа и крилата структури, направени предимно от въглеродни влакна подсилен полимер, което води до по-ниска разхода на гориво, както и лесна поддръжка, според компанията.
Неговият съперник, на 787, е един от най-модерните самолети, започнати през последните години, и се състои от 50% композитни материали и използва 20% по-малко гориво в сравнение с други самолети в същата категория.
Тестът екипажа размаха флага Airbus от люка над пилотската кабина на самолета, както рулира след успешно първото си пътуване.
Екипажът, който очертава да аплодисменти от чакащи приятелите и семейството си, заяви, че самолет се оказа лесно да се справя и да се представи добре по време на теста програма.
Airbus се надява да има нови самолети напълно сертифицирани за търговски полет рамките на 12 до 13 месеца, каза той.
“Става дума за става бързо, но никога не бързам, и аз съм много уверен, че след този първи полет … ние ще ви доставим този самолет от 2014 г. до първите ни клиенти”, каза той. Airbus се надява да улови повече от половината от световния пазар на 6000 далечни разстояния самолети през следващите 20 години, допълни той.
“Знаех, че щеше да е впечатляващо, но бях издухан” Airbus Главен оперативен директор Джон Лийхи заяви веднага след XWB A350 излитане.
“Чу ли колко тихо беше? Чу ли това, което не съм чул? Отиваме да постави нови стандарти. Не само за удобство, а не само за изпълнение. Но за опазването на околната среда. Хората, живеещи в близост до тях няма да дори знаят, че ние сме като на разстояние “, каза той на присъстващите натиснете.
Полетът след много часове на обучение в тренажор за шестте международни членове тест на екипажа.
Bregier заяви, че е поставил за цел преди девет месеца от приключване на първия изпитателен полет преди предстоящия Покажи Paris Air.
Въпреки това, компанията не е потвърдил слуховете, че Airbus планира да покаже новия си самолет за авиационни ентусиасти на изложението, а именно 17 юни на 23.
Frank Chapman, тест Airbus пилот, който гледаше от земята, заяви, че решението все още не са направени, но ще зависи от данните от пробен полет и прегледи за безопасност, през следващите няколко дни.
Paris Air Покажи 2013 г.: На вашите марки, Jet Set, давай!
The A350 XWB е първият в семейство на супер ефективни пътнически самолета Airbus, предназначени да отидете главата до главата с конкурент на Boeing 787 Dreamliner и 777.
“XWB” означава “изключително широка тялото.” Има трима членове в семейството: A350 на A350-800, на A350-900 и A350-1000, които побират 270, 314 и 350 пътници, съответно в три класа за сядане.
Първият самолет тестове, “MSN1,” беше открита на 13 май в централата на Airbus в Тулуза, Франция.
Бурна история производство
Първият тест в петък полет беше последната постижение в това, което е било бурна история продукция за A350 програма, тъй като бе оповестен за първи път през 2006 година.
“Първоначална A350 на Airbus дизайн не е изцяло нов самолет, но почти автоматично реакция на 787”, авиацията журналист Дейвид Камински-Morrow, въздушен транспорт редактор на Flightglobal.com, заяви пред CNN в по-ранен доклад.
“Компанията, която е хип-дълбоко в сортиране на A380 развитие, просто не са предвидили огромния голямото търсене за по-ефективно 250-местния самолет, и се опитаха да вземат лесен изход, като се предлага повторно двигател версия от своя A330. ”
Въпреки че A330 е изключително популярна, авиокомпаниите са по-заинтересовани от потенциала ефективност, предлагана от чиста листа дизайн, добави той.
Airbus ролки от новия A350 XWB
Да бъдеш публично порица от някои от най-големите си клиенти – един авиацията изпълнителната го нарича Band-Aid реакция на 787 Dreamliner, а главният изпълнителен директор на Singapore Airlines заяви, че самолет просто не отиват достатъчно далеч – беше под натиск за Airbus да излезе с един самолет, който реално ще премина на световната сцена авиация.
Тази година имаше анулации. Абу Даби базирани самолетни Etihad Airways закри седем поръчки за A350-1000s, твърдят, че те все още не бяха доволни от дизайна, критикува своята гама, производителност и разхода на гориво.
“Airbus закъснение събудих и контрира с изцяло нова версия на A350, и успя да се включи в пазара”, каза Камински-Morrow.
От техническа гледна точка, големият апел за авиокомпании е, че над 70% от корпуса на A350 XWB е направена от съвременни материали, които съчетават композитни материали (53%), титанов и напреднали алуминиеви сплави.
Airbus тестови пилоти и мениджъри отпразнува в петък, след дългоочакваното учредителната полет на Airbus A350 XWB отиде без благополучно.
Авиационни ентусиасти от цял ​​свят гледаха на Франция, тъй като самолетът е излетял от летище Тулуза-Бланяк около 10 часа местно време и се приземи безопасно около четири часа по-късно.

EU-Asia