Търтеите като истински трансформатори

С финансовата криза продължава да хапе – не на последно място в сектора на отбраната на САЩ – все повече и повече производители на въздухоплавателни средства, се опитват да осигурят бъдещето си чрез завъртане големи скоби въздухоплаването в иновативни нови, създаде нов вид на “Трансформърс”.
В предишния си живот, Hammerhead Piaggio Aero беше бизнес джет (на Avanti II), се използва за превозване и по-заможни туристи и от мощни срещи или събития червени килими.
Има само една уловка обаче – въпреки че е доказано, че работи в полетни тестове, Проект Нула не е вероятно да влезе в серийно производство в скоро време. Вместо това, той е замислен като “инкубатор”, начин да тестват и демонстрират най-новите нововъведения наведнъж.
Все пак, компанията се надява, че дори и да не започваш да се лети на проекта нула в рамките на следващите 10 години, някои от технологиите е да се развият, ще се превърне в норма на повече ежедневието самолети.
“Нулева проект може или не може да направи основа за бъдеща UAV или форма на транспорт, но това е на части там, които са важни, които имат потенциал”, казва Sweetman.
Iomax на архангел и на дисплея в Le Bourget се, казват от компанията, а самолети граничен патрул за цел да предостави “въздушен надзор за разузнаване и сигурност.”
Но в малко по неговата надолу към земята преди промяната миналото, самолетът се заражда като млечница, земеделска култура-чистач.
Присъединява и към хибридни редиците на Paris Airshow беше Centaur, на самолет, който мисли, че е търтей. Или това е да има и друг начин?
Въздухоплавателното средство, предназначени за мисии за наблюдение, може да бъде прелетяно разстояние като UAV от наземни оператора, или по традиционния начин с пилот, което го управлява.
Създателите му, базирани в САЩ Aurora Самолетни услуги, казват, че са нужни двама човека-Кентавър екипаж само четири часа, за да превключите на самолета от един вид летят до друга.
Бил Sweetman, международна защита редактор на Седмица авиация, каза тенденцията за превръщането на съществуващите самолети в другите, а не да ги създават от нулата, е до две основни причини: на финансовата криза, и в края на Студената война.
И да кажа, че напълно нови самолети не са предназначени толкова често, както са го правили в миналото.
Прочетете: Проверете знанията си авиация
“Вместо това компаниите са модернизиране, адаптиране самолети те вече трябва да им даде възможност да се направи нещо по-различно, тъй като нуждите на индустрията сега са много различни от това, което са били по време на Студената война, и те ще бъдат нещо различно, отново в следващите 10 години или така, “каза той пред CNN.
“Това се оказва много трудно да се получи на FAA да одобри по-прост, по-евтини ВС, проектирани от самото начало да бъде безпилотен”, каза Греъм Warwick, технология редактор авиационна седмица.
“Вместо това, той е по-лесно да се вземе самолет, че FAA вече е сертифициран за пилотиран полет, и да вземат на пилота от него”, каза той.
“Ако една компания отнема съществуваща самолети – които те знаят, мухи, за строителство, е безопасно и надеждно – и превръща това в безпилотен превозно средство, което им позволява да се развиват много по-бързо”, каза Sweetman.
И след това има проект нула, съвсем различен вид “трансформатор”. Този супер-футуристична електрическа тяга, е оформена от доброто аеродинамично замаха на въглеродни влакна, като прилага и пилотската кабина (подобно на безпилотни летателни апарати по-горе, е, че досега само е летял безпилотен) и две масивни роторни перки.
Именно тези перки, които са тайната на новаторски характер на самолета. Лице на земята, те позволяват Нула Project да излети вертикално като хеликоптер. Но веднъж във въздуха, роторите може да се наклони, което дава възможност да лети напред като обикновен самолет.
Прочетете: Can BRIC авиацията народи форма?
Проект нула, което е в процес на разработка – но твърдо в тайна – в продължение на няколко години, беше открита изложение в Париж тази седмица Air.
Джеймс Уан, Agusta Westland вицепрезидент на изследванията и технологиите, който ръководи работата на самолета, да заяви, че е предназначена “да бъде толкова радикален, както е възможно,” отразявайки мотото на напреднала група по проекта зад него: “” На живо в съня “- ако може да се сън, може да се изгради. ”
Колко високо и колко бързо въздухоплавателното средство е способно да лети все още е строго пазена тайна, но Wang настоява “тя работи, ние си летял това нещо.”
Днес двумоторен турбовитлов се превърна в безпилотен самолет, с оборудване за наблюдение и отдалечени плаващи системи, заместващи девет пътници и пилот.
Откриване на новия облик самолети на миналата седмица Paris Airshow, Piaggio Aero главният изпълнителен директор на Alberto Galassi каза Hammerhead – които компанията очаква да бъдат одобрени за ползване от 2014 – предлага “поглед върху това, което един напреднали UAS [безпилотни летателни системата] на бъдещето ще изглежда така. ”
Дали това е самолета? Дали това е самолет? Следващия път, когато погледнете нагоре и да видите парите пътеки разпространение по небето, да се има предвид, че въздухоплавателното средство, което виждате може да бъде само двете.
Тъй като авиационната индустрия стяга колана си, опитите си да спестят пари и да остане съответната доведоха до ново покачване на “Трансформърс” – включително култури метлички и бизнес джетове даден нов лизинг на живот като наблюдение самолети.

EU-Asia