Лоши подаци подигли Кина раста страхове

Током викенда Кси Ђинпинг, председник Кине, рекао званичници не треба да буде искључиво оцењивани на основу записника у пружању раст и да више пажње треба да буде на достигнућа, као што су заштита животне средине.
Али, у одвојеним коментарима, Ли Кекианг, премијер Кине, рекао је да земља “има услове и способност” да удари своје циљеве раста.
Индекс званичном куповном руководилаца пао на 50,1 са 50,8 прошлог месеца у мају. То је најнижи читање у четири месеца, а тек нешто изнад очекивања.
У поринуће према 50 линија, која разграничава експанзију од контракције у ПМИ, истраживање резултат значи да су кинеске фабрике практично престао да расте, тиштало од мутан домаће тражње.
Још више забрињава је посебна ПМИ објавио ХСБЦ која је више пондерисана мањим компанијама у приватном сектору од званичног истраживања, која се фокусира на државном власништву. ХСБЦ ПМИ пао на 48.2 у јуну, деветомесечну низак.
“Што се тиче величине пада, ово је највећи пад у последњих годину дана”, рекао је Динг Шуанг, економиста са Цити. “Ово је слика слабе тражње, у земљи и ван земље.”
Кинеска економија успорила на 7,7 одсто раста у односу на годину у првом кварталу од 7,9 одсто у последња три месеца 2012. Већина аналитичара очекује даље успоравање у другом кварталу и наставак самељите ка спорији раст током остатка године.
Кинеска влада циља на 7,5 одсто раста ове године. Аналитичари из Голдман Сакса ХСБЦ прогнозирају да ће Кина умочи испод тог циља. То би било први пут да је Кина промашила циљ годишњи раст од азијске финансијске кризе пре 15 година.
Анемично података долази на петама од новчаног кризе који је погодио кинеску финансијски систем у протекле две недеље, вожња међубанкарских стопа до незапамћених успоне и доводи до тренутног замрзавања кредитног тржишта у земљи.
Зато је потребно време за финансијским стресовима да се преноси на ширу економију, утицај ликвидности ће заиста почети да се приказује у јулу, што указује да би могло бити још горе да дођу.
Слабост се осетио широм одбора у званичном јуна ПМИ. Под-индекс за нове наруџбине пао на 50,4 са 51,8, док је излаз под-индекс опао на 52,0 са 53,3. Више забрињава за владу, запошљавање под-индекса остала снижена на 48,7, Ивица доле од 48.8, индикација да су фабрике сечење радних места.
Као доказ акумулира слабијег раста, једно од кључних питања је да ли ће у земљи нови лидери толеришу или успоравање, као и њихови претходници, покушајте да примените подстицајне мере да преокрене тренд.
До сада су показали уздржаност и наводе да желе да за кинеску економију на спорији, одрживом моделу раста након протекле деценије у којој је просек од 10 одсто раста, већ и нагомиланих проблема из дуга у индустријској вишак.
Кина је производни сектор нагло ослабила у јуну, знак да успоравање раста земље као што је продубило влада се уздржала од стимулисању привреде спор.

EU-Asia