Шпански незапосленост пада први пут за две године

Око половина од близу шест милиона без посла у Шпанији нису одржали посао за више од годину дана, док је број домова без оног у раду износио је 1,8 милиона евра, подаци су показали.
После деценије изнад просечног економског раста, продужена рецесија затражено стотине хиљада да напусте земљу у 2012, као и имиграната се вратим кући и Шпанци у потрази за послом на неком другом месту.
“Скоро сви смо видели напредак данас, у смислу броја људи који раде, а стопа незапослености је због сезонских фактора,” Анђео Лаборда, економиста у тхинк танк Фунцас, рекао је.
Централна банка је у уторак економија се смањила на само 0,1 одсто четвртину на кварталу од априла до јуна, нудећи неку подршку влади која је прицао изгледе за излазак из рецесије чим текући квартал.
Међутим, многи економисти сматрају двогодишњи криза у земљи, други у три године, вероватно неће доћи до краја ове године
Главни фактор који стоји иза тог више песимистичан став је да је стопа незапослености порасла је од имовине мехур пукне у 2008, са око 3,8 милиона људи без посла придруживање линије од првог квартала те године.
Туризам учествује са око 10 одсто шпанског бруто домаћег производа и очекује се да буде јака и ове године новца и ЕУ траже буџет одмор далеко од Египта и других блискоисточних троублеспотс.
“Пошто је рекао да, чак и десезонирани подаци је боље него што смо очекивали што је у складу са економским побољшања прогнозе Банке Шпаније почетком недеље”, додао Лаборда.
Четвртка пад незапослености била је неочекивана економисти испитаних агенција Ројтерс, која прогнозира благи пораст.
Али побољшана фигура маске дубок структурални проблем – да од дугорочне незапослености.
Шпанија је стопа незапослености неочекивано пала по први пут у две године у другом кварталу, додаје тежину на тврдњу владе да је најгори део економске кризе у земљи бити завршено.
Јака туристичка сезона помогла стопа незапослености на 26,3 одсто ДИП са 27,2 одсто у првом кварталу, Национални завод за статистику саопштио је у четвртак,
То је оставило 5,98 милиона људи без посла – много већи дио становништва који свака друга земља еврозоне бар Грчка – али пад је прво од на исти период 2011.

EU-Asia