Уверете се че 28 Хърватия се присъедини към ЕС

Кристоф Бендер, заместник-председател на Политическия институт, Европейската инициатива за стабилност, казва напредъка на Хърватия към “прага на Европейския съюз” е доста забележително.
“Ние не трябва да забравяме, колко лошо е било през 1990 г.,” каза Бендер. “Най-мрачните моменти от войната, окупацията, масови убийства, етническо прочистване и авторитарно лидерство и капитализма крони всички бяха там.”
“Добре дошли в Съюза, добре дошли на нашия съюз”, заяви президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви пред тълпата.
Нацията от 4,4 милиона души е 28-ия член на ЕС, а втората балканска страна, която се издига от пепелта на Югославия да се присъедини към съюза. Словения стана член през 2004 година.
“Каквото и някой казва за нас, трябва да знаят, че ние сме страна на рационални хора, които са реалисти по отношение на себе си и страната си, както и ролята на страната си в Европа и в света”, заяви премиерът Зоран Миланович заяви пред тълпата.
Хърватия очаква находища на нефт и газ в Адриатическо море
Много предизвикателства
С нисък кредитен рейтинг от боклуци и политически оцветени клас по обвинения в ендемична корупция, предизвикателствата на Хърватия няма да изчезнат за една нощ.
Той е три години в дълговата криза, която е изпаднал страни в Южна Европа.
Едно от предизвикателствата, пред които е изправена Хърватия е неговите перспективи за растеж. Финансовата катастрофа на 2008 г. доведе до тежки двойна рецесия, който остави икономиката на страната спиращ в застой.
Но сегашното правителство – начело с Миланович – предприема стъпки за почистване на акт на страната под строг надзор от страна на Европейския съюз.
През ноември, на страната на бившия премиер Иво Санадер, бе вкаран в затвора за 10 години, след като се намери виновен, като тези ползи от чуждестранни компании.
Санадер – който е бил министър-председател 2004-2009 – са избягали от страната, но е арестуван в Австрия.
Миналата година безработицата достигна 17.3%, което е зад само Гърция и Испания, според Евростат – на Европейската комисия данни архив.
“ЕС няма да е панацея за икономиката на Хърватия,” Will Бартлет, старши научен сътрудник в Лондонското училище по икономика, заяви пред Си Ен Ен през януари.
Борбата с корупцията
Хърватия е в средата на почистване на политическата класа, че е пълно с корупция. От създаването на страната в началото на 1990 г., той се е борил да задушат забогатяване от тези във властта.
Transparency International – организация, борбата с корупцията – класиран Хърватия долу Руанда, Йордания и Куба в корупционния индекс за 2012 г.. Но страната все още изскочи над Италия – Европа третата по големина икономика.
“Еволюцията на страната е много бавен от 1990 г. насам”, каза Zorislav Петрович, ръководител на Transparency Internernational в Хърватия.
Хърватия официално стана най-новият член на Европейския съюз в понеделник, отбелязвайки края на 10-годишната кампания за балканска държава, който се появи от развалините на кървава гражданска война.
Честването започна като часовникът удари полунощ в неделя. Fireworks запали небето в столицата Загреб, хор изпя “Одата на радостта” и хиляди чукна чаши за шампанско и избухнаха в овации.

EU-Asia