Шангај акции капка 5,3%

Стапката на кој кинески банките позајмуваат едни на други преку ноќ достигна рекордно високо ниво над 13% минатата недела пред модерирање. Друга клучна мерка на готовина во банкарскиот систем – 7-ден “репо стапка” – искачил на 25%.
Ликвидност инјекција PBOC помогна да пониски каматни стапки, тренд што продолжи в понеделник. Но, аналитичарите прашање зошто лидерите на банката ја одложи интервенција за толку долго, и зошто намери на банката не биле доставени до инвеститорите како стапки продолжи да расте.
На Шангај композит загуби 5.3% од својата вредност и ја затвори далеку под 2.000 точка бариера, најнова во серијата на лоши перформанси. Се борат индекс е сега се сведува 13,5% од почетокот на годината.
На selloff доаѓа по краткорочни трошоците за позајмување скокна до Небото минатата недела во Кина, што доведува до кредитната криза и евентуална интервенција од страна на централната банка.
Официјалните државни медиуми открил дел од мистеријата во текот на викендот, известување дека сенката банкарство на Кина систем беше цел на централната банка. “Тоа не е дека нема пари”, вели коментарот Ксинхуа. “Тоа е дека парите не е во вистинските места.”
Некои аналитичари се загрижени дека кредитен бум во Кина има оседла недостоен бизниси со големи кредити, поткрепен сенка на земјата банкарскиот систем и го стави на локалните власти на јадица за милијарди.
Поврзани приказна: Дали е долг Кина криза во изработка?
А кредитна стискаш од страна на централната банка ќе ги обесхрабри ризични заеми, и да помогне економијата на Кина заврши ребаланс дека повеќето експерти велат дека е потребно да се обезбеди долгорочен раст.
Многу економисти се омаловажувани и нивните проекции за растот на економијата на Кина, при што некои предупредуваат дека проширувањето на помалку од 7% е можно во втората половина на годината.
Известувањето, исто така, рече дека банките мора “претпазливо управуваат со ликвидност ризици кои произлегуваат од брзите кредитна експанзија” и “соодветно содржи темпото на заеми и законот за финансирање.”
Почнувајќи од сега, централната банка, рече, “целокупната ликвидноста на банките услови се на разумно ниво.”
Поврзани приказна: Централните банки предупредени над стимул
Номура економист Zhiwei Џанг изјави водство белешка укажува на тоа дека политиката ставот на централната банка ќе останат тесни.
“Ние сметаме дека ова е уште еден знак дека PBOC не е подготвена да ја олабави политиката или инјектираат ликвидност за да се урне каматните стапки”, изјави Жанг.
Раст во Кина падна на 7,8% минатата година. Владината цел за оваа година е 7,5%. Но ризикот од тотално се зголемува, а со тоа шансите за послаба од очекуваната наплата во глобалната економија.
Централната банка во понеделникот навестија дека нејзините тешки медицина најверојатно ќе продолжи.
“Реклами банки мора да плаќаат поголемо внимание на ликвидноста ситуација на пазарот и мора да ја зајакне нивната анализа и предвидувања на фактори кои влијаат на ликвидноста”, изјави Централната банка во една белешка испратени понеделник, но од јуни 17.
Народна банка на Кина, изјави најголеми банки во земјата понеделник да ги заузда во ризични заеми и подобрување на нивните биланси, предупредување дека испратил избувне преку веќе нерешените пазари на капитал.

EU-Asia