Милиардери състезанието, за да късно джет лукс

Гълфстрийм са добавени определен брой звънци и свирки на новите самолети, включително и по-ниска височината в кабината, които компанията казват намалява умората при дълги разстояния полети, както и способността да използвате вашия iPhone за контрол на кабинния функции, включително прозорец нюанси, температура, осветление и дисплеи.
Но това не е лесно да си на красавицата на бала. Едно нещо, което тя прави е да възбужда конкурса. Канадската авиокомпания Bombardier стартира на Global 7000 през 2016 г. и Global 8000 през 2017. И двете обещание още по-дълъг диапазон от G650; на Global 8000 ще бъде в състояние да лети от Ню Йорк до Хонконг нон-стоп.
“Там не е нито скокове напред на никого”, казва Регионална заместник Gulfstream президент за международни продажби, Роджър Спери, но той признава, че не е поради липса на усилия. “Те се опитват през цялото време”, казва той.
Обжалването на G650 – че може да превозва до 18 души – се свежда до размер, скорост и разстояние. С максимална скорост от Mach 0.925 – близо до скоростта на звука – тя е по-бързо, отколкото всеки друг граждански самолети в употреба. Обхватът на до 7000 морски мили означава пътниците да лети от Лондон до Буенос Айрес без презареждане (главоболие за реактивни настройка, на далечни разстояния бизнес зрители).
Анализатори твърдят, че тези самолети просто не се хареса на статута съзнание пътя на Гълфстрийм прави, с подписването му големи, овални прозорци и елегантна външност. “Те просто не изглеждат толкова добре. Мисля, че това се брои за нещо”, казва Шеридън.
Прочетете повече за: летища на Китай за най-лошите на време полети
The G650 не е единственият вариант за онези, които търсят далечни разстояния, голям бизнес самолет. Boeing и Airbus двете произвеждат частни самолети с голям обхват и луксозните варианти, основно модифицирани версии на техните търговски самолети. Един Airbus клиентът е дори закупил A380 супер джъмбо за лично ползване.
“Ние можем да направим характеристики, които на китайския пазар, особено оценява като голяма кръгла маса, която е във фокуса на азиатската живот. Ние можем да направим караоке барове”, казва David Velupillai на Airbus.
Това е еквивалент на милиардерите “на редят на опашка цяла нощ за новия iPhone. Мултинационалните корпорации и ултра-богати се надпреварват да си ръце на Gulfstream 650, най-новият и най-завист-индуциращи частен самолет на пазара. Поръчка едно утре, удрям силно надолу $ 65M и ще видите самолета си през 2017.
Gulfstream казва над 200 са били поръчани до този момент и това е строго първи дошъл, първи служи. В сектора смятат, Disney, Nike и Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун са сред настоящите си клиенти.
Новият самолет е бил добре дошъл за Gulfstream след финансовата криза постави натиск върху промишлеността бизнес джет.
“Като се има предвид колко е трудно на пазара е от 2008 г. да има нещо, на пазара се бори да получи, вместо да се бори да продават, е доста добър”, казва Пол Sheridan от консултантска авиацията Ascend.
The G650 е позиционирана да се обжалва пред нарастващия китайски пазар, където клиентите предпочитат по-големи, по-скъпи самолети. Wang Jianlin, председател на групата Wanda и един от най-богатите хора в Китай, заяви пред списание Fortune той иска да добави един на своята флота. По-рано тази година компанията лети един до Шанхай за Азия Конференция Бизнес авиация, ключово събитие за посрещане на китайските клиенти.

EU-Asia