Шверцери возење тајландски куче трговија

Развој за да се добие благосостојба на животните Предлог Законот преку тајландски парламент.
Реалноста, сепак, е дека шверцери често добиваат лесни казни од само неколку месеци во затвор. Животните активисти исто така, велат илјадници привремено кучиња – спасени од шверцери – кои завршуваат во карантин центри понекогаш го најдат патот назад на улиците и во кучешко месо круг повторно
Спакувани тесни во жица кошеви – понекогаш 20 или повеќе кафез – правата на животните активисти велат дека колку што 200.000 живо кучиња секоја година се шверцуваат од североисточниот дел на Тајланд низ реката Меконг наменета за ресторани во Виетнам.
“Ова не е за тоа дали е во право или погрешно да се јаде кучешко месо”, Dalley вели. “Станува збор за нелегална трговија во вредност од милиони долари годишно организиран од страна на криминалци. Начинот на кој овие кучиња се транспортираат и, ако тие преживеат, убиени, е ужасно.
“Некои од снимките ќе добиеме е толку ужасни тоа е премногу силен, дури и за медиумите да се кандидира. Тоа е толку нечовечки … тоа е буквално пеколот на земјата.”
Дехидрирани, истакна, некои дури и умираат од задушување на патување, кучињата често се наредени 1000 на камион на патување кое трае со денови.
“Очигледно, кога ќе имам кучиња наредени на врвот на секоја друга тие да започнат гризе едни со други, бидејќи тие се толку непријатно, било каков вид на движење, тогаш кучето веднаш до онаа што е се смачкана се случува да залак назад”, рече Tuan Bendixsen, директор на животни Азија Фондацијата Виетнам, Ханој-базирани благосостојбата на животните група.
Кога ќе пристигнат во Виетнам, страдањето не завршува тука. Честа верување е дека стресот и стравот изданија хормони кои го подобруваат вкусот на месото, па кучињата се сместени во стрес кафези со кои се ограничува нивното движење.
Конечно, кучињата се или Претепан до смрт или нивните грла пресече патот на други кучиња кои се чека истата судбина. Во некои случаи, тие се познати да се лигави жив.
Додека трговијата е нелегално во Тајланд, а властите направија голем број рации, вклучувајќи илјадници кучиња, кучето трговците тврдат дека законите се нејасни и имаат дури и монтирани контра протести против серија на crackdowns.
Кучињата се многу интелигентни животни, па ако убие куче и имате целиот кафез на кучиња до една и тоа е се убиени, оние кучиња кои се случува да бидат убиени следната знаат што се случува “, рече Bendixsen.
Според правата на животните групи, куче шверцери се заокружи сè, од домашните миленичиња да сеприсутниот скитници Тајланд – познат како SOI кучиња – да го продаде животните во Виетнам, или дури и како далеку како Кина, каде што педигре куче може да достигне цена премија цена.
Џон Dalley на Пукет-базирани Soi пес Фондацијата проценува 98% од кучињата се домашни и дека некои се дури и уште облечени во јаки и се обучени и да одговори на команди.
ПРОЧИТАЈТЕ: љубовна врска Како кученце шверцери храна Хонг Конг со големи кучиња
“Можете да видите сите видови на педигре животни во овие заробени тајландски пратки – златни ретривери, долга коса териера, можете името на таа,” вели Dalley. “Некои од нив се купи. Другите се оттргнуваат од улиците, храмови, па дури и на луѓето градини.”
Во минатото, серии на кучињата скитници се тргуваше за пластични кофи, но овие денови со побарувачката зголемените – особено во зимските месеци кога кучешкото месо се смета како “затоплување” храна – куче во Тајланд можат да достигнат до $ 10. Оваа бројка скока на околу $ 60, откако тие се сервира во рестораните во Виетнам.
Dalley вели миленичиња кучињата, особено, се насочени, бидејќи тие се спријателат и полесно да се фатат.
Правата на животните активисти проценуваат дека повеќе од еден милион кучиња се јаде секоја година во Виетнам; за кучето шверцери на Меконг, бизнис е во подем.
Криумчарите обично се гонети според законите со кои се забранува на нелегалната трговија и транспорт на животните и, без директна суровост кон животните закони во Тајланд, обвинителите се обиде да им наплаќаат на шверцери со суровост под Кривичниот законик закони.
На Soi пес Фондацијата и тајландски друштво за спречување на суровоста кон животните се борат да го променат тоа и во моментов се работи преку Министерството за сточарство

EU-Asia