Почивка в Сомалия, някой?

Bashir Osman се движи бързо по протежението на белия пясъчен плажа, дава указания на водача работи булдозер. Близо до тях, голям камион се превозващ далеч купчини от скали, почистване на слънцето напоена плажа плискаха от лазурни сини води на Индийския океан.

Работа тук е в ход като преси Осман напред с новия си няколко милиона долара за проекта: за изграждане на луксозен курорт плаж в Могадишу, столицата на разкъсания от войната Сомалия.
“Знаех, че една ден Могадишу ще стане мир и ние ще стигнем стабилност”, казва Осман, който вече притежава два хотела в града. “Ето защо започнах да купи тази земя.”
След повече от 20 години на насилие, Сомалия преместени една крачка към стабилност през септември миналата година, след бране първия си президент, избран на родна земя от десетилетия насам.
“Ако отидете в Могадишу изграждане е много, много процъфтява”, казва Осман. “Това е знак за мир”, добавя той. “Особено хората, които се върнаха от Америка и Европа, те започват да се отворят нови предприятия.”
Въпреки сигурност все още е проблем, Могадишу е преживява икономически ренесанс през последните месеци, стимулиран от членовете на диаспората се завръщат у дома за възстановяването на страната, както и на усилията на местните бизнесмени, които никога не е напускал.
Osman, които са останали в Сомалия през цялата си конфликт, се надява новият му развитие ще привлече туристи от чужбина. Той казва, че той вече има американски и британски посетители пребиваващи в своите хотели.
И сега, надеждата постепенно се връща към части от Източна Африка.
Могадишу е развиваща се икономика се проявява не само в недвижими имоти и хотелиерския сектор. Телекомуникации е също във възход, като авиационната индустрия се разпространява с криле също с около 15 дневни вътрешни и международни полети.
“В момента има шест различни маршрути и основно следващата ще сме осем”, казва Осман Abdullahi, млад Сомалия предприемач, който създаде нес авиокомпания Express. “Има много авиокомпании, които планират да (дойде) тази страна и се надява да (са) хъб тук.”
Abdullahi признава, че напускането на Съединените щати през 2010 г. да се върнат у дома и да започнете бизнеса си е “100% огромен риск.”
И въпреки дългия списък от предизвикателства, Могадишу бизнесмени като Осман се надяват на по-светло бъдеще.
Но сомалийските сили за сигурност са успели да се изпреварват много самоубийствени атентати и са арестували някои от Ал-Шабаб агенти крият сред населението на столицата.
“Ситуацията като цяло е добро в момента – силите за сигурност са го контролира много добре,” каза Ondoga. “Тук, в града сега, на големите пушки са тихи, улиците са осветени, много (в) диаспората се завръщат, ново строителство става, бизнесът процъфтява”, каза той.

Приходите, събрани от тук се е увеличил експоненциално в последно време. И докато системата е далеч от перфектен, доходът е от решаващо значение за новосформираното правителство във възстановяването на града, чиято основна инфраструктура е разбит от войната.
В момента икономиката на Сомалия е широка подкрепа и от помощ от правителствата донори, а относително спокоен бизнес средата е подпрян от мисията на Африканския съюз в Сомалия Африка (AMISOM).
Силите за сигурност натисна Ал Кайда свързан ислямистката въоръжена групировка Ал Шабаб от Могадишу, но бунтовниците все още се крият и периодично да започне терористични атаки.
Бригаден Michael Ondoga, на AMISOM, заяви пред CNN наскоро, че въпреки че Ал-Шабаб е “до голяма степен победени” в Могадишу, все още има проблеми със своите членове “, топене на населението” и възползвайки се от по-голям размер на града да се скрие.

Той казва, че когато се връща обратно към Сомалия, че е твърде опасно да карам дори в Могадишу. “Тази снимка вече я няма. Това е по-различна картина днес”, казва той.
Тази нова картина може да се наблюдава в морско пристанище на Могадишу – ключов национален Сомалия актив – когато скърцане кранове вдигне стоки от търговските кораби и лодки лигавицата на пристанището. Широкият спектър от внесени строителни материали, стоки за бита и хранителни след това се зарежда в редовете на чакащи товарни автомобили.

“Повече от 20 туристи са дошли”, казва той. “Някои от тях са дошли със семействата си да покаже, Сомалия, особено Могадишу”, добави Осман. “И наистина, когато се върна, те бяха толкова развълнувани, когато видяха как Могадишу изглежда, колко е красив град имаме, колко красив плаж имаме и това е, което искаме да им покажем отново и отново.”
Нови, амбициозни Осман проекти са част от все по-голям сградата дейност, която води до преструктуриране на много от кварталите на куршум-яздени Могадишу.

EU-Asia