Турските синдикати стачка след сблъсъци

Ердоган се оплака в събота, че демонстрантите не се среща с него наполовина.
“Достигнали сме с нашите ръце”, каза той. “Въпреки това, някои хора се върна юмруци в отговор. Можете ли да си стиснем ръцете с тези, които се достигне с юмрук?”
Той също така осмиван твърденията на протестиращите, че те са еколозите, наричайки ги “бандити” и цитира клаксони си на рога като доказателство за “шумово замърсяване.” И той обвини демонстрантите в подбуждане сектантско насилие като атакува жена в забрадка, я рита, я плъзнете на земята и захващащи главата си капак.
Ердоган похвали изпълнението на неговото правителство през последните 10 години, позовавайки се на нарастващ стандарт на живот, а quintupling на резервите на централната банка и планове за изграждане на летището.
За повече от пет часа, той се появи да се взира в портрета на Кемал Ататюрк, основателя на модерната турска държава. Полицията успява да отиде, за да арестуват много от тези, които се присъединиха към него, но дали Erdem Gunduz – представление художник бързо наречен “оцелял” – е в ареста е ясно рано сутринта във вторник.
Турция е разтърсвани от повече от две седмици на протести срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Но много от тези, които се присъединиха Gunduz късно вечерта в понеделник каза, че те стояха само за мир, не взима страна.
“Стоя срещу всички форми на насилие”, каза Корай Konuk, един от арестуваните. “Стоя там, така че събитията, които ние сме били свидетели и на събития, случващи се през последните две-три седмици може да дойде в застой.”
Konuk, 45, заяви пред CNN, че полицията го сложи в автобус с до 20 други хора, които бяха дошли да Gunduz, но Gunduz не беше с тях.
“Стоях. Арестуваха мъж, който е просто стои”, каза той. “Това е абсурдно.”
Потулва жива картина понеделник дойде два дни след като полицията засегнаха в площад Таксим и сродните Gezi Park, за да изчистите анти-Ердоган протестиращите. Демонстрантите се опитаха да се върнат в парка в неделя, само за да бъдат отблъснати от полицията.
Синдикатите сложи прясно натиск върху Ердоган по-рано в понеделник, монтаж на общонационална стачка. Но зрители, които маршируваха на площад Таксим разпръснати, когато се сблъскват с масови безредици отряди, подкрепени от водни оръдия.
Протестите започнаха в края на май по повод на плановете власти да превърнат Gezi Park, последната зелена централната част на Истанбул е пространство, в един мол. Те бързо се превърна в големите антиправителствени демонстрации, които включват призовава за политически реформи.
“Има ниво на отчаяние”
Въпреки протестите е малко вероятно да застраши върховенството на Ердоган, който е един от най-популярните лидери на Турция и се кредитира със задачата да следи десетилетие на икономически растеж, те се повдига въпроса за това, което според критиците е все по-авторитарен стил на управление.
iReport: Сватба в разгара на сълзотворен газ
Някои групи от демонстрантите са се насочили към протестиращите в техните местни квартали в града, поставяне на барикадите. В същото време, атмосферата в сблъсъци между полицията и протестиращи се превръща грозно.
“Сега тя се чувства като съществува равнище на отчаяние”, казва Клеър Мъри, който е бил на почивка в Истанбул от Ню Йорк през последната седмица. “Полицията изглежда по-удобно с помощта агресия.”
От събота вечер, 116 души са били задържани по време на протестите в Анкара и 242 души са били задържани в демонстрации в Истанбул, каза Хюсеин Аслан, генерален секретар на Асоциацията на Прогресивния адвокати.
Ердоган остава предизвикателна, като обвини външни лица да се възползват от протестите през парка. В неделя хиляди свои привърженици се събраха на митинг на няколко километра от площад Таксим, флагове и пееха песни по време на митинг, че е смятана за една преизбирането рали за министър-председател.
Ердоган иска да контрастират неговите поддръжници с протестиращите. “Стотици хиляди в тук не са като вандали с бензинови бомби в ръцете си”, каза той.
След уикенда надменността синдикатите добавяне им влияние, за да демонстрациите с тяхната еднодневна стачка.
На въпросните съюзи са стотици хиляди членове в различните сектори, които включват публичните и комунални услуги като ток и вода. Те обаче не, разполагат с достатъчно членове да затвори тези отрасли ще бъдат окончателно.
Според правителството на Ердоган, турските работници са “опитомени като животни, като се държат гладни”, казва един работник в един съюз офис в Истанбул каза.
“Gezi Park ни ​​накара да разберем, че не сме животни в стадото, ние сме хора”, каза работникът, който не предостави името му.
Предишната стачка по време на антиправителствени демонстрации се проведе в близост до началото на този месец.
Един мъж стоеше мълчаливо на площад Таксим в Истанбул в продължение на часове в понеделник вечер, противодействие на полицията, която скъса уикенд антиправителствени протести със сълзотворен газ и водни оръдия и рисуване стотици други на бдението си.

EU-Asia