Швајцарската кора назад банкарска тајна правила

Поврзани со: банка казни врвот 10 милијарди долари во 2012

Претставници на УБС и Wegelin рече соопштението од средата не ќе влијаат врз нив поради нивните претходни населби. Јулиус Баер груп, уште една голема швајцарски пари менаџер, изјави дека објавата е позитивна за фирмата во тоа што сега има рамка за решавање на овие прашања со американските власти.
Швајцарската влада е дозволување на банките на својата земја да открие некои кориснички информации за американските власти дека тие претходно беа забранети од откривање, важен чекор во решавањето даночни спорови меѓу народите.
Американските власти се залагаат за информации за Американците кои го користат швајцарскиот банкарски сметки за да се избегне даноците. Во Швајцарскиот сојузен совет, кој е извршно тело на Швајцарската влада, вели дека новите правила се важни за банките во земјата да се стави на данок случаи зад нив.

Поврзани со: Регулаторите сондата повеќе банкарска измама
Во 2009 година УБС (УБС), најголемата банка во земјата, се согласи да се превртуваат на евиденција на илјадници клиенти од САД кои беа осомничени за користење на нивните сметки да ги одбегнувате даноците.
Во јануари, Wegelin & Co, најстарите банка на Швајцарија, призна дека на помагање на повеќе од 100 американски даночни обврзници ги кријат своите средства во периодот меѓу 2002 и 2011 година, се изјасни за виновен за заговор да ги одбегнувате даноците и согласувајќи се да плати 74.000.000 $ парична казна.

“Ако банките не беа овластени да соработуваат со американските власти, започнувањето на дополнителни кривични истраги или обвиненија во врска банкарски институции не може да се отфрли. Неизвесноста за финансиски центар ќе продолжи да постои”, се вели во соопштението од Сојузниот совет. Таа рече дека издава новите правила, кои ќе одат пред Швајцарската парламентот, бидејќи американските власти веќе не се подготвени да чекате пред преземање акција против швајцарските банки.
Ниту американското Министерство за финансии, ниту правда одделенија имале било каков коментар за најавата од Швајцарија.
Швајцарија долго време имал репутација за банкарска тајна што го направи една повластена даночен рај за богатите поединци од целиот свет. Но тајност веќе биле прободени во некои последниве населби меѓу некои од неговите водечки банки и американските даночни власти.

EU-Asia