Скриете парите в Мианмар

Един ясен знак за промяна е, че кредитните карти са все по-често, но само с Visa и Mastercard. Не местен емитент, все още. Visa планира да издава предплатени кредитни карти до края на тази година.
Това е една малка стъпка, но за Мианмар една малка стъпка в правилната посока е от решаващо значение, тъй като получава готов да бъде част от глобалната интегриран финансов компрометирана system.He. Една трета отиде в банката, а останалата част остана, където той живее. Всъщност, единствената причина да депозират нещо изобщо е страх от къща огън.
Хората тук напълно пренебрегват банките и държат парите си у дома. Това е най-близкото нещо, което ще намерите в цялата икономика пари навсякъде по света.
Правителството Мианмар е направила за определяне на банковата система е приоритет, но бързо посещение в някоя от клон разкрива размера на проблема, те се сблъскват.
Това е извънредно сцена: Teller броячи и офис маси са буквално прелива от пари в брой. Тухла от нещата, вързани във връзки на хиляда отбелязва балансиране несигурно върху началото на всяка друга или изхвърляне на пода в големи купчини небрежен. А потребителите въвеждат в повече в издути пазарски чанти, а охраната колело в бели чували ориз с още повече пакети от Kyat, тъй като местната валута е известна.
Мианмар все още работят по реална кредитна система и банкомати са сравнително ново развитие – ако те работят. Подобно на повечето фирми в града и селата, честите спирания на тока са системите затвори. Опитах три банкомати в течение на един ден. Няма работи.
Но той отива много по-дълбоко от това. Банковата система ние приемаме за даденост в повечето страни – лесни заеми, финансови продукти, междубанкови операции, кредити – всички те са на практика не съществуват тук. Не съществува подходящ корпоративното банкиране. Бизнесът не може да получи планове за погасяване на кредита на по-дълъг от една година. Вярно е, че те се прехвърлят, но това означава, чийто крайъгълен камък за корпоративни заеми – реалистичен погасителен план – не съществува.
Банковите мениджъри все още трябва да се обадите на централната банка в края на всеки търговски ден да им каже какво баланса в книгите е.
Сега има банково право в парламента и до която е одобрена, задълбочен корен-и-клон реформа не може да се осъществи. А дори и когато това се случи, банките трябва да преодоляват огромни недоверие в системата, изградена в продължение на две поколения от неправилно управление. Хората тук много подозрителни на банките.
Това е банковата в Мианмар, около 2013. Остарялата и унижават система, отворете за десетилетия злоупотреби от предишния режим, и отхвърлен от около 90% от населението.
Когато Nyein Chan Aung продават къщата си в Янгон наскоро се изправи пред дилема – какво да с постъпленията. Каза ли той да си вземе пари на банката или да го съхранявате в къщи?

EU-Asia