Afsløringen af alternative ‘Mona Lisa’ rejser spørgsmål

Leonardo da Vinci malede en tidligere version af hans berømte mesterværk “Mona Lisa,” hævder en privat schweiziske Kunstfond dedikeret udelukkende til den alternative maleri, som det afsløret torsdag.
Men en ekspert på da Vinci i Storbritannien siger der er beviser for, at renæssance master ikke kan have været bag billedet præsenteret som “Tidligere Mona Lisa”, men kendt mere almindeligt som “Isleworth Mona Lisa.”
Mona Lisa Foundation, baseret i Zürich, tilbyder et væld af dokumentation til støtte for sit argument om, at maleriet det repræsenterer er en forgænger–fra mesterens egen hånd–til verdens mest berømte portræt hængende på Louvre museet i Paris.
Martin Kemp, professor emeritus ved Oxford University, der har undersøgt argumenterne, siger den “pålidelige primære beviser giver intet grundlag for at tro at der var en tidligere portræt af Lisa del Giocondo.”
Da Vincis tabt mesterværk kan findes
Ud over en 320-side kunstbog med titlen “Mona Lisa: Leonardos tidligere Version,” foundation’s hjemmeside gør sin sag ved hjælp af visuelle widgets af omhyggelige side-by-side sammenligninger af “Isleworth” med “Mona Lisa” Forstørrelsesglas deres ligheder ned til de små detaljer.
Den åbenlyse lighed, let synlige for det utrænede øje, kunne være beviser for, at arbejde er bare en anden kopi af portræt af Lisa del Giocondo der blev malet efter da Vincis mesterværk var afsluttet– og sandsynligvis af en anden, Kemp sagde i en pressemeddelelse.
“Mona Lisa”, at millioner af kunstelskere flokkes for at stirre på bag sin beskyttende tilfældet i Paris museum blev ændret fra en tidligere tilstand.
“Isleworth billede følger den endelige tilstand af Louvre maleri,” sagde Kemp. “Det ikke derfor operatoren Louvre maleri.”
Foundation og Kemp også uenige om resultaterne af moderne tekniske undersøgelser af “Isleworth,” hvilket instituttet har investeret i.
“Billederne produceret af infrarød reflectography og X-ray er slet ikke karakteristiske (for) hvad der ligger under Leonardos autograf malerier,” siger Kemp.
Museet viser tidligste kendte Mona Lisa kopi
Mona Lisa Foundation præsenterer historiske anmærkninger af kunstnere og intellektuelle i 1500-tallet og ud over for at sikkerhedskopiere muligt eksistens af et andet portræt, men Kemp finder det usikkert.
I en 20-minutters kunsthistorie video præsenterer sine egne in-house ekspert Stanley Feldman, hovedforfatter til bogen, instituttets detaljerede argumenter.
Videoen indeholder også lydstumper fra direktøren for en italiensk museum dedikeret til Leonardo da Vinci.
“Jeg tror, det er mere end muligt, at der fandtes to stykker af kunst,” sagde professor Alessandro Vezzosi, direktør for Museo Ideale Leonardo da Vinci, peger på funktioner, der kunne binde maleri til historiske referencer til en tidligere kunstværk.
Hvad hjernen trækker fra: kunst og hvordan vi ser det
Men Vezzosi siger ikke direkte at han mener “Isleworth” er forløberen for den verdenskendte ærefrygtigt grinende “Gioconda.”
I en tale i Genève på torsdag Vezzosi igen sikrede hans indsatser ikke opbakning foundation’s påstand decideret men siger, at det havde fremlagt en “fascinerende muligheden”, der fortjente yderligere undersøgelse.
“‘Isleworth Mona Lisa’ er et vigtigt værk fortjener respekt og stærke overvejelser samt en videnskabelig, historiske og kunstneriske debat blandt specialister i stedet for en rent medieinteresse,” sagde han.
Han udfører parallel forskning sammen med en anden ekspert, Carlo Pedretti af Armand Hammer Center for Leonardo i University of California i Los Angeles, sagde Vezzosi.
I mellemtiden, Kemp anbefaler “at spørgsmål bliver spurgt om forholdet mellem fundament til de nuværende ejere.”
Den schweiziske nonprofit blev etableret af bank formand Markus Frey, finansmanden Daniel Kohler og auctioneer David Feldman, der deler hans sidste navn og hjemby, Dublin med instituttets kunsthistoriker.
Det afsløre ikke hvem ejer “Isleworth” på sin hjemmeside, men forklarer, at “ejere af maleriet er begavet Mona Lisa Foundation med eksklusive rettigheder til at udføre sine mål.”
Hvis “Isleworth” ikke er en da Vinci oprindelige, som instituttet krav, men en kopi, som Kemp mener er mere sandsynligt, så det er ikke en stor en, siger han.
Det har ikke helt at Mona Lisa smile.

EU-Asia