Турски синдикати штрајк после сукоба

Ердоган је у суботу да су се жалили демонстранти нису били са њим на пола пута.
“Постигли смо се са нашим рукама”, рекао је он. “Међутим, неки људи вратили песнице у одговору можете да се рукују са онима који допиру са песницом.?”
Он је такође исмевао тврдње демонстраната да су еколози, називајући их “бандити”, и наводећи своје трубе од рога као доказ “буке”. Он је оптужио демонстранте за подстицање секташког насиља нападајући жену у марамом на глави, ногама је, цимајући је на терену и отимање јој је глава поклопац.
Ердоган је похвалио рад своје владе у последњих 10 година, наводећи расте животни стандард, куинтуплинг резерви централне банке и планира да изгради аеродром.
За више од пет сати, изгледало је да буљи у портрет Кемала Ататурка, оснивача модерне турске државе. Полиција је на крају прешао у да ухапси многи од оних који су му се придружили, али да ли Ердем Гундуз – перформанс уметник брзо назвали “стоји човек” – био је у притвору био нејасан у уторак.
Турска је разореној више од две недеље протеста против владе премијера Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, многи од оних који су се придружили Гундуз понедељак увече рекао да су стајали само за мир, не опредељујући се.
“Стојим против сваког насиља”, рекао је Кораи Конук, један од ухапшених. “Ја стојим тамо, тако да се догађаји о којима смо сведоци и догађаји дешавају у последње две до три недеље у застоју.”
Конук, 45, изјавио је за ЦНН да је полиција га је ставио на аутобус са до 20 других људи који су се придружили Гундуз, али Гундуз није био са њима.
“Само сам стајао Они ухапсила човека који је управо стоји.”, Рекао је он. “То је апсурдно.”
Понедељак прећуткује призор је два дана након што је полиција у захватиле трга Таксим Гези и суседног парка да обришете Ердоган против демонстраната. Демонстранти су покушали да се врате у парк у недељу, само да буду потиснути од стране полиције.
Синдикати ставити свеже притисак на Ердоганом раније понедељак, монтажа национални штрајк. Али публика која су марширали на тргу Таксим разишли када се суоче са нередима одредима уложен водене топове.
Протести су почели крајем маја због планова власти да окрену Гези парк, центру Истанбула прошле зелене површине, у тржни центар. Брзо су постали велики анти-владине демонстрације које су укључене позива на политичке реформе.
“Постоји степен очаја”
Иако је мало вероватно да протести угрожавају владавину Ердоган, који је био један од најпопуларнијих турских лидера и приписује надгледа деценије економског раста, што се поставља питање о томе шта критичари кажу да је све више ауторитаран стил управљања.
иРепорт: Венчање у сред сузавца
Неке групе демонстраната су пребацивали да протестују у својим локалним насељима у граду, постављање барикада. У међувремену, атмосфера у сукобима између полиције и демонстраната окреће ружнији.
“Сада се чини да је ниво очаја”, рекао је Клер Мареј, који је био на одмору у Истанбулу из Њујорка за последњих недељу дана. “Полиција је изгледа више удобан са коришћењем агресију.”
Од суботе увече, су 116 особе у притвору током протеста у Анкари, а 242 особа је ухапшено у Истанбулу демонстрацијама, рекао је Хусеин Аслан, генерални секретар Удружења правника напредњака.
Ердоган и даље пркосан, оптужујући аутсајдери искоришћавамо од протеста на парк. У недељу, хиљаде његових следбеника окупило се на митингу неколико миља од трга Таксим, машући заставама и певали песме на митингу који се сматрала реизбора митингу за премијера.
Ердоган је покушао да се супротстави своје присталице са демонстрантима. “Стотине хиљада људи у овде није као вандали са бензинским-бомби у њиховим рукама”, рекао је он.
Након викенда метежа, синдикати додао своју моћ на демонстрације са својим једнодневни штрајк.
Синдикати су укључене стотине хиљада чланова широм сектора који укључују комуналних услуга као што су струја и вода. Они, међутим, имају довољно чланова да затвори оне индустрије доле заједно.
Под владе Ердоган, турски су радници били “припитомљени као животиње тако се чува гладан”, један радник у канцеларији синдиката у Истанбулу рекао.
“Гези парк од нас схвати да нисмо животиње у крду, ми смо људи”, рекао је радник, који није дао своје име.
Претходни штрајк током антивладиних демонстрација дошло близу почетка овог месеца.
Један човек је стајао тихо на тргу Таксим у Истанбулу сатима понедељак увече, пркосећи полицији која распала викенд антивладине протесте сузавцем и водене топове и цртање стотине других на његово бдење.

EU-Asia