пестеливи новатори в Индия

Прия Mani, ръководител на проекта за скромен Digital, казва, че има много да се учат от “мислене за това как можете да хакнете предмети от бита корабокрушенец.” Проектите на организацията е вървят заедно с индийските изобретатели вече бяха постигнати продукти, които се използват около Индия днес, включително и една класна стая проектор създадох от Реновираното компоненти мобилен телефон и евтин инструмент за здравен скрининг, направени от един стар будилник.
Един млад предприемач, Mansukhbhai Prajapati, загубили всичко, но не намери нов начин да се върна на краката си. Prajapati проектирани с ниска цена глина хладилник, който не се нуждае от електричество и продължава да функционира в случай на големи бедствия или загуба на съзнание, като например този, който опустоши селото си.
“General Electric показа с предприятието известния си ултра-ниска цена кардиограф, че е налице Western пазар за продукти, родени извън ограниченията на индийския пазар здравеопазването. Те принуждават мултинационални компании да мислят за това как техните съществуващи инвестиционни интензивни иновационни модели може да се изправи неизбежна нарастващата конкуренция с индийски и китайски мултинационални компании. ”
Прочетете: бъдещето на транспорта е самостоятелно шофиране на коли
Така че поразително има тенденция за пестеливи иновациите стане, че миналата година Националната фондация за наука, технология и изкуства (Неста), независима благотворителна организация във Великобритания, изготвено и публикувано основен хартия изследвания на този феномен.
Се казва в документа “пестеливи иновациите се срещат навсякъде в Индийския система: … от усилия за откриване на лекарства crowdsource задвижва от правителствени лаборатории, да Bharti Airtel подход за намаляване на цената на мобилните разговори, за Keralan подход за палиативни грижи, което осигурява достъп до поддръжка в края на живота на хиляди в празнотата на официалното здравеопазване. ”
В челните редици на иновациите пестелив движение е професор Анил Гупта, който за последните 20 години, е пътувал в цяла Индия в търсене на местни изобретатели, чието творчество е имало положително въздействие върху бедността в селските райони. През 1989 г. Gupta основава Network Honey Bee, една организация, която разкрива местни изобретатели, и помага за изобретенията си към света.
“Ходих около 4000 километра за последните 12 години”, казва Гупта. “Аз се опитах да картографира умовете на хората, които се създават в цялата страна.”
Прочетете: гимназия тийнейджър изгражда един човек подводница
Пътуване Гупта му е в контакт с изобретатели, които са решаване на общи проблеми в пестеливи начини, като се използват традиционните знания и лесно достъпни материали.
От собствената си сметка, Gupta смята, че Network Honey Bee е помогнал изкопае над 25 000 нови изобретения, включително на мотор, монтиран култура пръскачка, устройство за катерене дървета, амфибия велосипед и вятърна енергия поливна система.
Кирстен Bound, автор на доклада Неста, казва, че “пестеливи иновациите е всичко за създаване възползва от принуда. Изправени пред ограничените ресурси и институционални кухини, пестеливи новатори развиват радикалните нови решения на проблемите. Не става въпрос само за правенето на неща по-евтино, но по-добре, по-подходящо и мащабируема. Тя включва деблокирането на наличните ресурси по нови начини, намаляване или повторно използване на отпадъци или дори преосмисляне на цялата система около даден продукт или услуга. ”
Mansukhbhai Patel, фермер Gujerati създадена точно такъв продукт. Бране на памук в Гуджарат е за задачата, която в миналото беше често са извършени от деца. В опит да намали извършваната работа, Patel изобретил памук източване на машина, която може да се управлява от един човек. Професор Gupta смята, че изобретението е помогнал значително намаляване на детския труд в региона.
Пестеливи Digital, изследователска група работи от Копенхагенския институт по дизайн взаимодействие, се стреми да насърчава точно такъв тип изобретение. Групата изпълнява проекти във връзка с индийски изобретатели за изграждане на евтини, “hackable” устройства за решаване на трайни проблеми в целия субконтинент.

Но Мани смята, че дейността, извършвана от пестеливи новатори в Индия все още има значително международно въздействие “. Хората мислеха, че сме напълно ядки, опитващи се да създадат нещо ново от старите части”
Bound смята, че философията на пестелив иновации и практиката на Repurposing технология може да се прилага в световен мащаб. “Скромен иновациите, идващи от Индия може да има важни последствия за останалата част на света”, казва Bound.
Изобретението Prajapati е част от засилващата се тенденция в Индия, който е станал известен като “скромен иновации” – под най-радарни изобретатели в страната разработват евтини решения на местните проблеми, които често поемат по необходимост, като се използват технологиите по поръчка на свои собствени създаване.

EU-Asia