Китай твърди кибер атаки от САЩ

Предупреждение г-н Хуанг идва като Пекин измъчва кибер противоречия сигурност може да отрови отношенията с Вашингтон, точно както двете правителства се опитват да поставят връзки за по-плавна линия с върха между г-н Xi и Обама.
Професор Shi заяви, че ще бъде трудно за г-н Обама да отхвърли искане на Пекин, за да обсъдят сигурността в кибернетичното пространство в закрито заседание, а не на обществени места, но въпросът е “направи двустранните отношения по-сложно”.
China Daily каза кибер атаки от САЩ са били “като гроб, като тези на САЩ твърди Китай е извършил”, и цитира високопоставен представител на кибернетичната сигурност като призова Вашингтон да не открито натиснете Пекин през кибератаки.
Предупреждението идва, като г-н Обама е под натиск да направи точно това на първата си президентска среща с г-н Xi в Annenberg имоти в Калифорния в петък.
“Ние имаме планини от данни, ако искаме да се обвиняват САЩ, но това не е полезно за решаването на проблема,” Huang Chengqing, директор на Националната мрежа Computer Team спешно реагиране на Китай (CNCERT), каза на английски език China Daily .
“Значението на разглеждане на дела за безопасността на интернет продължава да расте, но въпросът може да бъде уреден чрез комуникация, а не конфронтация,” г-н Хуанг, цитиран от вестника.
CERTs са национални органи, които се опитват да открият и защита от инциденти интернет сигурност.
След обвиненията на американски учени, че китайското правителство и военните се спонсорират организирано усилие да крадат американски търговски тайни чрез хакерство, повикванията са монтаж във Вашингтон за страната на “срама” Китай или дори да отвърне на удара с търговски и визови санкции.
Център за американски изследвания на Университета Ренмин в Пекин.
“Досега, китайското правителство не е представил доказателство, че голяма част от кибератаки на Китай идват от правителството на САЩ. Ето защо не е било в състояние да намали значително обвиненията на Америка.”
Бележки на г-н Хуанг ехо оплаквания от главния инженер CNCERT в интервю за Financial Times миналия месец, че политизирането на темата за сигурността в кибернетичното пространство се възпрепятства усилията концерти “за обмен на информация и защита от атаки.
Пекин е използвал аргумента, че Китай е една от основните жертви на кибер атаки себе си и много от тези атаки са издадени от САЩ. Това е неговата стандартна отговор на обвиненията на САЩ спонсорирано от държава кибер кражба от Китай, който се опитва да създаде една по-балансирана рамка за преговори.
Но коментарите на г-н Хуанг марки най-силният език досега.
“Изглежда, че Китай все още е в изключително слаба позиция, защото не сме обвини американското правителство на кибер атаки срещу Китай”, каза Ши Yinhong, директор на
Пекин вдигна летвата на САЩ заради обвинения в кибер атаки от Китай, като предупреди, че той също има доказателства срещу САЩ преди среща между Барак Обама и Дзинпин тази седмица.

EU-Asia