Южна Корея очи преговори за повторно отваряне Kaesong комплекс

Някои САЩ $ 2.00 милиарда стойност на стоки са произведени в Kaesong, тъй като тя започна да функционира през 2005 г. до края на 2012 г., според южнокорейски Съединението министерство.
Средната работна заплата за севернокорейски работници в Kaesong промишлен комплекс е $ 134 на месец, според южнокорейски Съединението министерство. Северна Корея органи вземат около 45% от заплатите им за различни причини данъчните.
В сряда Северна Корея също така възстановява Panmunjom комуникационна гореща линия с Юга, който е бил отрязан многократно през последните четири месеца.
ПРОЧЕТЕТЕ: размишляване Пхенян: Пекин проблемно дете
“Северна Корея вероятно е чувство безпрецедентно ниво на дипломатическа изолация с натиск, идващи от страна на международната общност. Също така е напълно наясно от стойността на Kaesong промишлен комплекс, който осигурява значително количество твърд чуждестранна валута”, каза Ким Тае-уо, бивш президент на Корейския институт за национално обединение.
“Но разбъркване напрежение след връщане към диалог е част от обичайната тактика на Северна Корея. Ние не трябва да свържете прекалено голяма тежест на този намаляване на напрежението”, добави той.
“(Разговорите) бяха в разглеждане на щетите на компании, опериращи в Kaesong след три месеца на прекратяване и началото на сезона на мусоните”, Ким Хюнг-Сук, Южна Корея Съединението говорителят на министерството се казва в брифинг.
“Въпросът Kaesong може да се разреши единствено чрез диалог с държавните органи”, добави той.
Kaesong, който е водач на Север-Юг връзки, бе затворена през май – жертва на увеличаване на напрежението между двете Кореи след Norththreatened Сеул с ядрена война.
Тези напрежения сякаш се облекчава до известна степен след Пхенян се съгласи да разговори на високо равнище с Южна в преговорите June.Those бяха отменени в единадесетия час, след като разногласията нивото на делегат трябва да представлява всяка страна.
Май не е първият път, Северна Корея е забранено южнокорейски работници от влизане в комплекса. През 2008 г. Достъпът до тях е ограничен, след като правозащитната организация разпределени пропагандни листовки чрез балон в Северна Корея. Южнокорейски работници бяха блокирани отново през 2009 г. по време на годишната US-южнокорейски военно учение.
Южна Корея в четвъртък, предложен за провеждане на работно равнище преговори с Пхенян за възобновяване на спряно съвместен промишлен комплекс в Kaesong в Северна Корея.
Предложението идва ден, след като Северна Корея покани бизнесмени от южнокорейските компании отново да влезете в зоната за проверка на техните съоръжения и оборудване. Ако Северна съгласен, преговорите ще се проведе в граничната зона на Panmunjom в събота.

EU-Asia