Untitled

Κυβέρνηση Abe αναμένεται να προτείνει σύντομα μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, να ενθαρρύνουν τη μετανάστευση, θέτουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας πίσω σε απευθείας σύνδεση και να προσελκύσει περισσότερους Ιάπωνες γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε εύθετο χρόνο θα απαιτήσει στενή συνεργασία με τις ομάδες συμφερόντων, διαρκή υποστήριξη του κοινού και επιτήδειος πολιτικών ελιγμών από την κυβέρνηση Άμπε.
Το σχέδιο – που ονομάστηκε Abenomics από τον αρχιτέκτονα του, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe – περιλαμβάνει συντονισμό των κρατικών δαπανών, η κεντρική τράπεζα ερέθισμα και τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η ιδέα είναι ότι τα μέτρα θα ωθήσει τις τιμές και λήγει 15 έτη του αποπληθωρισμού, που οδηγεί σε πιο ισχυρή ανάπτυξη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το πρόγραμμα συνέβαλε αποδυναμώσει το γεν και ενίσχυσε δραματικά τα κέρδη των εξαγωγέων, οδηγώντας το δείκτη Nikkei από την οροφή στη διαδικασία.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή, κατά την διαπραγμάτευση έγινε ασταθής. Ο Nikkei είναι τώρα 13% έκπτωση πρόσφατο υψηλό της, και έχει δημοσιεύσει μια σειρά δραματικών ένα daydeclines.
Η μεταβλητότητα έχει αφήσει τους επενδυτές αναρωτιούνται αν χάραξης πολιτικής μπορεί να τραβήξει υψηλής σύρμα πράξη τους, αποφεύγοντας τις παγίδες που ενυπάρχουν στην τόνωση της ανάπτυξης στις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου.
Εδώ είναι ό, τι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει:
Χρέος
Η Ιαπωνία έχει ένα πρόβλημα χρέους. Ακαθάριστο δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να χτυπήσει 230% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, μετά από χρόνια ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ιαπωνία θα ήταν σοφό να επιτεθεί αυξανόμενα επίπεδα χρέους της με παρόμοιες σθένος από την εκκόλαψη ένα σχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών παροχών και αύξηση των φόρων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Οι τιμές των ομολόγων
Για Abenomics να εργαστούν, οι τιμές των ομολόγων πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει σήμερα το μακροπρόθεσμο χρέος σε μια γρήγορη κλιπ, με την ελπίδα ότι οι αγορές της θα κρατήσει μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα. Ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ψάξουν αλλού για υψηλότερες αποδόσεις, ένα μοτίβο που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, έχουν δώσει σε μεγάλο βαθμό την ευλογία τους σε Abenomics. Αλλά και οι δύο οργανισμοί υποστηρίζουν Ιαπωνία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να ελέγξει το χρέος της.
«Η έλλειψη συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ή μια καθυστέρηση στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης, θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει δημοσιονομική και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο εβδομάδα.
Η πραγματική οικονομία
Ο Nikkei ήταν η πιο υψηλού προφίλ δικαιούχος Abenomics, και εξακολουθεί να είναι περίπου 30% το τρέχον έτος παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι ο ενθουσιασμός μεταφράζεται σε όλα τα μέρη της οικονομίας. Οι μισθοί είναι επίπεδη, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και άλλους δείκτες οι δείκτες έχουν αποτύχει να εντυπωσιάσει.
Σχετικές ιστορία: Είναι Abenomics εργασίας;
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλωτσήσει κατά το επόμενο έτος – αλλά οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται, συνεχίζοντας την επίμονη αποπληθωριστικές τάσεις στην Ιαπωνία.
Σχετικές ιστορία: 7 μεγάλοι νικητές στο κύμα Nikkei
Αλλά μετά από μήνες της σταθερότητας, οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν πρόσφατα. Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων έπληξε 1% στα τέλη Μαΐου, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο.
Μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα επιδιώκει αντικρουόμενους στόχους. Δεδομένου ότι η τράπεζα λειτουργεί με χαμηλότερα επιτόκια, είναι επίσης προσπαθεί να gin τον πληθωρισμό, μια τάση που θα πρέπει να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Εκκρεμή ζητήματα
Ο ένας από τους πυλώνες της Abenomics στρατηγική που δεν έχει εφαρμοστεί – διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – θα μπορούσε να αποδειχθεί το πιο σημαντικό σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά για να περάσουμε το κοινοβούλιο να συνεργαστούν μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.
Δραματικές κινήσεις στα ιαπωνικά ομολόγων και τις αγορές μετοχών τις τελευταίες ημέρες έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του φιλόδοξου σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

EU-Asia